Amânare cu scandal. CCR va da mâine decizia pentru completurile de trei judecători de la ÎCCJ.

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale

Curtea Constituțională a amânat pentru joi la ora 10.00 decizia privind completurilor de 3 judecători, care îl avantajează pe Liviu Dragnea. Ședința CCR a fost marcată de tensiuni între judecători. Raportul lui Petre Lăzăroiu este favorabil admiterii sesizării.

UPDATE Patru judecători au pledat pentru amânarea dezbaterilor- Livia Stanciu, Daniel Morar, Ștefan Minea și Mona Pivniceru. Cel care s-a opus vehement amânării a fost chiar procurorul -raportor Petre Lăzăroiu. El a fost secondat de Valer Dorneanu.

UPDATE Florin Iordache, cel care a făcut sesizarea, vicepreședinte din partea PSD al Camerei Deputaților, și Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-au contrazis în ședința CCR în ce privește completurile de trei judecători.

De ce s-a amânat

Potrivit surselor Europa Liberă, în interiorul CCR au fost mari discuții, mai mulți judecători cerând amânarea deciziei.

Motivul este simplu: CCR a cerut luni Înaltei Curți o statistică privind cauzele judecate de aceste completuri din 2003 și până acum, categorisite pe tipuri de infracțiuni, iar răspunsul- de 100 de pagini- a ajuns marți seara. Este vorba de sute de dosare cu decizii definitive, în care procesele ar trebui reluate de la zero dacă CCR ar accepta sesizarea lui Iordache.

Din informațiile Europei libere în interiorul CCR este un adevărt scandal, mai mulți judecători cer amânarea ca să aibă timp să studieze documentul primit de la Înalta Curte, ceilalți presează pentru a se da o decizie azi.

Mai mult, judecătorul raportor în acest caz, Petre Lăzăroiu, cel căruia i-a expirat mandatul de anul trecut, a trimis raportul tot marți seara. Cum și acesta este consistent, e nevoie de timp pentru a fi studiat, cutuma la CCR fiind aceea că raportul se trimite cu o săptămână înainte. Sursele Europei libere spun că raportul lui Lăzăroiu este pentru admiterea sesizării lui Florin Iordache, în sensul că lipsa completelor de trei judecători specializate în fapte de corupție ar fi neconstituțională.

VedemJust a intervenit și el în speță, sub forma de amicus curiae. Asociația are cinci argumente pentru care consideră că la ICCJ nu a fost și nici nu este obligatorie înființarea completelor de trei judecători specializate în soluționarea cauzelor de corupție.

O soluție de admitere a sesizării lui Florin Iordache i-ar fi favorabilă lui Liviu Dragnea, care ar scăpa de condamnarea în primă instanță în dosarul ”angajărilor fictive”, procesul urmând să se reia de la zero.

Reamintim că Iordache a sesizat CCR la câteva zile după ce Liviu Dragnea făcuse o contestație similară la Înalta Curte.

Președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a transmis CCR un punct de vedere în care explică de ce sesizarea nu este admisibilă.

Știre în curs de actualizare