Analiză | Cum ar putea afecta ultima tentativă de asasinare a lui Trump campania electorală din SUA

Incidentul are loc la doar două luni după ce Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat la un miting din Pennsylvania.

FBI a spus că investighează ceea ce pare a fi o a doua tentativă de asasinat asupra fostului președinte al SUA și candidat republican la președinție Donald Trump. Incidentul s-a petrecut duminică, pe 15 septembrie, în Florida.

Acest lucru l-ar putea împinge pe Trump să reducă aparițiile publice, să conducă potențial la un climat politic mai polarizat și să reorienteze dezbaterea prezidențială.

Potrivit staffului său de campanie, Donald Trump este în siguranță, iar un presupus bărbat înarmat a fost reținut, după ceea ce FBI a vorbit de o posibilă „tentativă de asasinat” asupra fostului președinte al SUA și candidat la președinție din partea Partidului Republican, pe terenul său de golf din Florida, pe 15 septembrie.

Incidentul are loc la doar două luni după ce Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat la un miting din Pennsylvania.

Îți mai recomandăm Donald Trump, țintă a unei noi posibile tentative de asasinat

Cu multe detalii încă neclare, ce impact ar putea avea acest lucru asupra campaniei prezidențiale din SUA? Alegerile pentru noul președinte american sunt pe 5 noiembrie.

O creștere a simpatiei pentru Trump?

În ultima vreme, veștile pentru Trump nu au fost bune, mai ales de la recenta sa dezbatere cu Kamala Harris, vicepreședintele SUA și candidatul democrat la președinție.

Pe 10 septembrie 2024 a avut loc debate-ul Kamala Harris (candidatul democraților) vs. Donald Trump (candidatul republicanilor) din campania electorală pentru alegerea viitorului președinte al SUA.

Comentariile nefondate ale lui Trump despre animalele de companie pe care le-ar mânca migranții haitieni într-un oraș din Ohio au devenit virale și subiect de glume nesfârșite pe internet.

Cu toate acestea, această ultimă tentativă de asasinat ar putea înclina balanța înapoi în favoarea lui.

Reorientarea dezbaterii

Campania lui Trump ar putea încerca să reorienteze dezbaterea asupra problemelor legate de lege și ordine și amenințările cu violența politică, încercând chiar să dea vina pe oponenți și să-i facă indirect responsabili pentru alimentarea unui climat de ostilitate.

După primul atentat la viața lui Trump, cel din Pennsylvania, membrii Partidului Republican au cerut ca Kimberly Cheatle, șefa Serviciului Secret, care este responsabil pentru protejarea liderilor politici americani, să demisioneze.

Deși se pare că în acest ultim incident Serviciul Secret a acționat rapid și l-a prins pe presupusul atacator, s-ar putea ajunge la un control sporit asupra nivelului de protecție acordat candidaților prezidențiali.

Fox News, în mare parte simpatizantă cu Trump și Partidul Republican, nu s-a concentrat pe tentativa dejucată, ci pe faptul că presupusul atacator a reușit să-și îndrepte pușca de asalt printr-un gard înainte ca agenții Serviciului Secret să tragă.

Reprezentanți ai FBI, ai Șerifului și ai Secret Service în zona Trump International Golf Club din West Palm Beach, Florida, după tentativa de asasinat din 15 septembrie 2024.

Este posibil ca incidentul să-l determine pe Trump să-și reducă aparițiile politice în public și să concentreze mai multă atenție asupra campaniei sale digitale.

Mai multă polarizare

Statele Unite sunt deja profund polarizate politic și, cu o acoperire mediatică partizană, acest incident este probabil să înrăutățească și mai rău lucrurile.

După incidentul din 15 septembrie, președintele Joe Biden și Harris au condamnat rapid ceea ce amândoi au numit „violență politică".

Cu toate acestea, susținătorii lui Trump îl vor vedea probabil pe fostul președinte ca pe o victimă a violenței politice, iar oponenții săi ar putea, de asemenea, să prezinte aparenta tentativă de asasinat ca dovadă a diviziunii pe care Trump o provoacă.

Readucerea Ucrainei în lumina reflectoarelor

Presupusul atacator a fost identificat ca fiind Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, din Hawaii.

Avea un istoric criminal de zeci de ani, care datează din anii 1990.

Pe rețelele de socializare, el l-a criticat pe Trump, deși a spus că l-a susținut în 2016.

Routh părea, de asemenea, să aibă opinii pro-Ucraina, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare.

Ryan Wesley Routh la un miting de la Kiev, Ucraina, pe 30 aprilie 2022.

El a călătorit în străinătate în 2022 cu scopul aparent de a lupta cu Ucraina împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, un reprezentant al legiunii străine a Ucrainei a declarat pentru CNN că „nu a făcut niciodată parte din legiune și nu a cooperat cu noi în niciun fel".

Routh i-a îndemnat și pe alții să meargă la luptă pentru Ucraina și a fost intervievat de mai multe organizații de știri, inclusiv The New York Times și Semafor în 2023.

Îți mai recomandăm Donald Trump, țintă a unei noi posibile tentative de asasinat
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI