30 de persoane au fost reținute după conflictul armat de la sediul celui mai mare retailer rus, în urma căruia doi oameni au murit

Vladislav Bakalchuk, soțul directorului general al Wildberries, Tatyana Bakalchuk (fotografie de arhivă).

Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a arestat 30 de persoane pentru un schimb de focuri care a avut loc la începutul acestei săptămâni în centrul Moscovei, la birourile Wildberries, cel mai mare retailer online din țară, soldat cu doi morți.

Grupul îl include un luptător cecen de arte marțiale mixte, potrivit TASS și RIA Novosti. Soțul directorului general al Wildberries, Tatiana Bakalchuk, a declarat că nu se numără printre cei reținuți.

Vladislav Bakalchuk a declarat pe Telegram la 20 septembrie că a fost victima unei „provocări cinice și a unui atac din partea unor bărbați înarmați necunoscuți” atunci când el și alte persoane au mers la biroul Wildberries în ziua evenimentului „cu intenții pașnice de a rezolva probleme legate de plățile către angajați și contractori” și alte probleme de afaceri.

Tatiana Bakalchuk - cea mai bogată femeie din Rusia - a descris evenimentele drept o tentativă de preluare armată de către soțul ei înstrăinat și doi foști directori nemulțumiți.

Pe 18 septembrie, ea a difuzat un mesaj video lacrimogen în care își acuză soțul de organizarea atacului.

Avocații lui Vladislav Bakalchuk au declarat a doua zi că clientul lor a fost acuzat de crimă, tentativă de crimă și alte acuzații ca urmare a violențelor.

Dar, pe 20 septembrie, Vladislav Bakalchuk a declarat într-o postare de pe Telegram că se afla acasă în momentul atacului, după ce încercarea sa de a „rezolva pașnic” situația s-a transformat într-o tragedie.

„Sunt sigur că autoritățile vor rezolva ce s-a întâmplat, iar toți cei responsabili vor fi pedepsiți. Sunt gata să ofer asistență și sprijin tuturor victimelor. Sunt bucuros să mă întorc acasă și să continui să lupt pentru dreptate”, a declarat Vladislav Bakalchuk.

Răspunzând la videoclipul soției sale, el a spus: „Tatiana, chiar nu știai despre provocarea armată pregătită împotriva mea?”

Schimbul de focuri a avut loc la puțin peste șase săptămâni după ce Wildberries și-a finalizat acordul de fuziune cu Russ Group, o firmă rusă de publicitate.

Vladislav Bakalchuk a denunțat acordul ca fiind o greșeală uriașă și o preluare ostilă.

Tatiana Bakalchuk, fotografie de arhivă.

Tatiana Bakalchuk a cerut divorțul în iulie. Asta după ce soțul ei i-a cerut ajutorul conducătorului autoritar al regiunii Cecenia din Caucazul de Nord, Ramzan Kadîrov, în conflictul cu soția sa.

Printre bărbații arestați preventiv se numără Umar Chichaev, un luptător de arte marțiale mixte și comandant adjunct al unei unități a gărzii naționale care are legături cu Kadîrov, potrivit agențiilor de presă ruse.

„Instanța l-a arestat preventiv pe Chichaev pentru o lună și 30 de zile”, a decis tribunalul districtual Basmanny, potrivit TASS.

Rapoartele mass-media au identificat cei doi bărbați uciși în incident ca fiind Islambek Elmurziyev, 28 de ani, și Adam Almazov, 41 de ani. Ambii erau din regiunea Ingușeția din Caucazul de Nord.

Tatiana Bakalchuk, în vârstă de 48 de ani, s-a născut într-o familie de etnici coreeni în octombrie 1975 la Groznîi, pe atunci capitala Republicii Sovietice Socialiste Autonome Cecenia-Inguș. Forbes îi estimează averea la peste 4 miliarde de dolari.

Wildberries a beneficiat de pe urma sancțiunilor impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, deoarece firmele occidentale de comerț electronic s-au retras din țară.

Veniturile companiei au crescut cu 70% anul trecut, ajungând la 539 de miliarde de ruble (5,8 miliarde de dolari), în timp ce profitul net a crescut la 19 miliarde de ruble (205 milioane de dolari).

Tatiana Bakalchuk a fost singurul proprietar al imperiului său până în decembrie 2019, când a transferat 1% din afacere soțului său.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI