Un aparat foto digital dezvăluie viața soldaților ruși în Ucraina

Fotografii găsite de Brigada 24 Mecanizată a forțelor ucrainene într-un aparat foto recuperat de la forțele ruse. Acesta ar fi fost furat de ruși de la o familie din Ucraina.

Un aparat foto digital recuperat de militarii ucraineni din estul Ucrainei conține imagini cu o familie pe timp de pace și, apoi, cu soldații ruși invadatori care se pare că au furat aparatul în timpul războiului.

Fotografia de mai jos arată ca o scenă dintr-o vacanță cu prietenii, dar mânerul de lemn al unei mitraliere PK (vizibil în dreapta) și banderolele albe de identificare specifice luptătorilor pro-ruși din Ucraina, arată clar că aceasta este, de fapt, o imagine din război.

Poza este una dintre cele descoperite de luptătorii Brigăzii 24 Mecanizate din Ucraina, care au recuperat un aparat foto dintr-un vehicul rusesc blindat.

Anterior, participaseră la lupte cu forțele Rusiei în regiunea ucraineană Luhansk, la mijlocul lunii mai.

Aparatul foto recuperat de trupele ucrainene.

Aparatul Sony conține în jur de 1.000 de fotografii care surprind viața unei familii ucrainiene înainte de invazia ordonată de Vladimir Putin în 24 februarie 2022.

Dar și 11 fotografii si trei clipuri video realizate, cel mai probabil, de soldații ruși acuzați care ar fi furat aparatul.

Cuplul despre care se crede că ar fi proprietarii camerei Sony.

Un ofițer de presă din cadrul armatei ucrainene, Nazar Ilnițki, a declarat pentru RFE/RL că se pare că aparatul foto a fost furat de luptătorii ruși care încercau să avanseze spre Kiev, posibil dintr-o locuință din suburbia nordică Hostomel.

Acești soldați au fost apoi trimiși în estul Ucrainei și au luat cu ei aparatul foto.

Un militar ucrainean din unitatea care a găsit aparatul foto a explicat împrejurările pentru RFE/RL, în limbajul sobru specific unui raport militar:

„Rușii au luat aparatul cu ei într-un BMD [vehicul amfibiu de luptă]. După distrugerea cu succes a echipajului vehiculului, aceasta a fost găsit în interior".

Fotografie de arhivă a unui vehicul rusesc BMD după o luptă în Hostomel. Camera Sony a fost găsită în interiorul unui vehicul similar în regiunea Luhansk din estul Ucrainei.

Ilnițki spune că soldații din fotografiile găsite pe cardul de memorie al aparatului foto fac parte din Brigada 31 a Federației Ruse, cu sediul în orașul Ulianovsk.

Soarta militarilor ruși din fotografii nu este clară. Din motive de confidențialitate, a fost publicată doar o fotografie a cuplului ucrainean despre care se crede că ar fi proprietarii aparatului foto.

Într-o imagine recuperată din aparatul foto furat, un soldat rus mănâncă.

Soldații care au găsit aparatul speră ca publicarea fotografiei cuplului să ajute la identificarea proprietarilor. Aceștia ar putea recupera aproape 1.000 de fotografii din călătorii, vacanțe și de la absolvirea școlii de către un tânăr, probabil fiul lor.

Un soldat rus ține în mână unul dintre obiectivele aparatului foto.

Pe 30 mai, într-o postare pe Facebook, Brigada 24 Mecanizată transmite: „Sperăm sincer că proprietarii aparatului foto, ale cărui fotografii rușii nici măcar nu au început să le șteargă de pe cardul de memorie, sunt bine. Militarii ucraineni adaugă: „În curând vom putea să le returnăm aparatul foto, care a parcurs un drum atât de lung".

*Traducere de Maria Ferariu, stagiar Europa Liberă România.