Cu educaţia potrivită, tinerii îşi pot transforma ideile inovatoare în afaceri de succes care pot rescrie viitorul economic al României, arată Știrile ProTV. Startup-urile din România, deşi au crescut semnificativ în ultimii ani, se confruntă cu piedici precum finanţările dificile la început de drum sau birocrația.
La Piatra Neamţ, o comunitate de anteprenori au schimbat perspectivele uneia dintre zonele cele mai sărace ale Europei.
Rubik Hub este o comunitate care susține startup-urile din România. Prin programele lor au oferit mentorat pentru patru mii de elevi, studenţi şi adulţi, şi au oferit suport pentru atragerea a peste 55 de milioane de euro, arată Știrile ProTV.
În incubatorul Rubik Hub din Piatra Neamț, 300 de startup-uri au beneficiat de mentorat, de la idee la afacere.
Cu ajutorul a 200 de mentori din ţară şi străinătate, antreprenorii au atras investiții de 55 de milioane de euro. Unii dintre aceștia au continuat să dezvolte startup-uri înclusiv în străinătate.
Fondatorul comunităţii Rubik din Piatra Neamţ este Vlad Gliga. Specialist în resurse umane, a studiat la Iaşi și are experiență profesională câștigată niclsiv în SUA și Danemarca,
Rubik face parte din ADR NORD EST (Agenţia pentru Dezvoltare Regională) care distribuie fonduri europene pentru zona Moldovei. Iar ideea de la care a pornit, în 2017, a fost că banii europeni trebuie investiţi şi în oameni, nu doar în ziduri și obiecte.
Vasile Asandei, director ADR Nord, cofondator Rubik spune că „degeaba îi dai unui om 40.000 euro sau mai mult, dacă el nu e deloc pregătit să facă ceva cu banii ăia. Un program de felul ăsta, în loc să dăm 500 de milioane la start-up-uri, dăm 400 și 100 îi băgăm în pregătire, ajutăm oamenii ăia să înțeleagă ce e aia, să fie antreprenor”.
Mai multe despre proiectul de la Piatra Neamț, pe Știrile ProTV.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.