Artă anti-război: artiștii graffiti din întreaga lume arată sprijin pentru Ucraina

Pictura murală Putin As Lord Voldemort a fost pictată de artistul stradal Kawuart în Poznan, Polonia, în februarie. Lord Voldemort este ticălosul din cărțile Harry Potter ale lui JK Rowling.

O pictură murală intitulată War Child din Los Angeles, California, de artistul stradal cunoscut sub numele de Hijack. Într-o declarație, el a spus: „Când adulții poartă război, copiii suferă. Cel mai recent război din Europa a provocat o criză de refugiați care ar putea duce până la 10 milioane de ucraineni să fugă de bombele lui Putin”.

Pe un perete din Roma, Italia, două femei pictate în culorile naționale ale Ucrainei și Rusiei sunt văzute plângând și îmbrățișându-se cu cuvântul „mir” (pace) care le unește Pictate de artista cunoscută sub numele de Laika pentru Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie .
 

Artiștii Juliano Trindade și Corie Mattie de la Valence Projects stau în fața picturii lor Din Ucraina, cu dragoste, din Los Angeles. Pe 8 mai. Mattie a declarat pentru RFE/RL că este important să arăți un semn de speranță cu porumbeii luând puterea lui Putin. „Cred că arta poate face diferența”, a spus ea. „Îi face pe privitori să se gândească la situațiile actuale, să schimbe perspectivele și chiar să îi determine pe oameni să acționeze.” Această pictură murală are un cod QR care merge la banca națională a Ucrainei, care a înființat un fond pentru a strânge bani pentru trupele ucrainene. „Este important să oferim oamenilor acces la activism”, a spus Mattie. „Arta bună te face să gândești, dar arta mare te face să faci.”

Școlari din Barcelona, ​​Spania, trec pe lângă o pictură murală a artistului TVBOY pe 9 mai. Simbolul păcii din tablou a fost conceput inițial pentru mișcarea britanică de dezarmare nucleară în 1958.

Această imagine din orașul rusesc Borovsk pe 14 aprilie arată femei, o ucraineancă și o rusoaică ținându-se de mână și cu cuvântul „nostalgie” scris deasupra lor. A fost pictat de Vladimir Ovchinnikov, în vârstă de 84 de ani, care a petrecut zeci de ani producând picturi murale pe clădiri din și în jurul acestui mic oraș de la sud de Moscova.

În capitala Bulgariei, Sofia, o imagine a președintelui rus Vladimir Putin poartă propriul său cadavru, de Stanislav Belovski.

În capitala Bulgariei, Sofia, o imagine a președintelui rus Vladimir Putin poartă propriul său cadavru, de Stanislav Belovski.

Oamenii trec pe lângă o pictură murală care îl înfățișează pe Putin smulgând capul unui porumbel, în Place de la Paix din Lyon, Franța, pe 22 martie, de către un artist necunoscut.

O pictură murală intitulată Dress Me Up for Battle, realizată de artistul stradal Bandit din Los Angeles, pe 21 martie. Bandit, care se concentrează în mod normal pe problemele nativilor americani, a detaliat modul în care această piesă este un spin-off al picturii Emanuel Leutze cu George Washington traversând râul Delaware cu Armata continentală în 1776. După cum afirmă pe pagina sa de Instagram: „Îmi place mai mult această nouă versiune. Suntem alături de Ucraina”. 

O femeie trece pe lângă o pictură murală din Praga, Republica Cehă, înfățișând un copil care se protejează cu un steag ucrainean împotriva invaziei ruse. Artistul născut în Kazahstan Dmitry Proskin, al cărui nume este ChemiS, a declarat pentru RFE/RL că „principalul este că este văzut de ucraineni”. El a adăugat: „Îmi trimit mesaje de mulțumire, așa că scopul meu principal de a le arăta ucrainenilor sprijinul nostru a fost atins”.

SOS al artistului Harry Greb a fost creat recent la Roma, Italia. Greb a spus RFE/RL că toată lumea ar trebui să-și facă auzită vocea și că armele nu trebuie niciodată folosite pentru a rezolva probleme. „Nu știu dacă arta mea poate face diferența, cu siguranță nu singur”, a spus el. „Dar împreună, poate că putem.”

O româncă merge în fața unei picturi murale înfpățișându-l pe Putin, atârnat lângă Ambasada Rusiei la București, pe 29 aprilie. Operațiune artistică specială este numele unei expoziții de artă stradală cu lucrări ale artiștilor ucraineni și români.

Artistul stradal Todd Goodman, cunoscut sub numele de 1GoodHombre, stă în fața unui șablon înfățișându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ținând pistoale-mitralieră pe 21 martie în Santa Monica, California. Goodman a ieșit din anonimat, riscând arestarea și amenzi pentru munca sa fără licență pentru a solicita fonduri pentru refugiații de război ucraineni. Goodman a declarat pentru RFE/RL că lucrările sale au fost o declarație de rezistență pașnică nonviolentă la agresiunea și violența necontrolată a lui Putin în Ucraina. „Nu am idee dacă munca mea poate schimba fizic altceva decât poate schimba modul în care se poate simți cineva, de la un sentiment de deznădejde și frică, la un sentiment de speranță și neînfricare în fața răului.