Amenințarea primită de Bodnar a venit de pe contul de Facebook „Ionel Rayko Levitchi”, în spatele căruia s-ar afla un luptător profesionist mixed martial arts (MMA).
„Încă de ieri circulă în zonă zvonul că voi fi asasinat de către «legionari». Când m-am uitat la mesaje și am văzut de la cine este acest mesaj, mi-am pus multe semne de întrebare și mă obligă să sesizez autoritățile”, a povestit activistul Daniel Bodnar, care în trecut a mai fost amenințat - chiar și agresat - pentru că a relatat despre furturile de lemne.
Daniel Bodnar spune că problemele actuale au început după ce a sesizat că un camion aparținând unei persoane din comuna Frumosu, județul Suceava, ar transporta ilegal lemne.
El a postat și mesajul de amenințare primit: „Nu prea te-ai pus cu cine trebuie, un sfat prietenesc e să ștergi postarea cu «legion». În rest, tot ce se întâmplă poate e soarta universu...cine știe . Ești conștient că o să ți se ia familia și tot ce iubești tu doar că te-ai pus cu cn nu trebuie...(sic!).”
Chemat pentru a depune plângere
Vineri, contul „Ionel Rayko Levitchi” nu mai era activ pe Facebook, fiind doar o pagină publică cu același nume, în care erau postate rezultatele din disputele MMA.
Daniel Bodnar arată că, după ce a dezvăluit mesajul primit, a fost sunat de un polițist din Rădăuți și invitat să depună plângere pentru amenințare.
„Am mai primit amenințări voalate din partea lui Levitchi în comentariile pe care le făcea la diverse postări ale mele. L-am ignorat până acum, nu am vrut să contacte cu ei (...) Sâmbâtă, am avut o acțiune împreună cu colegii mei și am urmărit un camion al firmei, apoi am explicat cum se transportă lemnul furat”, a declarat Daniel Bodnar, pentru Europa Liberă.
Metoda de furt
Supărarea celui care l-a amenințat pe Bodnar vine după ce, acum patru zile, activistul a dezvăluit cum șoferul unui camion care transporta lemne a oprit semnalul GPS și a cerut un aviz de transport abia după ce a fost oprit de polițiști.
Tableta de pe care a fost cerut avizul se afla, susține Bodnar, într-o mașină mică, aflată la 10 km înaintea camionului, ca antemergător.
„Aceasta este practica folosită de către firme pentru a transporta lemnul tăiat ilegal. Am sesizat și domnului ministru Lucian Bode acest caz și l-am rugat să facă verificări”, arată activistul pe pagina de Facebook.
Ofițerul de serviciu de la Poliția Rădăuți nu ne-a oferit mai multe detalii despre plângerea depusă de Bodnar și ne-a îndrumat către IPJ Suceava, care ne-a transmis că purtătorul de cuvânt al instituției se află într-o acțiune aflată în desfășurare și are telefonul închis.
Autori necunoscuți
Daniel Bodnar a depus mai multe plângeri în ultimii ani atât la parchetele locale, cât și la diverse posturi de poliție după ce a fost agresat în trafic și amenințat cu moartea pentru că a semnalat zeci de transporturi ilegale de material lemnos.
I-au fost sparte geamurile de la locuință, i-a fost vandalizată mașina și, de fiecare dată, a depus plângere.
„În cazul spargerii geamurilor locuinței dosarul a rămas cu autor necunoscut. La fel în cazul plângerilor privind șicanările în trafic la care am fost supus. Polițiștii și procurorii nu au acționat imediat după evenimente și nu au reușit să adune dovezile necesare pentru a descoperii autorii. În cazul amenințărilor, lucrurile au mers mai bine. Doi dintre autori au fost trimiși în judecată. Un proces se află la Curtea de Apel Suceava, după ce am făcut apel, considerând că o simplă amendă penală stabilită la fondul dosarului nu este suficientă pentru agresor”, ne-a mai declarat Bodnar.
El susține că autoritățile locale se mișcă mult mai bine decât acum doi sau trei ani, când nu se făcea nimic în urma apelurilor sale la 112. Mai sunt însă unele zone unde, spune Bodnar, s-ar practica în continuare traficul de lemn pe scară mare și unde sesizările sale nu au efect.
„Plângerile noastre nu sunt luate în serios de Parchetul de la Câmpulung Moldovenesc. La fel, în cazul agresiunilor de la Vama, colegul meu, care a fost amenințat pe înregistrare video cu tăierea capului, nu a fost chemat la audieri nici la un an de la incident deși a depus plângere la poliție”, mai susține Bodnar.
În 2020, activistul de mediu Daniel Bodnar a fost agresat fizic de cinci ori de procesatorii de lemn sau pădurari. A depus tot atâtea plângeri la poliție sau parchet, două persoane fiind trimise în judecată, restul cazurilor fiind închise.
Îți mai recomandăm New York Times: România taie din pădurile seculare pentru a arde lemne