O activistă a fost ridicată de Poliție după un mesaj de „instigare la infracțiuni” pe Facebook

Mesajul femeii a venit în contextul protestelor care au loc zilele acestea în România (Imagine de arhivă).

Activista Angi Șerban, membră a comunității Corupția Ucide, a fost ridicată de polițiști după ce ar fi postat un mesaj instigator pe Facebook. Ea a criticat Poliția pentru că, la un protest, un ofițer din trupele speciale a îndreptat arma către o mașină.

Angi Șerban spune că este acuzată de Poliția Capitalei pentru instigare publică, după ce duminică dimineață a postat un mesaj pe Facebook în legătură cu protestele transportatorilor și fermierilor.

Activista a criticat prezența unui ofițer al trupelor speciale cu arma la protestul de sâmbătă al transportatorilor și fermierilor de la Constanța. Ulterior, acesta a îndreptat arma către o maşină care s-ar fi îndreptat spre protestatari.

„Dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’?”, a scris femeia de 36 de ani.

După aproximativ șase ore de la mesaj, ea a fost dusă la Secția 13 de Poliție cu mandat de aducere pentru instigare publică, după care la Secția 18. Angi Șerban a reclamat că a fost ridicată de polițiști de la o adresă la care nu locuiește și a întrebat dacă telefonul îi este interceptat fără mandat.

Poliția Capitalei a emis un comunicat prin care spune că s-a sesizat din oficiu și că cercetează infracțiunea de „instigarea publică la săvârşirea de infracţiuni”, faptă prevăzută de articolul 368 din Codul Penal.

„În fapt, la data de 14 ianuarie 2024, în mediul online, prin intermediul unei reţele de socializare, a fost postat un mesaj, care instiga la săvârşirea de infracţiuni. În urma activităţilor specifice efectuate de către poliţişti, a fost identificată persoana care administrează contul de pe respectiva reţea de socializare. În urma relaţionării cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, a fost emis un mandat de aducere, pe numele femeii, în vârstă de 36 de ani”, a transmis Poliția Capitalei în comunicat.

Activista a fost eliberată după câteva ore, iar luni dimineață a povestit că a fost „percheziționată la chiloți, sutien și ciorapi, amprentată, fotografiată (mugshot), măsurată, analizată, notată în registrul de infractori pentru că am îndrăznit în democrație să pun o întrebare legitimă cu privire la amenințarea cu arma săvârșită de un polițist la adresa protestatarilor pașnici”.

„Postarea am făcut-o pe Fb la ora 11:00, iar la ora 17:15 am fost săltată cu mandat de aducere și plimbată cu girofarul între secții. Sunt acuzată de către Poliția Română de instigare publică. Total nerealist și interpretat cu rea voință!”, a menționat ea.

Centura Constanţei a fost blocată sâmbătă seara de protestatari, care au acuzat autorităţile că nu îi lasă să protesteze şi că poliţiştii au venit înarmaţi.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a afirmat că arma respectivă avea muniţie neletală.

Îți mai recomandăm A cincea zi. Negocierile cu ministrul Finanțelor au eșuat. Transportatorii și fermierii continuă protestul
Știre scrisă cu ajutorul relatării News.ro.