Mesaje din Gaza: Scoateți-ne de aici! Vă rog din tot sufletul, suntem oamenii voștri. Suntem români!

Blocurile din Gaza se prăbușesc sub tirurile israeliene ca un „pachet de biscuiți sfărâmat”. Exprimarea aparține unuia dintre românii din Gaza cu care Europa Liberă a vorbit.

Peste 260 de persoane prinse în războiul din Gaza au cetățenie română sau palestiniano-română. Ele fac apeluri disperate către autorități: vă implorăm, scoateți-ne de aici! Europa Liberă prezintă poveștile a două familii de medici.

Vor să plece din regiunea devastată de război. Moartea îi înconjoară la orice pas, în orice moment, și au ajuns la capătul puterilor.

Drama lor e drama tuturor palestinienilor care fug din calea bombelor și care au tot mai puține locuri unde să se adăpostească.

„Noi murim în fiecare moment… noi murim. Zilnic auzim vești rele că a murit câte o rudă, câte o cunoștință, câte un copil. Acum a murit o rusoaică de lângă noi. Noi nu știm din moment în moment dacă mai trăim”.

Mesajul e de la doctorul M., palestinian cu drept de ședere permanentă în România, unde a terminat Medicina și unde locuiește în mod normal, alături de soție.

Ea este româncă, medic de familie.

Cei doi au plecat în vizită la rude, în Gaza, iar războiul i-a prins acolo, alături de doi din cei trei copii.

Your browser doesn’t support HTML5

Medic român în Gaza: „Zilnic noi murim. În fiecare moment noi murim”

Jurnaliștii Europa Liberă au vorbit prima oară cu ei pe 12 octombrie.

Doctorului îi e teamă în continuare să-și dezvăluie identitatea, dar e amabil, în ciuda situației dramatice pe care o trăiește, alături de familia lui.

Ne-a trimis trei mesaje înregistrate, în care a mulțumit pentru că cineva se interesează de soarta lui și a familiei sale. Prin intermediul nostru, cere ajutor de la autoritățile române. Vrea să plece mai repede din Gaza.

Your browser doesn’t support HTML5

Medic către autoritățile române, din mijlocul războiului din Gaza: vă implorăm, scoateți-ne de aici!

„Pe noi nu ne interesează politica. Pe noi ne interesează să trăim, nu mă interesează cine bate pe cine, cine a bombardat, cine a tras în cine. Noi suntem oameni ai medicinei, noi suntem oameni care vor să trăiască. Vrem pace! Nu ne interesează de nici o politică, nici a lor, nici a noastră!”, spune doctorul.

Vocea soției se aude lângă el ca un ecou. „Este un apel, un apel disperat, un apel umanitar disperat să ne evacuați. Vă rugăm foarte frumos”, intervine și femeia, româncă.

„Vă rog din tot sufletul, vă rog. Ministerul Afacerilor Externe, vă rog!, dl. Președintele României, dl. Iohannis, vă rog!, dl. prim-ministru, vă rog!, dl. ministru de Externe, vă rog din tot sufletul – vedeți ce puteți face cu noi”, revine medicul cu un nou mesaj.

Cozi de șapte ore la pâine. Nu e apă, nu e lumină

Cei doi soți descriu puțin din ceea ce trăiesc în fiecare zi. Nu mai au apă, energie electrică, iar pentru a prinde o bucată de pâine stau cu orele la cozi.

„Trimitem fetele să stea la rând pentru o pâine, pentru că, la noi, cozile la care stau fete durează mai puțin. Vă dați seama: pentru a cumpăra 20 de pâini sau 10 pâini, trebuie să stea de la ora 6:00 până la 12:00 sau 13:00 – asta pentru că e fată, că dacă era bărbat sau băiat, stătea de la 06:00 de dimineața până la 18:00, deci treaba este foarte nasoală”, povestește medicul.

„Dacă vă spun că de trei, patru zile nu sunt spălat”.

Palestinienii stau la cozi și 10 ore pentru a cumpăra pâine.

Bombardamentele care continuă noapte de noapte distrug sistematic clădiri civile, spune medicul.

„Gaza s-a șters de pe pământ. Gaza… în fiecare noapte se dărâmă câte 30 sau 20 de clădiri de 10 sau 15 etaje. A doua zi dimineața, când te trezești, parcă e un pachet de biscuiți sfărâmat. Gaza… nu mai este de trăit în ea”.

Războiul i-a prins pe doctorul M. și familia sa, soția și doi dintre cei trei copii în orașul Gaza. Au plecat spre sud, sperând că vor reuși să fugă cât mai repede.

Your browser doesn’t support HTML5

Medic român în Gaza: „Noi nu vrem bani, noi nu vrem nimic, vrem să ne evacueze, atât .”

Acum sunt blocați în apropierea graniței cu Egiptul, într-un adăpost. Condițiile sunt deplorabile.

„Eu sunt medic, soția mea medic, băiatul meu face Medicină, celălalt băiat e în anul cinci la Arhitectură. Am un copil în clasa a XII-a, deci totul s-a oprit aici, totu-i gata”, spune medicul.

Povestea medicului român nu e cu nimic diferită de a palestinienilor din Gaza. Doar că cei din urmă nu au speranța unei repatrieri.

