Anchete peste anchete. Secția Specială cere DIICOT copii certificate ale dosarelor crimelor din Caracal

Proteste in cazul crimelor din Caracal

Ancheta Secției Speciale îi vizează pe procurorii Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova, cel care s-a ocupat de cazul Luizei, fata de 18 ani dispărută încă din luna aprilie, și Cristian Popescu de la Parchetul din Caracal, cel din dosarul Alexandrei, fata ucisă de Gheorghe Dincă.

Secția Specială investighează ”împrejurările în care organele de urmărire penală au acționat / nu au acționat în contextul cercetărilor care s-au desfășurat în dosarul uciderii adolescentelor din Olt”.

Pe de altă parte, DIICOT a dispus începerea urmăririi penale in rem, pentru abuz în serviciu, în cazul crimelor din Caracal, iar marți a extins ancheta și cu privire la neglijență în serviciu în preluarea și gestionarea apelurilor 112.

”Începerea urmăririi penale in rem sub aspectul comiterii infracțiunii de neglijență în serviciu, prev. de art. 298 C.p. cu privire la apelurile telefonice inițiate de victima M.A.M. către Serviciul Unic de Urgență 112, respectiv cu privire la respectarea procedurilor specifice în astfel de situații”, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

La rândul ei, Secția Specială a anunțat marți că în acest caz au fost făcute audieri și au fost ridicate documente de la Parchetul Judecătoriei Craiova, DIICOT, Curtea de Apel Craiova, Poliția Olt și Poliția Dolj.

Îți mai recomandăm Polițiștii și procurorii din cazul crimelor de la Caracal, anchetați de Secția Specială

Disputa se leagă de acțiunea procurorilor din noaptea de joi spre vineri, între orele 2 și 6 dimineața, când aceștia nu au intrat în locuința lui Gheorghe Dincă. Comisarul șef Alexe Nicolae, adjunct al șefului IPJ Olt pe linie de investigații criminale, a propus să se intre la adresa respectivă, dar reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere.

Parchetul General are însă o altă versiune: "Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”, se spune într-un comunicat al Parchetului.

Îți mai recomandăm Stenogramele discuției Alexandra- poliție- operator 112. ”Veniți repede, mi-e frică”- ”Lăsați telefonul liber, mai avem și alte apeluri”

Un alt raport oficial al Serviciului de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului General arată încă o disfucționalitate majoră în dosarul crimelor din Caracal: între telefoanele Alexandrei la 112 și înregistrarea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal au trecut 5 ore. Rezultatul acestei întârzieri? ”Solicitarea și dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării și identificării autorului cu întârziere”, arată raportul făcut public de Parchetul general.

Îți mai recomandăm Explicațiile unui sindicalist din Poliție în cazul Caracal: „Vorbim de incompetență. Am ajuns la un haos instituțional”