Arbitru român, în centrul unui scandal de rasism. Erdogan și alți oficiali au avut reacții de condamnare

Paris St.Germain vs Istanbul Basakehir - echipa turcă (portocaliu) îndemnată de colegul lor Demba Ba să părăsească terenul după o expresie rasistă a arbitrului român Sebastian Colțescu , 8 decembrie 2020.

​Meciul de fotbal dintre PSG și Istanbul BB, din etapa a șasea a Ligi Campionilor, a fost întrerupt după ce jucătorii echipei turce au părăsit terenul în semn de protest după arbitrul de rezervă român Sebastian Colțescu a folosit cuvântul negru" la adresa unei persoane de pe banca echipe turce pentru a îi cere arbitrului principal Ovidiu Hațegan să îl elimine.

Jucătorul Demba Ba, aflat pe banca de rezerve, a fost primul care a reacționat și l-a confruntat pe Colțescu: „De ce ai zis negru? De ce? Te-am auzit spunând asta! De ce nu spui , când vorbești despre el, spui doar acest tip? Ascultă-mă! De ce atunci când menționezi , trebuie să spui ".

Și jucătorii echipei adverse, PSG, s-au alăturat protestului echipei turce și au părăsit terenul după ce au cerut explicații privind limbajul lui Sebastian Colțescu.

Forul european de fotbal (UEFA) a decis că meciul se va relua miercuri cu alți arbitri care să înlocuiască brigada românească.

Scandalul de rasism în care este implicată brigada românească a adus reacții de condamnare de la cel mai înalt nivel.

„Reprezentanta noastră condamnă cu tărie remarcele rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. Nu, rasismului", a scris preşedintele turc Recep Erdogan, pe Twitter.

Ministrul de externe al Turciei a salutat şi el, tot pe Twitter, „atitudinea onorabilă” a echipei Başakşehir, care a părăsit terenul după incidentul rasist. „Nu rasismului!”, a adăugat Mevlut Cavusoglu.

La rândul lor, cele trei cluburi mari din Turcia, Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş, și-au exprimat solidaritatea și au transmis pe Twitter că sunt împotriva rasismului şi că îl susţin pe camerunezul Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, victima abuzului rasist.

Ministrul delegat al sporturilor din Franța, fosta înotătoare română Roxana Mărăcineanu, a reacționat și ea pe Twitter, marți seara, exprimându-și aprecierea pentru gestul fotbaliștilor turci și francezi, care au ales să părăsească terenul în fața unei atitudini ce reflectă „un rasism ordinar”.

În această seară, sportivii au luat o decizie istorică în fața unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a unui rasism ordinar. Așteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor și solidaritatea lor”, a scris Roxana Mărăcineanu.

Federația Română de Fotbal a anunţat că aşteaptă raportul UEFA după incidentul de la meciul PSG vs Istanbul Başakşehir înainte de a lua decizii, dar a condamnat orice formă de rasism.

Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului.

Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă!

Federaţia Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă sau xenofobă!", se arată într-un comunicat al FRF.

Fostul mare arbitru internațional Ion Crăciunescu a afirmat că România va avea de pierdut din cauza acestui scandal de rasism.

Eu sunt român, țin cu românii mei, dar când cineva se exprimă într-un mod rasist, nu pot fi de acord. Nu am văzut niciodată așa ceva. Este competiția fair-play. Nu s-a întâmplat niciodată ca o echipă să ia o astfel de hotărâre. Va avea un ecou inimaginabil în toată lumea. Este o gafă atât de mare, încât au pus o pată mare asupra țării. Vom fi judecați de alții în alt fel. Și e păcat, pentru că noi, românii, nu suntem așa. Ei, în nepregătirea lor, în inconștiența lor, ne-au adus un mare deserviciu", a spus Ion Crăciunescu, la Digi Sport.

Forul continental UEFA a anunţat că o anchetă amănunţită va fi demarată imediat în legătură cu incidentul.