„Tot fugim dintr-un loc în altul, dar nu știm exact unde”

Nahedd Saba este medic la Spitalul Clinic „Gheorghe Polizu” din Capitală. De 43 de ani este în România. A absolvit Universitatea „Carol Davila”, este medic primar specialist, doctor în medicină. A inventat chiar un dispozitiv și o procedură medicală care pot salva viața femeilor gravide.

Acum trăiește războiul prin rudele și prietenii pe care îi are în Gaza. Sau mai bine zis pe care îi mai are în Gaza. În explozia de la Biserica Sf. Porfirie din 20 octombrie i-au murit 13 rude.

O biserică ortodoxă greacă din Fâșia Gaza, care adăpostea sute de palestinieni strămutați, a fost lovită de un atac aerian israelian. Oficialii palestinieni au declarat că 16 persoane au fost ucise.

„Toată familia mea, deci și a mea și a soției mele sunt în Gaza, unde locuiesc printre dărâmături... e dezastru ce se întâmplă în Palestina și în Gaza la ora actuală”, povestește medicul pentru Europa Liberă.

„Ne-au decedat din verișori, gradul doi, 13 persoane. În ultimul timp, după bombardamente, familia s-a refugiat într-o zonă mai liniștită [o biserică], crezând că acest loc va fi ferit și ei [armata israeliană] nu o vor dărâma. Dar israelienii nu înțeleg. Nu fac nicio diferență, că e moschee, că e biserică, spitale, totul se dărâmă peste palestinienii care trăiesc acolo”, spune dr. Nahedd.

Ține legătura permanent nu doar cu familia, ci și cu prietenii săi. Mulți sunt tot medici, foști colegi de facultate din România. În același an cu el au terminat Medicina 350 de palestinieni.

Dr. Saba Nahedd are toată familia în Gaza. A pierdut până acum 13 verișori, uciși de bombardamentele israeliene.

„Ieri am vorbit cu un prieten, ortoped din Gaza. Mi-a zis, «Naheed, noi fugim dintr-un loc în altul». Casa a părăsit-o pentru că a fost bombardată. «Fugim, dar nu știu exact unde». Nici nu știu cum să mai vorbesc cu ei, ce să le mai zic, ce cuvinte să mai scot din gură să-i liniștesc”.

Povestește despre drama unui alt medic palestinian care și-a descoperit soția moartă între victimele unei explozii aduse la spitalul unde lucra.

„N-a mai plecat acasă de la spital, dar vorbea la telefon cu soția lui. La o oră după ce vorbise cu ea ultima oară, vin salvările, vin cu tărgile. Fusese o explozie. A văzut că printre morți era și nevasta sa. Cum să lucreze mai departe?”.

Palestinienii din Gaza stau în adăposturi improvizate în clădiri oficiale, sperând că scapă, astfel, de bombele israeliene. Nu au apă, curent și nici mâncare.

Iar veștile care îi parvin din Gaza sunt îngrozitoare. Familii întregi au fost ucise, în spitale se operează fără anestezice, oamenii n-au apă și mâncare.

„Atacurile sunt de peste tot, aviație, din mare, terestru. Dar cele mai multe din avioane, trag rachete. Bombardează oameni, casele civililor. Familii întregi au dispărut. Nu mai există familii întregi, toți membrii au dispărut. Noi nu știm, noi nu știm ce este sub pământ. Deci eu, ca un cetățean palestinian simplu, n-am de unde să știu ce este dedesubt. Dar care este soluția? Adică dacă este ceva dedesubt, să dărâme spitalul?”, se întreabă medicul. Spune că se îngrozește când află că pacienții sunt operații pe viu, fără anestezie.

Pentru palestinianul care trăiește de o viață în România, un nou exod al poporului său din Gaza nu va mai avea loc. A fugit deja de două ori din calea bombelor, în 1948 și 1967, iar acum nu va mai pleca, crede doctorul.

„Gândirea asta de a refugia [de a pleca] încă odată nu există-n populație. Au plecat de două ori până acum, în '48 a fost un exemplu – când unii s-au dus în Iordania, alții în Egipt, alții în alte țări. A doua oară în '67, când iarăși au fugit. A treia refugiere... mai greu. Caută zone – hai să zicem - mai puțin bombardate. Dar nu există o zonă mai puțin bombardată”.

Familii întregi au dispărut în ultimele zile. Au murit în bombardamentele israeliene, povestește medicul Saba Nahedd.

Pentru el, singura soluție de rezolvare a conflictului vine de la Națiunile Unite. „ONU trebuie să facă pace. Rezoluțiile internaționale trebuie să se respecte. Și drepturile omului trebuie să se respecte”.

„Să fie liniște și pace și să se oprească războiul. Pentru că războiul este crimă pentru toată lumea, crimă umanitară care se produce sub ochii tuturor. Toți ne condamnă pentru actele de violență doar pentru că suntem palestinieni, dar ar trebui să vadă cum trăiesc acești oameni, cum fug dintr-un loc în altul, unde să se ducă, n-au unde să ducă...”, spune medicul.

Nimeni nu a ieșit din Gaza

Punctul de trecere dinspre Gaza spre Egipt, de la Rafah, s-a deschis doar pentru camioanele care transportă ajutoare umanitare trimise de ONU, transmite Ministerul Afacerilor Externe din România.

Nicio persoană nu a părăsit Gaza prin Egipt, spune purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, care asigură că statul român face „toate eforturile diplomatice pentru a rezolva situația celor 260 de români care au cerut evacuarea din Gaza.”

„MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo (Egipt) si Tel Aviv (Israel), continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah”.