Mediat de Qatar și Egipt, acordul va intra în vigoare pe 19 ianuarie, potrivit premierului Qatar, Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani.
Acesta include trei etape. Ultima se referă la reconstrucția Gazei.
Conflictul dintre cele două părți a izbucnit în octombrie 2023, când militanții conduși de Hamas au atacat așezările din sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând 251 de ostatici în Gaza.
Israelul a ripostat lansând un război devastator în enclava palestiniană, în care care au fost uciși peste 46.000 de oameni, potrivit autorităților sanitare din Gaza. Conflictul a dus la distrugerea în masă a teritoriului și la strămutarea majorității celor 2,3 milioane de locuitori ai săi.
Ce știm
Detaliile acordului nu au fost publicate oficial, dar o imagine clară a lui a reieșit din comentariile oficiale și informațiilor publicate de presă.
Prima fază va presupune o încetare a focului de șase săptămâni, timp în care trupele israeliene se vor retrage treptat din centrul Gazei. În această fază, Hamas va elibera 33 de ostatici – se estimează că vor fi în mare parte femei, bătrâni și bolnavi – în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.
Unii ostatici au fost eliberați în noiembrie 2023 în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni.
Hamas ține în continuare 94 de ostatici, dar Israelul crede că doar 60 mai sunt în viață.
Palestinienilor strămutați de conflict li se va permite să se întoarcă la casele lor în prima fază a acordului, în timp ce ajutorul umanitar va începe să fie trimis în enclava condusă de Hamas. Aproape toți rezidenții din Gaza au fost forțați să-și părăsească casele, alimentând o criză umanitară majoră.
Negocierile ulterioare privind faza a doua și a treia a acordului vor începe în a 16-a zi de implementare a acordului, iar analiştii spun că acest lucru ar putea reprezenta prima provocare reală pentru longevitatea încetării focului.
A doua fază a acordului implică eliberarea ostaticilor rămași și, în primul rând, încheierea războiului. „Există multă incertitudine cu privire la faptul dacă Israelul este hotărât să pună capăt permanent al conflictului”, a declarat Michael Horowitz, șeful serviciilor de informații la firma de consultanță Le Beck International din Bahrain.
Ce urmează
Hamas, susținut de Iran, a suferit foarte mult în timpul războiului, pierzându-și liderul, Ismail Haniyeh, și pe succesorul său, Yahya Sinwar, la câteva luni unul după celălalt.
„Întrebarea este dacă [Sinwar] poate să revină cu adevărat la putere în Gaza, să-și păstreze capacitățile militare și chiar să valorifice această victorie percepută pentru a-și consolida prezența în afara Gaza, și anume în Cisiordania”, a adăugat el.
Iranul, a cărui așa-zisa axă de rezistență a suferit mai multe eșecuri de la izbucnirea războiului din Gaza, consideră încetarea focului o veste bună.
Israelul a purtat începând din 2024 un război devastator și cu Hezbollah – partid politic libanez desemnat de SUA ca terorist – decimându-i conducerea superioară și capacitățile militare.
Slăbirea Hezbollah a dus la alegerea unui președinte și prim-ministru în Liban care sunt favorizați de puterile occidentale și de rivalii regionali ai Iranului.
De asemenea, forțele rebele siriene care s-au opus guvernului aliatului de multă vreme al Iranului, Bashar al-Assad, au lansat o ofensivă fulger chiar în ziua în care Hezbollah și Israelul au convenit asupra încetării focului.
Guvernul Assad, susținut de Iran și Rusia, a căzut în mai puțin de două săptămâni, dând o lovitură majoră atât ambițiilor regionale ale Teheranului, cât și ale Moscovei.
Horowitz a spus că încetarea focului din Gaza permite Iranului să detensioneze complet și să colaboreze cu administrația Donald Trump odată ce acesta va prelua mandatul.
Îți mai recomandăm Israel și Hamas au ajuns la un acord de pace. 19 ianuarie, data încetării luptelorIranul s-ar putea, de asemenea, să-și recalibreze strategia, cum ar fi să ia decizia de a reînarma Hamas, despre care Horowitz crede că ar putea să mai nu reprezinte aceeași amenințare pentru Israel ca în trecut.
„Cred că Cisiordania poate fi mai interesantă pentru Iran, deoarece aici se va juca viitorul diviziunii palestiniene dintre Hamas și Israel”, a adăugat el.
Mulți din Israel vor saluta sfârșitul războiului și întoarcerea ostaticilor, dar acordul de încetare a focului s-ar putea transforma într-o vulnerabilitate pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a susținut de mai multe ori că războiul va continua până la „victoria totală” asupra Hamas.
Având în vedere opoziția fermă față de acord în rândul membrilor de extremă dreaptă ai cabinetului său – dintre care unii au amenințat că vor demisiona – prioritatea lui Netanyahu va fi să se asigure că guvernul său nu se va prăbuși, potrivit lui Horowitz.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.