Ar putea trasa protestele de la Belgrad drumul țării spre Vest?

Protestul din Belgrad

Este pentru a 18-a săptămână la rând în care sârbii demonstrează împotriva guvernului și a președintelui. Alexandr Vucici spune că nu se va lăsa intimidat de demonstrații și că protestatarii sunt niște „fasciști, huligani și hoți”. De partea lor, demonstanții vorbesc despre un climat de violență, despre atacuri asupra mass-media și a oponenților președintelui.

Nu există încă niciun partid agreat de protestatari, dar în ultimele luni pare să se formeze "Alianța pentru Serbia" ca forță principală a celor care ies în stradă. Din această Alianță fac parte diferite grupări care acoperă tot spectrul, de la naționaliști, la mișcări civice, până la politicieni de stânga. Totuși, e greu de crezut că protestele ar putea avea câștig de cauză înainte ca opoziția, oricum s-ar defini, să prezinte o soluție coerentă de viitor.

Prelungirea acestor mișcări de stradă îi zdruncină treptat puterea lui Vucici, care conduce Serbia de șapte ani. Președintele sârb este acuzat de legături cu crima organizată, de nepotism și de clientelism.

Vucici a fost decorat la începutul acestui an de Vladimir Putin cu ordinul Aleksandr Nevski pentru contribuţia sa majoră în dezvoltarea cooperării multilaterale cu Federaţia Rusă. Serbia este singura ţară europeană care respinge sancţiunile anti-ruse, iar Moscova consideră Belgradul din acest motiv cheia de boltă a politicii sale europene. Relațiile tradiționale sârbo-ruse nu sunt puse deocamdată în pericol: Serbia cumpără energie, materii prime și arme din Ruse și este foarte interesată de Turkish Stream, gazoductul care va face legătura între Rusia și Europa, prin Turcia. Conducta ar urma să treacă prin sudul Serbiei, aproape de frontiera cu Kosovo.

Vucici încearcă să păstreze echilibrul atât în interior cât și în afară, folosindu-se de vechea tehnică divide et impera. A divizat opoziția prin preluarea controlului asupra presei din țară și acum, în afara unui post TV prin cablu și a unor săptămânale cu tiraj redus, șeful statului nu mai este criticat de nimeni. În exterior pozează în pro-european, dar este un călător permanent spre Moscova. Linia de demarcație spre est sau vest e greu de trasat la Belgrad, dar protestele care durează de aproape cinci luni ar putea găsi soluția.