O imagine rară a vieții cotidiene din Bulgaria comunistă

Femei care recoltează grâu în satul Svetovrachene din Bulgaria în 1955.

Doi bulgari construiesc o arhivă care dezvăluie cum era viața oamenilor obișnuiți din țara lor de-a lungul secolului XX.

De la Praga la Podgorica, fotografiile oficiale din blocul estic al Europei în anii comunismului tind să arate la fel, așa cum se vede mai jos.

Mulțimea din Sofia ascultă un discurs al lui Leonid Brejnev în timpul vizitei liderului sovietic în Bulgaria în 1967.

Acum, o sursă online numită Arhiva vizuală bulgară (BVA) oferă o imagine îndeaproape asupra vieții oamenilor obișnuiți din spatele cortinei de fier a Bulgariei, datorită unor istorici vizuali.

Primăvară în parcul cunoscut drept Grădina Memorialului Armatei Sovietice, anul 1961. Monumentul sovietic din fundal a fost înlăturat în decembrie 2023, după decenii de dezbateri publice.

De la lansarea sa în 2019, BVA a acumulat o colecție de peste 16.000 de imagini din secolul trecut, multe dintre acestea fiind donate din colecții personale.

O femeie în vacanță la Marea Neagră în 1962.

Fondatorii BVA, Tihomir Stoianov și Johanna Traianova, au declarat pentru RFE/RL că inspirația pentru arhivă a venit ca urmare a creșterii colecției de fotografii istorice a lui Stoianov, iar Traianova a văzut o expoziție în 2018 organizată de Fortepan, o arhivă maghiară cu acces liber construită cu fotografii donate.

Navetiști, dintre care câțiva cu schiuri, așteaptă să urce în autobuze spre muntele Vitoșa în 1974. Masivul Vitoșa se profilează deasupra Sofiei și este unul dintre simbolurile capitalei bulgare.

Expoziția Fortepan din Budapesta „m-a uimit”, a declarat Traianova pentru RFE/RL, iar cei doi au decis să lanseze propria versiune bulgară a renumitei inițiative maghiare.

Suburbia Hipodruma din Sofia, fotografiată în 1966.

Stoianov era deja cunoscut în cercurile artistice din Sofia pentru colecționarea de fotografii personale abandonate, în colecția sa de imagini Imaginary Archive.

Un muncitor în Sofia în 1975

Cei doi prieteni și-au dat seama că ar putea urma modelul Fortepan - punând la dispoziție online fotografiile donate la rezoluție mare și deschizând legendele pentru oricine are cunoștințe verificabile despre ceea ce reprezintă o imagine.

Un tramvai șerpuiește la poalele muntelui Vitoșa în drumul său spre centrul Sofiei în 1970. Catedrala Sfântul Aleksandr Nevski poate fi văzută în fundalul din stânga sus.

BVA este o modalitate de „a face trecutul accesibil noilor generații și de a păstra vii aceste povești”, spune Traianova.

Ceremonia de schimbare a gărzii în fața Mausoleului lui Gheorghi Dimitrov în 1974. Dimitrov a fost primul conducător al Bulgariei comuniste, din 1946 până la moartea sa în 1949. Mausoleul său a fost demolat în 1999.

Arhiva vizuală bulgară acoperă întregul secol XX, dar cele mai rare imagini sunt din perioada comunistă a Bulgariei, 1946-1990, din care au rămas foarte puține în afara imaginilor oficiale de propagandă.

Instantaneu al unei ierni ploioase de-a lungul străzii Ghiorghi S. Rakovski din Sofia în 1974. Semnul din stânga sus este încă pe poziție și astăzi, făcând reclamă Teatrului Lacrimilor și Râsului.

Stoianov a declarat într-un interviu anterior că primirea fotografiilor personale din perioada comunistă „mi-a permis să privesc viața familiei bulgare de aproape, am putut afla despre ea direct de la sursă”.

Un bărbat citind ziarul Zora (Dimineața) în 1970. Pe fundal se află un poster al legendarului luptător bulgar Dan Kolov (1892-1940).

Fotografiile informale, a spus Stoianov, sunt „foarte importante, deoarece fotografia a fost unul dintre cele mai puternice instrumente de propagandă în timpul regimului socialist, este aproape imposibil să găsești în arhivele oficiale ceva sincer, pur, și nu pus în scenă”.

Un tânăr cuplu bulgar în 1980.

De departe, cea mai mare donație pe care cei doi au primit-o a fost de la Milena Ivanova, fiica fotografului profesionist Panaiot Burnev, care a decedat în 2016.

Un vânzător de bilete la loteria națională (stânga) discută cu un vânzător de înghețată în Sofia în 1975.

Fotografiile de stradă ale lui Burnev „ocupă un loc special în inimile noastre”, spune Traianova. „În timpul său liber, el se plimba prin [Sofia] cu aparatul său foto de 120 de milimetri, surprinzând Sofia în anii 1960 și 1970”.

O fotografie realizată de Panaiot Burnev cu vechea clădire a Adunării Naționale din Bulgaria și statuia cunoscută sub numele de Monumentul țarului eliberator, care îl înfățișează pe împăratul rus Alexandru al II-lea. Fotografia a fost făcută în 1965.

Stoianov și Traianova speră ca mai mulți oameni să se implice în proiectul BVA, fie ca donatori, fie adăugând informații la miile de fotografii care au rămas fără legendă.

Un eveniment în Bulgaria, cu o oaie decorată festiv. Fotografia a fost încărcată pe BVA fără o descriere.

Arhiva are propriile pagini de social media, dar Traianova spune că cele mai vii reacții la fotografiile BVA apar la expoziții. „Atunci este momentul în care toată lumea se implică cu adevărat”, spune ea. „Este uimitor să vezi cum se conectează privitorii cu fotografiile”.

Un cuplu la o cafenea pe malul Mării Negre în 1968.

„Unii oameni privesc imaginile cu nostalgie, amintindu-și de tinerețe, în timp ce alții văd aceste locuri pentru prima dată - locuri care nu mai există”, spune Traianova.

O statuie a lui Lenin privind spre Adunarea Națională a Bulgariei (centru dreapta) în centrul Sofiei în 1976. Statuia a fost înlăturată în 1991.

Traianova spune că obiectivul pentru viitorul arhivei este de a organiza expoziții anuale precum cea pe care a văzut-o la Budapesta în 2018.

Cei doi speră, de asemenea, să construiască o comunitate de donatori și fani ai arhivei care să se poată întâlni, „ca o mică societate, toți uniți de dragostea pentru conservarea istoriei”.

Serviciul bulgar al RFE/RL a contribuit la realizarea acestui articol.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.