Ostatic dintr-un tunel din Gaza, salvat printr-o „operațiune complexă”

Qaid Farhan Alkadi, 52 de ani, este membru al comunității beduine din sudul Israelului, care lucra ca gardian într-un kibuț de lângă granița cu Gaza când a fost răpit de Hamas.

Forțele speciale israeliene au recuperat un ostatic israelian dintr-un tunel din sudul Gazei într-o „operațiune complexă de salvare”, a declarat armata marți, la mai bine de 10 luni după ce acesta a fost răpit de forțe înarmate ale Hamas.

Qaid Farhan Alkadi, în vârstă de 52 de ani, membru al comunității beduine din sudul Israelului, lucra ca gardian într-un kibuț de lângă granița cu Gaza. El a fost transferat la spital și starea lui era stabilă.

Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Alkadi a fost salvat într-un tunel subteran, dar nu a oferit detalii despre operațiune, invocând securitatea ostaticilor rămași în Fâșia Gaza și a forțelor israeliene.

Un oficial militar a declarat pentru Reuters că soldații operau în zona în care a fost găsit Alkadi, navigând într-un sistem subteran complex în care se suspectează că ostaticii sunt ținuți alături de militanți și explozibili.

„Farhan a fost găsit de trupe când era singur și a fost salvat din tunel”, a spus oficialul. „Ca parte a pregătirilor pentru operațiune, s-au învățat lecții din evenimentele anterioare și întâlnirile cu ostatici”.

Presa israeliană l-a citat pe Alkadi spunând că nu a văzut soarele de aproape opt luni și că un alt ostatic care a fost cu el timp de două luni „a murit lângă mine”.

Premierul Beniamin Netanyahu, care a spus că a vorbit cu Alkadi, a felicitat trupele pentru salvare și a spus că Israelul va lucra „neobosit” pentru întoarcerea tuturor ostaticilor.

„Facem acest lucru în două feluri: prin negocieri și operațiuni de salvare. Ambele moduri necesită prezența noastră militară pe teren și presiunea militară neîncetată asupra Hamas", a spus el.

În timpul conversației telefonice, Netanyahu i-a spus lui Alkadi că este „atât de bucuros” să vorbească cu el.

„Îți mulțumesc pentru efortul tău, că am ajuns într-o situație în care să-mi pot vedea familia și să fiu aici. Ai făcut cu adevărat o lucrare sacră. Sunt și alți oameni care așteaptă”, a spus Alkadi.

Operațiunea a fost salutată de liderii israelieni, care și-au pierdut orice speranță după aproape un an de război de uzură împotriva Hamas, în timpul căreia au crescut presiunile asupra guvernului pentru a-i aduce acasă pe cei peste 100 de ostatici înapoi acasă.

Președintele Isaac Herzog a spus că salvarea a fost „un moment de bucurie pentru statul Israel și pentru societatea israeliană în ansamblu”.

Forumul Familiilor de Ostatici din Israel a spus că operațiunile militare nu vor elibera ostaticii rămași „care au suferit 326 de zile de abuz și teroare” și a făcut un apel la negocierea unui acord, ca „singura cale de urmat”.

„Solicităm urgent comunității internaționale să mențină presiunea asupra Hamas pentru a accepta acordul propus și a elibera toți ostaticii. Ostaticii rămași nu își pot permite să aștepte un astfel de miracol”.

Pe măsură ce salvarea a fost confirmată, posturile de televiziune israeliene au arătat un elicopter militar care aterizează la un spital, în timp ce personalul medical și ambulanța așteptau să-l primească pe Alkadi.

„Este în stare bună. Acum trece prin teste", a declarat fratele său Hathem Alkadi la Channel 12 TV. El a spus că fratele său a slăbit mult în captivitate.

„Suntem fericiți că l-am văzut și că este în viață, în primul rând. A întrebat despre familia lui, dacă copiii lui sunt bine și mama lui este bine."

Alkadi a fost luat ostatic la Kibuț Magen, unul dintr-un șir de comunități israeliene din jurul Fâșiei Gaza luate cu asalt de atacatorii conduși de Hamas într-o incursiune transfrontalieră pe 7 octombrie.

Peste 250 de israelieni și străini au fost luați ostatici în atacul în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise.

După salvarea lui Alkadi au mai rămas 108 ostatici israelieni și străini în Gaza, dar se știe că aproximativ o treime dintre aceștia au murit, soarta celorlalți fiind necunoscută.

Operațiunea a urmat salvării a patru ostatici israelieni în iunie.

S-au făcut puține progrese în urma discuțiilor pentru a conveni oprirea războiului din Gaza și întoarcerea ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.

Îți mai recomandăm Semnarea acordului Israel-Hamas, tot mai îndepărtată