În urma violențelor fără precedent care-i vizează pe studenții străini din Kârgâzstan, aproximativ 1.200 de studenți pakistanezi de la Universitatea din Bișkek au părăsit națiunea din Asia Centrală.
Rectorul universitar Asylbek Aidaraliev a declarat reporterilor pe 20 mai că, în principal, studenții din anul I și din anul II au părăsit țara, deși unii studenți rămân în Kârgâzstan.
Ministrul adjunct al Educației, Rasul Abazbek-uulu, a numit atacurile în masă asupra studenților pakistanezi și indieni de la Bișkek din weekend „o situație rușinoasă” care „deteriorează imaginea Kârgâzstanului”.
O studentă din Pakistan a declarat pentru RFE/RL că „pleacă din Kârgâzstan, pentru că situația de aici este atât de [rea] în acest moment și suntem atât de speriați că plecăm urgent”.
Ea a spus că speră că se va putea întoarce pentru a-și termina studiile și că speră că „această situație se va îmbunătăți odată cu trecerea timpului”.
Un alt student din Pakistan care s-a prezentat ca Ahmed Faiz a spus că studiază la Universitatea Internațională din Kârgâzstan.
El a spus pentru RFE/RL că, la nivel internațional, ceea ce se întâmplă în prezent se „creează o imagine foarte proastă pentru țară”.
Părinții studenților pakistanezi din Kârgâzstan au organizat un protest în urma atacurilor asupra studenților străini de acolo, cerând guvernului din Kârgâzstan să asigure securitatea copiilor lor.
Your browser doesn’t support HTML5
Violențele din 18 mai au fost declanșate de apariția pe rețelele de socializare a unui videoclip în care se presupune că un grup de „oameni cu aspect asiatic” hărțuiau studenți străini în noaptea de 13 mai și apoi îi urmăreau până la căminul lor, unde cel puțin un student străin. a fost agresat de mai mulți bărbați și târât pe podea.
„Situația este stabilă acum, studenții străini au început să se plimbe. Depinde de noi dacă studenții plecați din Kârgâzstan decid să se întoarcă în toamnă. Pentru asta, toate entitățile statului trebuie să conlucreze pentru a-i convinge că este sigur să se întoarcă”, a spus ministrul adjunct al Educației, Rasul Abazbek-uulu.
Your browser doesn’t support HTML5
Poliția orașului Bișkek a declarat că a fost lansată o anchetă privind dezordinea în masă și incitarea la ură etnică și rasială.
În primul său comentariu public cu privire la situația studenților pakistanezi, președintele Kârgâzului Sadyr Japarov a declarat pe 20 mai că „toți autorii care au atacat studenții străini vor fi cu siguranță pedepsiți”.
„Am reușit să construim un stat bazat pe statul de drept. Prin urmare, vom sprijini ordinea", a spus Japarov.
Ministerul a declarat că patru cetăţeni străini au fost de asemenea reţinuţi sub acuzaţia de huliganism, în timp ce poliţia caută doi bărbaţi kârgâzi suspectaţi că ar fi implicaţi în hărţuirea studenţilor străini.
Ministerul Sănătății din Kârgâzstan a declarat pe 18 mai că 29 de persoane au fost rănite în timpul violențelor, dintre care 15 au fost duse la Spitalul de Urgență al orașului Bishkek și la Spitalul Național.
Alții au primit asistență medicală la fața locului.
În weekend, guvernul kârgâz a promis că îi va urmări pe cei responsabili de violență și a respins ceea ce a spus că sunt „insinuări care vizează incitarea la intoleranță față de studenții străini”.
Guvernul a părut să dea vina pentru violențe pe migranții ilegali, spunând că autoritățile au luat „măsuri decisive pentru a suprima migrația ilegală și pentru a expulza persoanele nedorite din Kârgâzstan”.
Cu doar trei zile înainte de violențe, Comitetul de Stat pentru Securitate Națională din Kârgâzstan a reținut 28 de cetățeni pakistanezi pentru că lucrau ilegal într-un magazin din Bișkek.
În aceeași zi, poliția orașului Bișkek a închis serviciile de livrare efectuate de peste 400 de studenți străini, majoritatea din Pakistan, pe motociclete și scutere, invocând probleme legate de siguranța traficului.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
Îți mai recomandăm Violențe împotriva străinilor, în capitala Kârgâzstanului. 28 de răniți, patru persoane arestate