Primăria Iași susține că plățile efectuate în Macedonia de Nord pentru obținerea licenței campionatului mondial de esports au fost legale și acuză presupuse presiuni venite din afara țării, mai exact din Rusia.
Într-un comunicat de presă remis joi, administrația ieșeană susține că a primit amenințări după ce nu a permis competitorilor ruși de esport să participe la evenimentul din Iași.
Primăria Iași argumentează că a primit amenințările pe e-mail, de la un anume Constantine Surkont, reprezentantul Rusiei în Federația Internațională de Esports.
„Toate acestea te pot face să crezi că mâna lungă a Rusiei încearcă că își bage toate degetele în Municipiul Iași prin cozile de topor din politică și din presa locală mânjită!”, se arată în comunicat.
Primăria Municipiului Iași finanțează a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Esports, care are loc la Iași în perioada 24 august - 4 septembrie 2023.
Reacția Primăriei vine după ce Europa Liberă și cotidianul ieșean Reporteris au dezvăluit că administrația ieșeană și-a asumat că plătească până la 7,5 milioane de dolari pentru organizarea evenimentului Digital Throne, sub egida căruia va avea loc și Compionatul Mondial de Esports.
Pentru licența acestui campionat, Primăria a plătit deja 750.000 de dolari dintr-un total de un milion de dolari în contul din Macedonia de Nord a unei filiale a Federației Internaționale de Esports, condusă de omul de afaceri Vlad Marinescu.
Marinescu este considerat un apropiat al controversatului afacerist Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo și prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.
Îți mai recomandăm Primăria Iași vrea să dea 7,5 mil. euro pe Digital Throne, festival esports. O ecuație pe ruta Budapesta-Moscova-Skopje și multe întrebăriTaxa de un milion de dolari, plătită doar pentru dreptul de organizare, ar fi mică
„Municipiul Iași a trecut printr-un proces de validare și licențiere în cadrul IESF, organism care are o adunare generală de 140 de țări, culminând cu anunțul oficial de primire a calității de oraș organizator din noiembrie 2021, în cadrul Campionatului din Eilat - Israel”, se precizează în comunicatul primăriei asumat și de primarul Mihai Chirica.
Consiliul Local al Municipiului Iași a votat în unanimitate organizarea acestui campionat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 358 din 17 noiembrie 2021.
Potrivit acesteia, „municipiul Iași va prevedea în bugetele anilor 2022 și 2023 sumele necesare organizării evenimentului” și a delegat Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 „care în calitate de organizator va încheia toate documentele și actele juridice necesare organizării evenimentului în condiții de legalitate”.
În legătură cu taxa de organizare a acestui eveniment în Iași, taxă de un milion de dolari, Mihai Chirica susține că aceasta ar putea fi văzuta chiar una mică în condițiile în care următoarea ediția va avea o taxă de 4,5 milioane de dolari.
„Oricare mare turneu itinerant din lume, cum este și cazul Campionatului Mondial de Esports sau al campionatelor de fotbal, tenis etc., are un preț pentru a fi licențiat. Prețul licenței pentru organizarea Campionatului Mondial de Esports de la Iași din 2023 - de 4,5 milioane de lei - a fost asumat prin hotărâri ale Consiliului Local. Decizia de a plăti această licență poate fi considerată o oportunitate majoră în condițiile în care, începând de anul viitor, licența pentru următoarea ediție a Campionatului Mondial de Esports va fi de 22,5 milioane de lei”.
Taxa de un milion de dolari plătită de Primăria Iași a fost cea mai mare încasată de IEFS. Vlad Marinescu, președintele federației internaționale, ne-a precizat că organizatorii ediției precedente, din 2022, din Bali, au achitat tot un milion de dolari.
Primarul promite verificări suplimentare
În comunicatul Primăriei Iași se precizează și explicațiile municipalității legate de faptul că această taxă de organizare a fost plătită în Macedonia de Nord și nu în Coreea de Sud, acolo unde este sediul central al IEFS.
„IESF are sediul central în Coreea de Sud, un birou deschis în Macedonia de Nord (singurul din Europa) și doi angajați în Argentina. Din punct de vedere legal, subsidiara IESF din Macedonia de Nord are același statut ca și IESF. Filiala din Skopje a fost înființată în 9 februarie 2022 de către secretarul general al IEFS, Boban Totovski, iar ca proprietar apare IESF din Coreea de Sud. Subsidiara este recunoscută de statul macedonean. (A se vedea documentul emis de autoritățile macedonene atașat). Așadar, licența este legală, fiind emisă de IESF și vine la pachet cu contractul de organizare, manualul de organizare, consultanță de specialitate, supervizare etc”, se precizează în comunicat.
„Primarul Mihai Chirica a dispus realizarea unui control de audit privind felul în care Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 a gestionat organizarea Campionatului Mondial de Esports. Auditul nu a relevat aspecte neconforme. În funcție de rezultatele verificărilor ulterioare, primarul Mihai Chirica va lua măsurile administrative care se impun sau, dacă va fi cazul, va sesiza alte instituții ale statului”, se mai precizează în documentul publicat de Primăria Iași.
Amenințat de ruși
„Un detaliu important este că în procesul de organizare a Campionatului Mondial de Esports de la Iași, după războiul absurd declanșat de Rusia în Ucraina, am transmis IESF încă din luna martie a acestui an că, în calitate de organizatori, nu putem garanta siguranța sportivilor din Rusia și, ca urmare, că aceștia nu vor putea participa la acest turneu”, mai scriu reprezentanții Primăriei Iași în comunicatul de presă.
„Nu vă ascundem faptul că reprezentantul Rusiei în board-ul IESF, cetățeanul rus Constantine Surkont, ne-a trimis un e-mail prin care ne-a amenințat că va raporta refuzul nostru de a primi sportivi ruși la Ministerul Afacerilor Externe din Rusia”, se ma precizează în documentul amintit.