Galerie foto | Ce arme deține Coreea de Nord și ce poate furniza Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un vizitează Сosmodromul Vostohnîi din Orientul Îndepărtat al Rusiei, pe 13 septembrie 2023.

Întâlnirea a avut loc în timp ce invazia Rusiei în Ucraina continuă să consume arsenalul Kremlinului și la o lună după ce Kim a cerut producătorilor de arme din țara sa să „crească dramatic” producția.

Vladimir Putin aproape că a confirmat că va încerca să încheie un acord de armament cu Coreea de Nord, răspunzând astfel la o întrebare despre cooperarea militară: „Vom discuta despre toate problemele fără grabă. Există timp”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că „în mod natural, fiind vecine, țările noastre cooperează în anumite sfere sensibile care nu ar trebui să fie dezvăluite sau anunțate public”.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un (al doilea în dreapta) stă alături de vehiculele de lansare a rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune, într-o fotografie publicată pe 14 august.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a dus la distrugerea sau capturarea a mii de tancuri și vehicule blindate rusești. Kremlinul a pierdut, de asemenea, cel puțin câteva sute de rachete de artilerie și alte sisteme de armament, precum și zeci de avioane de luptă și elicoptere. 

Kievul s-a confruntat cu pierderi de echipamente la fel de impresionante, în raport cu dimensiunea armatei sale, dar până acum a fost sprijinit cu echipamente militare occidentale în valoare de zeci de miliarde de dolari.

O fotografie publicată în martie 2016 arată un exercițiu de artilerie pe o plajă din Coreea de Nord.

Administratorul popularului cont de urmărire a armelor Calibre Obscura a declarat pentru RFE/RL că Moscova se întâlnește cu Kim, deținătorul unui arsenal semnificativ, deoarece „s-ar putea să devină clar că producția internă rusă [de arme] este insuficientă pentru război și ar putea fi foarte dificil sau să dureze mult timp pentru a o mări”.

Un test de rachetă în Coreea de Nord, în luna martie a acestui an.

Bugetul militar al Rusiei pentru anul 2023 ar fi urcat la peste 100 de miliarde de dolari, reprezentând o treime din toate cheltuielile statului, dar capacitatea sa de a produce vehicule blindate și muniții este în prezent mult sub numărul celor care se pierd în Ucraina. 

Se estimează că, în 2022, Rusia a tras peste 10 milioane de proiectile de artilerie pe câmpul de luptă. Se pare că țara este capabilă să producă maximum aproximativ 2 milioane de cartușe de artilerie pe an.

Pon'gae 5, o rachetă sol-aer de fabricație nord-coreeană, similară cu rachetele rusești S-300, care a fost văzută pentru prima dată în 2010.

Capacitatea militară secretă a Coreei de Nord nu poate fi estimată cu acuratețe, dar un raport din 2021 al Institutului Internațional pentru Studii Strategice estimează că Phenianul  deține aproximativ 4.000 de tancuri, 2.500 de vehicule blindate, 550 de avioane cu capacitate de luptă și 5.500 de lansatoare de rachete multiple cu muniția aferentă. 

O mare parte din arsenal este fie de producție sau de concepție sovietică, fie compatibil cu aceleași arme de concepție sovietică folosite de Rusia.

Soldații trag cu un obuzier de 152 mm de fabricație nord-coreeană în octombrie 2022.

Administratorul paginii de monitorizare a armamentului Calibre Obscura a declarat pentru RFE/RL că este probabil ca Rusia să caute muniție pentru artileria cu rachete și tunuri, precum și o parte dintre materialele folosite pentru fabricarea obuzelor.

„Este posibil ca și rachete balistice să fie exportate”, a adăugat el.

Prototipuri de tancuri nord-coreene văzute la o paradă militară din luna iulie. 

Armamentul fabricat în această țară asiatică săracă a fost criticat de unii analiști ca fiind nesigur după un incident din 2010, în care Coreea de Nord a lansat o ploaie de aproximativ 170 de rachete și obuze spre ținte sud-coreene de pe insula Yeonpyeong. 

Potrivit rapoartelor sud-coreene, mai puțin de jumătate din proiectilele lansate au atins insula. Dintre cele care au făcut-o, aproximativ un sfert nu au reușit să detoneze.

Vehicule de artilerie autopropulsate trag în mare dinspre Coreea de Nord la sfârșitul anului 2016.

Potrivit Calibre Obscura, este „greu să fim siguri de [impactul pe care l-ar putea avea armele nord-coreene], dar disponibilitatea crescută a muniției pentru artileria rusă sau a pieselor și [materialelor] pentru a menține artileria respectivă să tragă mai mult timp, ar face cu siguranță lucrurile mai dificile pentru Ucraina”.

Sisteme de rachete deghizate în camioane civile au defilat în Phenian pe 8 septembrie 2023.

Unele arme recent reperate în Coreea de Nord includ sisteme de artilerie cu rachete ascunse în vehicule deghizate în camioane civile. Panourile superioare ale vehiculelor sunt acoperite cu saci care seamănă cu materiale de construcție. 

În Ucraina, dronele kamikaze au făcut ca vehiculele militare ușor de recunoscut să fie vulnerabile la atacuri, chiar dacă se aflau departe în spatele liniilor de front.

Tunuri autopropulsate de 170 mm, fabricate în Coreea de Nord, defilează în Phenian, în iulie 2013.  

Întâlnirea din 13 septembrie 2023 pare să fi îmbunătățit în mod semnificativ legăturile dintre cele două țări izolate pe plan internațional. Kim Jong Un a declarat că „am sprijinit întotdeauna fiecare decizie pe care o iau președintele Putin sau guvernul rus”.

Casa Albă a avertizat în repetate rânduri Coreea de Nord să nu încheie niciun contract de armament cu Rusia, deoarece ar încălca mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord deține un arsenal destul de impresionant, din care Vladimir Putin ar vrea să se aprovizioneze, pe măsură ce invazia pe scară largă în Ucraina pare că va continua și în următorii ani.