A. Blinken: Sprijinul pentru Ucraina va fi întărit înainte de învestirea lui D. Trump

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu șeful alianței nord-atlantice, Mark Rutte, ca să discute despre sprijinul care trebuie acordat în continuare Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a asigurat Ucraina că sprijinul primit de la Statele Unite va fi întărit înainte de învestirea președintelui ales Donald Trump.

Blinken s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la sediul alianței și a declarat că administrația președintelui Joe Biden va continua să susțină Ucraina până în ultima zi a mandatului, care se va încheia pe 20 ianuare.

„Președintele Biden s-a angajat să se asigure că fiecare dolar pe care îl avem la dispoziție va fi împins pe ușă de-acum până pe 20 ianuarie”, a spus Blinken.

El a adăugat că țările NATO trebuie să își concentreze eforturile pe „asigurarea că Ucraina are bani și muniții și că și-a mobilizat forțele pentru a lupta eficient în 2025 sau pentru a putea negocia pacea dintr-o poziție de forță.”

Trump a pus la îndoială în mod repetat continuitatea sprijinului militar al Washingtonului pentru Kiev și a promis că va pune capăt rapid războiului început Rusia, care a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022. Dar nu a spus niciodată cum va pune capăt conflictului, lăsând loc temerilor că va încerca să forțeze Ucraina să accepte termenii Rusiei invadatoare pentru pace.

Blinken a mai spus că desfășurarea trupelor nord-coreene pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina „cere și va primi un răspuns ferm”. Peste 10.000 de soldați nord-coreeni sunt angajați în luptă în regiunea de graniță a Rusiei Kursk, potrivit Pentagonului.

Întrebat de RFE/RL dacă Washingtonul intenționează să permită Ucrainei să folosească arme moderne cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei, așa cum a solicitat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în „planul de victorie” prezentat recent, Blinken nu a oferit un răspuns direct, spunând că Statele Unite vor continua „să se adapteze” la nevoile Ucrainei.

„Abordăm multe dintre nevoile care sunt prevăzute în planul de victorie. Este ceva despre care am discutat astăzi cu aliații și partenerii”, a spus Blinken.

El s-a întâlnit la Bruxelles și cu ministrul ucrainean de externe Andrei Sîbiha, care a spus că Kievul a menținut contactul cu ambele partide politice din SUA și a lucrat atât cu echipa lui Trump, cât și cu cea a lui Biden.

Sîbiha a spus că va discuta despre protecția infrastructurii critice cu Blinken, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

„Apărarea Ucrainei nu poate fi pusă în așteptare. În fiecare zi, Rusia bombardează infrastructura noastră critică – energie, porturi, spitale și școli", a spus ministrul ucrainean. Avem nevoie de o mai bună protecție pentru oamenii noștri acum, nu mai târziu”.

El a adăugat că este „încrezător că putem conta pe sprijinul continuu al SUA și pe noi pași decisivi”.

Întregul teritoriu al Ucrainei a fost supus unei alerte de raid aerian miercuri dimineață, când Moscova a lansat o combinație sofisticată de rachete și drone pe Kiev pentru prima dată în 73 de zile.

„Putin lansează un atac cu rachete asupra Kievului chiar acum”, a scris Andrei Iermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, pe Telegram.

Exploziile au zguduit Kievul ore în șir, în timp ce primarul Kievului, Vitali Klitciko, i-a îndemnat pe locuitorii capitalei ucrainene să se adăpostească.

„În capitală intră mai multe drone. Pericolul rachetelor persistă și el. Nu părăsi adăposturile!", a scris primarul pe Telegram.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că apărarea aeriană a doborât două rachete de croazieră, două rachete balistice și 37 de drone deasupra Kievului și a altor șapte regiuni ucrainene: Poltava, Jîtomîr, Sumî, Cerkasî, Zaporojie, Cernigov și Kirovohrad. A

lte 47 de drone au fost oprite din drum după ce apărarea electronică ucraineană le-a blocat sistemele de navigație.

Rusia și-a intensificat atacurile zilnice asupra orașelor ucrainene în ultimele săptămâni, provocând distrugeri suplimentare ale infrastructurii civile și energetice a țării, deja distruse, pe măsură ce sezonul rece se instalează.

Îți mai recomandăm Ucraina sub atacuri cu rachete și drone. Explozii la Kiev
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI