Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Acordurile cu Comisia Europeană au fost rupte”

Preşedintele polonez Andrzej Duda, care a acuzat executivul comunitar că nu a respectat înţelegerea de a debloca PNRR în schimbul desfiinţării camerei disciplinare pentru judecători.

„Acordurile cu Comisia Europeană au fost rupte”, a anunțat luni preşedintele polonez Andrzej Duda, care a acuzat executivul comunitar că nu a respectat înţelegerea de a debloca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei în schimbul desfiinţării camerei disciplinare pentru judecători, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Rezultă că cuvântul dat nu contează pentru Comisia Europeană, pentru reprezentanţii ei şi nici pentru unii politicieni din instituţiile europene. Aceasta este, din nefericire, o politică brutală'', a declarat preşedintele polonez.

El s-a referit şi la un anunţ conform căruia patru asociaţii europene ale judecătorilor au contestat decizia Comisiei Europene de a aproba reforma judiciară prezentată de Polonia în iunie.

„Aşa cum se poate vedea, cercurile judiciare pur şi simplu doresc puterea'', a spus preşedintele Poloniei.

Asociațiile judecătorilor europeni au contestat la Tribunalul Uniunii Europene o decizie de aprobare a planului de redresare și reziliență al Poloniei, scrie Reuters.

Accesul Poloniei la 23,9 miliarde de euro (23,8 miliarde de dolari) sub formă de granturi și 11,5 miliarde de euro în împrumuturi ieftine a fost blocat din cauza unei dispute privind independența judiciară.

Dar în iunie, Comisia Europeană a declarat că aprobă planul de redresare al Poloniei, deschizând calea pentru ca Varșovia să obțină banii.

Măsura a fost aprobată de Consiliul UE, format din miniștrii Economiei și Finanțelor europeni.

Îți mai recomandăm Putin scindează Europa. Polonia și statele baltice vs Franța și Germania

Aflat în vizită în Franța, premierul polonez Mateusz Morawiecki, i-a reproşat preşedintelui francez, Emmanuel Macron, că Polonia se află sub „sancţiuni mai dureroase decât cele aplicate Rusiei''.

El s-a referit la amenzile acordate Poloniei de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în urma disputelor dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema reformelor judiciare.

„Există două ţări lovite de sancţiuni. Polonia a primit milioane de refugiaţi ucraineni şi, cu toate acestea, este lovită de sancţiuni mai dureroase decât cele împotriva Rusiei'', a spus Morawiecki la Paris.

După negocieri cu Comisia Europeană, guvernul polonez a ajuns la un acord care prevede desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători, care a fost criticată de executivul comunitar. La schimb, Bruxelles-ul a promis că va aproba PNRR-ului polonez, programul de sprijin al UE acordat țărilor membre după pandemia de Covid.

Ursula von der Leyen a declarat, însă, că nu există suficiente garanţii privind protecția judecătorilor polonezi de ingerința politicului, anunțând că Polonia încă nu poate accesa fonduri prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE, în ciuda aprobării PNRR.

Bruxellesul acuza Polonia și Ungaria că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, prin modul în care au făcut reformele în justiţie și prin încălcarea primatului dreptului european în faţa dreptului național și prin nerespectarea deciziilor Curţii Europene de Justiție (CJUE).

PNRR-ul Ungariei este blocat de Bruxelles, care a activat și noul mecanism de condiţionalitate care-i permite Comisiei Europene să condiționeze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în țările membre.