Ordonanța antidrog, modificată. Permisul auto poate fi reținut maxim 72 de ore pentru suspiciune de consum de droguri

Un drugtest folosit de Poliția Română.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi modificarea ordonanței care prevedea că un șofer poate avea permisul suspendat până la venirea rezultatului testelor antidrog. În noua formă, dacă rezultatul testelor antidrog nu vine în maximum 72 de ore, şoferul primește permisul înapoi.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul va modifica în ședința de joi, 11 iulie, ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Noul text va prevedea că, în cazul în care rezultatul testelor antidrog nu vine în cel mult 72 de ore, atunci şoferii primesc înapoi carnetele de conducere ridicate de polițiști.

„Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile, pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Prim-ministrul a spus că măsurile menite să prevină dramele cauzate de consumul de droguri la volan nu trebuie să afecteze libertăţile cetăţeneşti.

„Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai”, a susținut el.

În accidentul din stațiunea 2 Mai, în mașina tânărului care a provocat accidentul mortal, Vlad Pascu, au fost depistate droguri, cu câteva ore înainte de accidentul în care au murit doi tineri. Cu toate acestea, Vlad Pascu nu a fost testat antidrog.

„Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrare în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Îți mai recomandăm Medicii legiști critică ordonanța antidrog, care ar fi greu de aplicat

Anunțul premierului Marcel Ciolacu a venit după ce, miercuri, președintele Klaus Iohannis a spus că deși problema drogurilor este tot mai mare, măsurile luate trebuie să fie corecte.

„Ordonanţa trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite, nu invers: mai întâi dăm ordonanţa şi pe urmă fugim după medici, după truse de testare ş.a.m.d. Deci, cred că e bine şi aici să punem caii în faţa carului”, a spus preşedintele.

Permisul de conducere retras persoanelor suspectate că au consumat droguri sau alcool şi care fie au refuzat testarea, fie au fost testate cu mijloace certificate, va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate în acest interval, conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere pus miercuri în dezbatere publică de MAI.

În prima formă aprobată de guvern, ordonanța prevedea că suspendarea permisului avea loc dacă șoferul refuza și dura până la primirea rezultatelor.

Specialiștii și mulți șoferi au spus însă că, în situația actuală, în care lipsește infrastructura necesară pentru realizarea rapidă și corectă a analizelor, obținerea rezultatelor putea dura chiar și câteva luni.

În acest caz, spun specialiștii și părțile implicate, s-ar interzice pe nedrept cuiva să conducă autovehicule, dacă nu există dovada că acesta ar fi consumat droguri.

Îți mai recomandăm Guvernul suspendă prevederile OUG privind testarea antidrog în trafic

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.