Anularea adopției cerută de procurorul general, repinsă definitiv. Sorina tot nu poate părăsi țara, Secția specială îi reține pașaportul

Sorina and Ramona Saracin, her adoptive mother

Revizuirea adopției cerută de procurorul general Bogdan Licu a fost respinsă, joi, de Curtea de Apel Craiova, dar Sorina tot nu poate părăsi țara. Decizia vine în contextul în care procuroarea Maria Pițurcă este audiată la Secția Specială, care a pus-o sub urmărire penală.

Decizia Curții de Apel Craiova este definitivă și nu poate fi atacată cu recurs. Nu este prima înfrângere în instanță a lui Bogdan Licu: săptămâna trecută a fost respinsă și cererea acestuia de suspendare a executării adopției.

Deși procurorul general a trimis miercuri noi motive prin care cerea revizuirea sentinței de adopției a Sorinei, printre care și anumite nereguli cu privire la procedura de adopție, Curtea de Apel Craiova nu i-a dat câștig de cauză. Avocata familiei care a înfiat-o pe Sorina, Claudia Postelnicescu, declară pentru Europa Liberă că revizuirea a fost făcută pe motiv de ”apărare cu viclenie a minorei”, lucru care nu a putut fi demonstrat.

Adopția rămâne valabilă, nu s-au justificat, în opinia instanței, motivele de revizuire invocate de procurorul general. Conform legii, motivele de revizuire sunt destul de precise și ar fi trebuit să arate în mod clar ce anume nelegalități s-au produs, iar ei nu au făcut asta”.

Cu toate acestea, situația Sorinei rămâne complicată, nu poate pleca din țară pentru că procuroarea Mihaiela Iorga- Moraru de la Secția Specială i-a reținut pașaportul, iar procesul privind Ordonanța președințială prin care procurorul general solicită interdicție de părăsire a României este plimbat de colo-colo între instanțe. În plus, mai există un proces pe rol- de anulare a adopției- introdus de familia asistentei maternale, Mariana Sărămăt.

” Ieri la Tribunalul Olt cauza a fost trimisă la Judecătoria Slatina, dar dacă ne luăm după familia adoptatoare care are domiciuliul în America, competența ar fi la Judecătoria sectorului 1. Deci s-ar mai putea să dureze plimbarea dosarului din cauza acestor dispute pe competențele instanțelor. Gravă este și reținerea ilegală a pașaportului, pentru că minorei i se încalcă dreptul la exercitarea vieții de familie, adică e ruptă de tatăl ei și frații ei care sunt în America, ea stă aici cu mama ei care și-a luat concediu fără plată. Sigur vom merge la CEDO., spune avocata Postelnicescu pentru Europa Liberă.

Îți mai recomandăm Gabriel Săcărin, în luptă cu autoritățile: Nu vom ceda, suntem singurii părinți pe care Sorina i-a avut vreodată

Cât privește celălalt dosar, introdus de familia Sărămăt, de anulare a adopției, avocata susține că e vorba de un abuz de drept al familiei asistentei maternale și că necunoașterea legii nu poate fi invocată.

”Dacă erau motive de anulare serioase, instanța din Craiova, care mi s-a părut foarte serioasă, le lua în considerare și atunci poate și anularea adopției cerută de familia Sărămăt ar fi avut o șansă. Așa nu are nicio șansă e doar un abuz de drept al familiei . Văd însă că Antena 3 reușit să aducă cu autobuzul oameni la Curtea de Apel Craiova”, completeză avocata.

Joi, în fața Curții de Apel Craiova au protestat circa 30 de persoane care purtau pancarte pe care scria ”Sorina, te iubim” și ”Sorina, nu ceda”, și care, după aflarea deciziei, au început să scandeze ”Jos corupția” și ”Jos mafia”.

În același timp și în dosarul Mariei Pițurcă, procuroarea care a bruscat-o pe Sorina în momentul în care a luat-o de la familia de asistenți maternali, lucrurile sunt în evoluție. Secția de procurori a CSM a refuzat cererea Inspecției Judiciare ca procuroarea de la Parchetul Curții de Apel să fie suspendată din profesie. Pițurcă este adiată joi de Secția specială pentru investigarea magistraților.

Îți mai recomandăm EXCLUSIV Mama adoptivă a Sorinei: Am decis să luam primul copil care ni se va oferi, dacă refuzam m-aș fi frământat toată viața

Background

Sorina, fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de asistenta maternală din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de familia Săcărin, cetățeni români din Statele Unite. Momentul a fost filmat de familia de asistenți maternali, iar în imagini se observă cum fata refuză să meargă și cum, la un moment dat, este târâtă de către procurorul Maria Pițurcă. Cazul a generat un val de emoție și nemulțumire față de modul de intervenție.

Asistentei maternale i s-a retras atestatul încă din luna mai, tocmai pentru că a refuzat să predea copilul, așa cum cerea legea și contractul semnat cu Direcția de Protecția Copilului. Asistenta Sărămăt i-a bagat Sorinei în cap că va fi luată pentru a i se trafica organele. Așa cum a declarat Ramona Săcărin în interviul acordat Europei Libere, asistenta maternală spunea aceste lucruri la întâlnirile de potrivire, de față cu Sorina și cu copiii familiei adoptive.

Asistenta susține că a refuzat adopția Sorinei pentru că a fost ”păcălită” de managerul de caz de la Direcția de Portecție.

Îți mai recomandăm Cum a ajuns o adopție să fie transformată în ”vânzare de organe”. Șase întrebări în cazul Sorina