Înaintea ședinței din Parlament, în care s-a aniversat 15 ani de la aderarea României la UE, liderii principalelor partide au reacționat la afirmațiile făcute, marți, 1 februarie, de Vladimir Putin. Liderul rus a vorbit despre retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, dar și despre scutul de la Deveselu.
Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, prezent la ședința aniversară, a precizat că restabilirea unei relații de stabilitate și predictibilitate cu Rusia reprezintă „una dintre cele mai mari provocări cu care trebuie să ne confruntăm împreună". Descrisă drept provocarea unei generații, ea a fost caracterizată drept o provocare urgentă.
„Pentru că este din ce în ce mai clar, de câţiva ani şi astăzi şi mai mult, că vecinul nostru rus a ales să se comporte ca o putere a dezechilibrului", a afirmat ministrul francez de Externe.
Primul oficial român care a ieșit cu un mesaj ferm după discursul lui Vladimir Putin a fost ministrul de Externe. Într-un interviu pentru CNN, Bogdan Aurescu a dat semnalul pe care va merge diplomația română. Ministrul a demontat afirmațiile președintelui rus, care susținuse că scutul de la Deveselu reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei.
„Este un nonsens să afirmi că un sistem pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Suntem pregătiți să permitem Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive. Și nu există, asta e absolut sigur”, a fost poziția ministrului de Externe.
Your browser doesn’t support HTML5
Liderii de la București au transmis, ulterior, mesaje fără fisură legate de apartenența la NATO și colaborarea cu SUA. Indiferent că a fost vorba de liderii partidelor aflate în Coaliția de guvernare sau în Opoziție, declarațiile acestora converg spre norocul României de a fi membri NATO, statut care oferă garanție de securitate.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: Nu îmi aduc aminte să avem parteneriat strategic cu Rusia
„România are un parteneriat strategic cu Statele Unite. Nu îmi aduc aminte să avem cu Rusia sau să fim subordonați Rusiei, cineva să ne ceară ce să facem pe teritoriul României”, a susținut Marcel Ciolacu, președinte al PSD și al Camerei Deputaților.
Despre relația cu Rusia, spune că România nu trebuie să iasă cu „declarații, să escaladeze în acest moment acest conflict”.
Claudiu Târziu, copreședinte AUR: Rusia este agresivă. Nu trebuie să provocăm inutil Rusia
Din tabăra opoziției, copreședintele AUR, Claudiu Târziu afirmă că Vladimir Putin este „enervat teribil de scutul de la Deveselu”, deoarece mijlocul de apărare din România îi încurcă planurile ofensive.
„Putin nu este decât un altfel de țar și Rusia de astăzi nu este decât un altfel de imperiu. Rusia este agresivă, Rusia trebuie ținută în cadrele legale și statutare la nivel internațional, trebuie să înțeleagă că în secolul XXI nu se mai poate să trasezi noi granițe prin forța armelor”, crede Târziu, membru într-un partid care a fost acuzat că are afinități proruse.
Târziu precizează că România nu trebuie să renunțe la scutul de la Deveselu, ci, dimpotrivă, să întărească flancul estic cu trupe NATO, deoarece „Rusia poate da oricând buzna peste vecinii ei mai apropiați sau mai puțin apropiați”.
Reprezentantul AUR vrea revenirea la sistemul militar obligatoriu sau, dacă acest lucru nu este posibil, la un sistem de voluntariat în armată.
Copreședintele AUR completează: „nu vrem să provocăm inutil Rusia, dar nici să rămânem fără apărare, să nu facem gesturi bruște și de natură să o provoace la o reacție necontrolată”.
Îți mai recomandăm El País: SUA propune Rusiei măsuri de dezarmare în schimbul reducerii amenințării militare din UcrainaFlorin Cîțu, președintele Senatului: Nu este treaba Rusiei cum se apără România
Al doilea om în stat, președintele Senatului, Florin Cîțu vorbește despre independența României și despre faptul că este anormal ca Rusia să-și dea cu părerea despre cum ar trebui să ne apărăm.
„E treaba noastră cum ne investim banii și strategia de apărare. Au fost invitații din partea NATO ca Rusia să viziteze bazele, dar niciodată nu au dat curs acestor invitații. Nu este treaba Rusiei cum își face România apărarea”, a declarat președintele PNL, întrebat de Europa Liberă despre afirmațiile președintelui Putin.
Dan Barna, fost vicepremier: Suntem norocoși să fim parte din NATO
Fostul vicepremier, Dan Barna, precizează că România are un mare noroc: faptul că este membră NATO. El critică politica externă din ultimele decenii, dar punctează că apartenența la NATO reprezintă o garanție certă de securitate.
„Domnul Putin știe foarte bine că scutul de la Deveselu, așa cum îi spune numele, este un scut, acolo sunt doar echipamente militare defensive gândite să protejeze flancul NATO, cum este firesc, nu este niciun fel de dispozitiv ofensiv în România. Declarațiile domnului Putin sunt declarații strict de propagandă ca în anii 40, declarații pentru cetățenii din Rusia, era să zic sovietici”, este poziția lui Dan Barna.
Liderul USR adaugă că amenințările lui Putin au rolul, mai degrabă, să-i întărească poziția în plan intern decât să sperie Vestul. Fără să laude rolul președintelui Iohannis, subliniind că „negocierile s-au purtat cumva pe lângă noi și mai degrabă fără noi”, Barna apreciază însă sprijinul NATO.
„Din păcate, politica externă a României nu a fost una spectaculoasă în ultimele decade și în acest context garanția reală de securitate vine exact din acest beneficiu major fiind membru NATO. Suntem foarte norocoși să fim parte din NATO”, conchide fostul vicepremier.
Vicepremierul Grindeanu: Scutul de la Deveselu e defensiv, am spus-o de sute de ori
Actualul vicepremier, Sorin Grindeanu (PSD), insistă și el pe parteneriatul strategic cu SUA și deciziile luate în cadrul NATO pentru apărarea regională în cazul unui conflict între Ucraina și Rusia.
Prim-vicepreședintele PSD a reluat mesajul ministrului de Externe privind scutul de la Deveselu, care are un caracter defensiv și nu ofensiv, așa cum pretinde Vladimir Putin.
Nicolae Ciucă a declarat că prezența militarilor SUA pe teritoriul României reprezintă o „măsură asiguratorie la care ne așteptam”.
„Sunt o mie de soldați americani care sunt dislocați din Germania în România”, a subliniat premierul.