Armata israeliană avansează în sudul Gaza. SUA vor lovi ținte din Siria și Irak și sancţionează colonişti israelieni din Cisiordania

Soldați israelieni în acțiune în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza.

Armata israeliană își extinde acțiunile în sudul Gaza, unde se află sute de mii de refugiați palestinieni. SUA sancționează coloniști israelieni din Cisiordania și intenționează să atace ținte din Siria și Irak, ale grupărilor susținute de Iran.


Forțele israeliene își vor continua campania militară din Gaza la Rafah, a anunțat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în ciuda numărului mare de civili palestinieni de acolo. Într-o postare pe X, Gallant a spus că Brigada Hamas din orașul Khan Younis a fost desființată și armata va continua avansul spre Rafah.

„Vom continua până la sfârșit, nu există altă cale”, a declarat Yoav Gallant.

Avansul forțelor israeliene către sud vizează zone unde palestinienii au fost direcționați să se refugieze din calea atacurilor începute în nordul Fâșiei Gaza. Rafah este cel mai sudic oraș din Gaza și nu există o altă zonă mai la sud unde civilii să se poată refugia, pentru că frontiera Gazei cu Israelul și Egiptul e închisă.

Optzeci și cinci la sută din populația de 2,2 milioane de locuitori a Fâșiei Gaza este deja strămutată, iar orașul Rafah găzduiește acum peste 1 milion de oameni refugiați.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunțat că forțele israeliene își vor continua campania militară în sudul Gaza.

Anunțul ministrului israelian al Apărării vine după ce Qatarul a transmis că organizația Hamas a primit „pozitiv” propunerea de acord privind o încetare a focului, transmisă de mediatori din SUA, Egipt și Qatar.

Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe din Qatar a spus pentru AFP că Hamas a dat o confirmare inițială pozitivă legată de propunerea de armistițiu, dar „încă e un drum foarte greu în fața noastră”. Un alt oficial qatarez a spus pentru Reuters că în acest moment nu există un acord.

Joe Biden sancţionează colonişti israelieni extremişti din Cisiordania

Administrația Biden a impus joi sancțiuni împotriva a patru israelieni pe care i-a acuzat că au fost implicați în violențele coloniștilor din Cisiordania. Măsura semnalează nemulțumirea crescândă a SUA față de politicile premierului israelian Beniamin Netanyahu, notează Reuters.

Ordinul președintelui Joe Biden stabilește un sistem de sancțiuni financiare și restricții de viză împotriva persoanelor care atacă sau intimidează palestinienii sau le confiscă proprietățile, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

„Acțiunile încearcă să promoveze pacea și securitatea atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni", a spus el.

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat un decret prin care sancționează coloniști israelieni din Cisiordania, acuzați de violențe împotriva palestinienilor.

Într-o declarație separată, secretarul de stat Antony Blinken a spus că „Israelul trebuie să facă mai mult pentru a opri violența împotriva civililor din Cisiordania și pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru aceasta”.

Președintele SUA și alți oficiali importanți de la Washington au avertizat în repetate rânduri că Israelul trebuie să oprească violența coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania.

Biroul premierului Beniamin Netaniahu, care conduce un guvern cu membri ai partidelor extremiste, a replicat că măsurile americane nu sunt necesare.

„Israelul ia măsuri împotriva tuturor celor care încalcă legea de pretutindeni și, prin urmare, nu este nevoie de măsuri neobișnuite în această privință”, se arată într-un comunicat.

Mai mult, ministrul israelian de Finanțe, Bezalel Smotrich, șeful partidului de extremă dreapta, a reacționat la rândul lui față de sancționarea coloniștilor evrei:

„Campania de «violență a coloniștilor» este o minciună antisemită pe care dușmanii Israelului o răspândesc cu scopul de a defăima coloniștii pionieri și întreprinderile de colonizare și de a le face rău și, astfel, de a defăima întregul stat Israel”, a spus Smotrich.

De la războiul din Orientul Apropiat din 1967, Israelul a ocupat malul vestic al râului Iordan, pe care palestinienii îl doresc nucleul unui stat independent. Israelul a construit acolo așezări evreiești pe care majoritatea țărilor le consideră ilegale. Israelul contestă acest lucru și își justifică acțiunile prin legăturile istorice și biblice cu teritoriul Cisiordaniei.

SUA va lovi ținte din Siria și Irak

Președintele SUA, Joe Biden este, de asemenea, presat să răspundă la atacurile cu dronă din nordul Iordaniei de săptămâna trecută, care au ucis trei soldați americani. Atacurile au dus la primele victime americane în Orientul Apropiat de la începutul războiului din Gaza.

Casa Albă a aprobat un plan de a lovi, în replică, ținte legate de Iran din Siria și Irak, iar CBS News relatează că țintele includ „personal și facilități iraniene”.

Washingtonul, care a transmis că nu dorește să extindă războiul din Orientul Apropiat, spune că că drona folosită în atacul asupra instalației militare SUA a fost fabricată în Iran, notează. Reuters.

Statele Unite și aliații își continuă atacurile împotriva mișcării Houthi din Yemen. Forțele americane au lovit în Yemen o stație de control și zece drone care erau „o amenințare iminentă” pentru navele străine.

Îți mai recomandăm Netanyahu: Agenția ONU pentru palestinieni trebuie să se închidă