După mai multe plângeri privind asfaltul încrețit, constructorii au efectuat lucrări de reasfaltare pe unele segmente ale podului.
Chiar dacă fotografiile cu lucrările de pe pod au apărut în presă luni, deja până marți lucrările au fost completate, spune pentru Europa Liberă Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt CNAIR.
Asfaltul pus inițial se încrețise ori de la căldură, ori de la circulația mașinilor cu tonaj peste cel permis - în oricare dintre cazuri, ar fi trebuit să reziste.
Într-un interviu precedent pentru Europa Liberă, reprezentantul Asociației Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea, a indicat posibilitatea ca rețeta de asfalt folosită de constructori să nu fi fost cea mai bună. Reprezentanții ministerului se apără.
„Rețeta de asfalt pe care au pus-o constructorii, ei au spus că e conformă, dar noi am cerut o expertiză inclusiv pe formula de asfalt, să fie conformă și să fi fost respectată”, punctează reprezentantul CNAIR.
Potrivit lui Șerbănescu, chiar dacă podul a fost inaugurat oficial, el nu a fost încă luat în primire de către stat. Așadar, „orice lucrări mai au loc acum se fac din banii constructorului, în al cărui interes este să facă o lucrare conformă cu standardele”. Mai apoi, va exista o perioadă de garanție în care tot producătorul este responsabil de bunăstarea lucrării, explică purtătorul de cuvânt.
„Când va veni momentul recepției, vom verifica totul”, dă asigurări Alin Șerbănescu.
La sfârșitul lunii august, un clip video a apărut pe internet, în care un bărbat scotea un șurub slăbit din parapetul lateral al podului de peste Dunăre. Autoritățile au declanșat la acel moment o inspecție a tuturor celor 100.000 de șuruburi și au descoperit că 401 dintre ele nu erau strânse.
Îți mai recomandăm Podul de la Brăila și cele 100.000 de șuruburi