Arcul de Triumf din Paris a fost „înfășurat” timp de două săptămâni

Alpiniști utilitari lucrează la asamblarea instalației de artă „Arcul de Triumf Înfășurat”, realizată de regretatul artist Christo, la Paris, Franța, 12 septembrie 2021. Instalația monumentală a înfășurat monumentul parizian cu 25.000 de metri pătrați de țesătură argintie și albastră, în perioada 18 septembrie - 03 octombrie 2021. Artistul american Christo s-a născut în Bulgaria și a încetat din viață în mai 2020, iar Jean-Claude a murit în 2009.
 

Monumentele de pe părțile laterale ale arcului napoleonian au fost acoperite cu un cadru de oțel pentru a preveni deteriorarea acestora, înainte ca materialul să fie desfășurat.

 

Un indicator de stradă fals cu numele lui Christo și Jeanne-Claude a fost montat lângă Arcul de Triumf în timpul expunerii instalației. Cei doi artiști s-au născut în Bulgaria și, respectiv, în Maroc, în aceeași zi în anul 1935. Artiștii sunt renumiți pentru crearea unora dintre cele mai spectaculoase și mai provocatoare lucrări de artă realizate vreodată, inclusiv „Reichstag-ul Înfășurat” din Berlin și „Diguri Plutitoare” din Italia.
 

Vladimir Iavachev, nepotul lui Christo, pozează în fața Arcului de Triumf din Paris. După ce înfășurarea arcului a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus, iar Christo a murit în mai 2020, munca de supraveghere a proiectului i-a revenit lui Vladimir.

 
 
 

Alpiniști utiliatari instalează un cadru în jurul Arcului de Triumf. Echipei de muncitori i s-a dat permisiunea să facă găuri în unele locuri din monumentul parizian, pentru a monta instalația. 
 

Muncitori urcați pe vârful Arcului de Triumf folosesc frânghia roșie pentru a fixa țesătura. Cele mai mari role de țesătură au o lățime de 8 metri și cântăresc în jur de o tonă.

 

Arcul de Triumf înfășurat în instalația artistică.
Potrivit lui Iavachev, viața și arta unchiului său Christo au fost puternic influențate de experiențele trăite de acesta în Bulgaria, în timpul comunismului.
 

Partea inferioară a arcului înfășurat.
Iavachev a declarat pentru CNN că, în timp ce studia în Sofia în anii 1950, Christo a pictat o scenă rurală cu un cer sumbru și i s-a spus că „(cerul) părea că oprimă fermierii”, existând o discuție aprinsă despre asta. Nepotul lui Christo și-a amintit că: „Asta era ceva ce disprețuia, greutatea sistemului asupra lui”.

 

După ce a fugit de regimul comunist din Bulgaria, Christo a promis să nu va renunța la „niciun milimetru” din libertatea sa și că nu va permite ca arta lui să fie distrusă. Niciunul dintre proiectele masive realizate de el și Jeanne-Claude nu au fost finanțate din bani publici.
În fotografie, vizitatori se adună pentru a asista la vernisarea instalației artistice „Arcul de Triumf Înfășurat”.

 
 

Un bărbat pozează lângă baza înfășurată a arcului.
Culorile roșu, argintiu și albastru folosite pentru realizarea instalației, reprezintă un omagiu adus steagului francez.

 

Există planuri pentru o altă lucrare masivă pe care Christo o planificase înainte de moartea sa, și  care va fi coordonată de nepotul său, Iavachev. Proiectul artistic presupune crearea unei piramide din butoaie de petrol, mai mare decât marile piramide din Giza. Piesa epică este planificată să fie construită în Abu Dhabi, în anii următori și, dacă va fi finalizată, va fi cea mai mare operă de artă permanentă din lume.