Martorul unui stat divizat | Acum 30 de ani, Berlinul a devenit capitala Germaniei reunificate
Clădirea Reichstagului a fost distrusă după Cel de-al Doilea Război Mondial. O treime din clădirile din Berlin au rămas distruse după război, generând 75 de milioane de de metri cubi de moloz în oraș. Mai mult de jumătate din districtul Mitte, din centrul orașului, a fost distrus.
Portretul lui Stalin, pe bulevardul Unter den Linden din Berlin, 1945.
În 1948, tensiunile dintre sovietici și puterile vestice au rezultat în blocada Berlinului. Timp de 11 luni, proviziile de bază au fost aduse prin avion, pentru că sovieticii au blocat drumurile către Berlin.
Germania s-a separat între Vest și Est în 1949 - Berlinul de Est a rămas capitala zonei ocupate de sovietici, în timp ce capitala Germaniei de Vest a fost mutată la Bonn. Berlinul, cu sectoarele sale american, francez și englez era izolat în Republica Democrată Germană, aflat la aproape 200 de kilometri de Germania Federală.
În 1958, Hrușciov le-a ordonat vesticilor să se retragă din Berlin. Aceștia au refuzat. Ca răspuns, rușii au blocat peste noapte Berlinul de Vest, pe 13 august 1961.
Cetățenii din zona ocupată de sovietici scăpau, continuu, către vest. Între1949 și 1961, populația Republicii Democrate Germane a scăzut de la 19 la 17 milioane. Între ianuarie și iunie 1961, peste 100.000 de oameni au părăsit zona sovietică; în iulie și august, în jur de 1.000 de persoane pe zi părăseau Germania de Est. Pentru sovietici, Zidul Berlinului a devenit modul în care s-au putut asigura că acest exod va înceta.
1963 - Pentru rezidenții din Berlinul de Vest, Zidul era doar o realitate inconvenientă - ei se puteau apropia de zid și l-aau umplut de graffitti. În est, însă, oamenii nu se puteau apropia de zid, deoarece deveneau instantaneu suspecți. În jur de 5.000 de persoane au reușit să treacă Zidul între 1961 și 1989. Alți 5.000 au fost prinși de autorități. 191 de persoane au fost ucise încercând să treacă în Berlinul de Vest.
Președintele american John F. Kennedy în timpul faimosului său discurs "Ich bin ein Berliner" din Berlin, pe 26 iunie 1963. Kennedy a condamnat comunismul și decizia autorităților de a-și închide proprii oameni în țară prin construcția Zidului.
Checkpoint Charlie, 1968 - Numele provine din alfabetul NATO - Alpha, Beta, Charlie. Acesta a fost al treilea punct de trecere deschis în Berlin. Acesta era singurul punct prin care sovieticii permiteau trecerea diplomaților vestici.
În seara de 9 noiembrie 1989, la ora 18:53, liderul Partidului Socialist, Gunter Schabowski, a anunțat greșit în cadrul unei conferințe de presă că cetățenii din Berlinul de Est pot trece către Vest imediat. Știrea s-a răspândit instantaneu, iar oamenii au început să se strângă la punctele de trecere cerând să traverseze. La 22:45, comandantul uneia dintre treceri a deschis porțile. Fluxul a devenit inevitabil - noaptea dintre 9 și 10 noiembrie a marcat sfârșitul diviziunii Berlinului.
Oamenii din Berlin au început să distrugă Zidul, încă din noaptea din 9-10 noiembrie 1989.
Majoritatea Zidului a fost dărâmat la scurt timp după evenimentele din 9-10 noiembrie. Pe 3 noiembrie 1990, a intrat în vigoare actul de reunificare a Germaniei. Berlin a redevenit capitala Germaniei.