Doi ani de la atacul asupra Capitoliului, asaltat de susținătorii lui Donald Trump. În ce stadiu se află ancheta

Pe 6 ianuarie 2021, fostul președinte al Statelor Unite, Doland Trump, pe atunci încă aflat în funcție, a organizat un miting de susținere a sa în capitala SUA, Washington D.C.

Nemulțumit de rezultatele alegerilor din 2020, Trump a susținut în repetate rânduri că numărul voturilor a fost fraudat, dându-le semnale alegătorilor că nu va renunța așa ușor la scaunul de la Casa Albă.

Mulțimea furioasă s-a îndreptat la îndemnul lui Trump către Capitoliul Statelor Unite, care găzduia la momentul respectiv o sesiune comună a Congresului pentru a număra votul Colegiului Electoral și a certifica victoria candidatului din partea Partidului Democrat, Joe Biden.

Un grup de protestatari adunați în fața Capitoliului Statelor Unite ale Americii.
Mulțimea s-a luat la bătaie cu polițiștii adunați să protejeze ceremonia de învestire a lui Joe Biden. În urma asaltului, cinci oameni au murit, iar protestatarii au reușit să pătrundă în incinta clădirii.

Mai mulți protestatari dărâmă baricada ridicată de polițiști.

La scurt timp, după ora 14:00, aceștia au spart geamurile Capitoliului pentru a pătrunde în partea de vest a clădirii, iar în următoarele câteva ore au vandalizat și jefuit interiorul și au răscolit birourile congresmenilor americani, căutându-i pe cei pe care îi considerau dușmani ai poporului american.

Un grup de protestatari cățărați în fața intrării de la Capitoliu. Mai mulți protestatari înarmați au pătruns în clădire.

Guvernatorii din Virginia și Maryland au trimis în cele din urmă trupe ale Gărzii Naționale pentru a ajuta la securizarea clădirii. Din cauza întârzierilor birocratice, Garda Națională a Districtului Columbia a fost mobilizată abia la aproximativ trei ore după începerea atacului.

Douglas Jensen (centru), protestatar și susținător al teoriilor conspirației promovate de gruparea QAnon.

În primul an de la atac, FBI și Departamentul de Justiție au arestat peste 725 de participanți extremiști, acuzându-i de o serie de infracțiuni federale, inclusiv de rănirea ofițerilor de poliție, distrugere și furt de proprietate guvernamentală și conspirație în vederea obstrucționării unei proceduri a Congresului.

Până la începutul lunii ianuarie 2022, FBI mai avea de identificat și de arestat încă alte peste 350 de persoane despre care se crede că au comis infracțiuni și violențe în incinta Capitoliului.

Un susținător al președintelui Trump în biroul lui Nanci Pelosi, lider democrat la acea vreme al Camerei Reprezentanților.

În mai 2021, republicanii din Senat au blocat adoptarea unui proiect de lege aprobat de Camera Reprezentanților care ar fi creat o comisie națională pentru a investiga asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, susținând că ar dubla în mod inutil investigațiile în curs de desfășurare de către alte două comisii ale Senatului și Departamentul de Justiție. Investigația Senatului, însă, s-a concentrat pe eșecurile în materie de informații și comunicare ale agențiilor de aplicare a legii înainte de atac. Drept răspuns, Camera Reprezentanților și-a creat propria comisie: Comisia specială pentru investigarea atacului din 6 Ianuarie asupra Capitoliului Statelor Unite, care și-a ținut primele audieri la sfârșitul lunii iulie. 

Până la începutul lunii ianuarie 2022, comisia a intervievat peste 300 de persoane și a adunat mii de pagini de documente legate de atac. De asemenea, a solicitat mărturii și înregistrări de la membri de rang înalt ai administrației Trump și de la alți asociați și susținători ai lui Trump, dintre care unii au refuzat să coopereze cu ancheta.

Susținători ai președintelui american Donald J. Trump în fața camerelor Senatului după ce au trecut de baricada de securitate a Capitoliului în Washington D.C., SUA, 6 ianuarie 2021.

Un grup de congresmeni americani adăpostindu-se în Camera Reprezentanților, 6 ianuarie 2021.

Mai mulți soldați ai Gărzii Naționale, în fața Capitoliului, 13 ianuarie 2021.

În octombrie 2021, Trump a intentat un proces împotriva Comisiei, încercând să blocheze publicarea câtorva sute de pagini de documente referitoare la activitățile și comunicările sale înainte și în timpul atacului, pe care comisia le solicitase inițial în august 2021.

În decembrie, după ce tribunalul local a respins cererea lui Trump și o curte de apel a confirmat această decizie, Trump a depus o petiție de urgență la Curtea Supremă, cerând să revizuiască decizia tribunalului districtual și să blocheze publicarea documentelor până la decizia finală în acest caz. Curtea Supremă a respins cererea lui Trump în ianuarie 2022, permițând comisiei să înceapă să primească documentele de la Arhivele Naționale.

O înregistrare video a președintelui american Donald Trump este afișată pe un ecran în timpul unei audieri a Comisiei speciale a Camerei Reprezentanților pentru investigarea atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA, 21 iulie 2022

Pe 6 ianuarie 2021, o mulțime de susținători ai fostului președinte american, Donald J. Trump, au luat cu asalt clădirea Capitoliului pentru a bloca investirea în funcție a urmașului său, Joe Biden. Incidentul s-a soldat cu moartea a cinci oameni și cu o anchetă aflată încă în curs de desfășurare.