Peste un milion de români au plecat, în luna iunie, în vacanță în străinătate, arată datele Institutului Național de Statistică.
Deși mare parte pleacă cu gândul că incidentele neprevăzute sunt rare și nu li se pot întâmpla tocmai lor, datele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) arată că anul trecut, companiile au plătit aproape 10 milioane de euro/50 de milioane de lei despăgubiri - mai mult cu 32% față de 2022.
În ultimele 12 luni au înregistrate peste 14.000 de dosare de daună - adică 38 de cazuri pe zi.
În urmă cu doi ani, o româncă a fost ucisă de un rechin în Egipt, iar la începutul verii, un bărbat a fost strivit de o mașină de teren în Turcia.
Nu vrem să vă stricăm cheful, dar vă spunem totuși că frecvente sunt și toxinfecțiile alimentare, entorsele, fracturile, insolațiile. Pe scurt, o asigurare medicală te poate scuti de multe bătăi de cap exact în momente neplăcute.
Europa Liberă a discutat cu Alexandru Dodea, senior consultant la societatea de asigurări Generali, exact despre asigurările de sănătate pentru călătoriile în străinătate.
Principalele puncte ale discuției:
- asigurarea de călătorie acoperă doar urgențele medicale;
- în medie, prețul unei asigurări standard este cuprins între 75 și 90 de lei;
- decontul se poate face direct, la spital, sau din buzunarul turistului, cu decont după, în funcție de caz;
- o asigurare încheiată la o companie specializată este mai cuprinzătoare decât Cardul European de Asigurare;
- asigurarea de călătorie include și clauze non-medicale.
1. Europa Liberă: De ce este important ca atunci când plecăm într-o călătorie în străinătate să cumpărăm o asigurare medicală?
Alexandru Dodea: Este vorba despre siguranța turistului. Având în vedere că plecăm într-o țară străină și asigurarea noastră de sănătate, pe care o avem în țară, nu este valabilă în străinătate, avem nevoie de o asigurare suplimentară.
2. Europa Liberă: De exemplu, atunci când încheiem o asigurare, la ce ar trebui să fim atenți?
Alexandru Dodea: În primul rând, la tipurile de riscuri care sunt acoperite, la sumele asigurate, și, nu în ultimul rând, costul ei.
Cel mai important lucru este seriozitatea companiei la care încheiem asigurarea. Se spune că toate asigurările din piață sunt bune, dar numai până în momentul în care se întâmplă un eveniment. Atunci se vede felul în care se face despăgubirea și cum e oferită asistență persoanei asigurate.
Există mai multe variante de asigurare. De bază este asigurarea limitată la câteva destinații populare, apropiate de țară: Ungaria, Grecia, Bulgaria și Turcia. Mai e asigurarea valabilă în toate țările Uniunii Europene. Urmează pachetele premium, care oferă asistență în toate țările lumii, dar și o asigurare „extreme adventure”, pentru cei care practică sporturi - precum schiul.
De obicei, turiștii apelează la pachetul premium sau la cel standard.
3. Europa Liberă: Dacă ar fi să faceți o medie, care este prețul aproximativ al unei asigurări și în funcție de ce criterii se modifică costul lor?
Alexandru Dodea: Costul unei polițe este variabil; depinde de numărul de zile petrecut în vacanță, de vârsta persoanei asigurate și de destinație.
Una este să mergem în Uniunea Europeană, alta este să mergem în afara Uniunii.
Vârstele pentru care oferim asigurări de bază sunt cuprinse între 1 și 70 de ani, iar un alt criteriu este numărul de zile pe care urmează să îl petrecem în străinătate.
Ca să vă ofer un exemplu, să zicem că pentru un turist care are până în 48 de ani, pentru șapte nopți petrecute în UE, prețul asigurării este de 75 - 90 de lei.
Valoarea maximă acoperită de o asigurare de sănătate, ca sumă, este de 50.000 de euro, pentru Uniunea Europeană.
4. Europa Liberă: Din experiența dumneavoastră cu diferiți clienți, care sunt cele mai întâlnite urgențe medicale ale turiștilor în timpul călătoriilor?
Alexandru Dodea: Urgențele medicale pot fi foarte diverse.
În primul rând, sunt intoxicațiile alimentare - turiștilor li se face rău, după care ajung la urgențe.
Mai sunt accidentele care se întâmplă în jurul hotelurilor, precum cele din jurul piscinelor, unde oamenii alunecă. Se întâmplă, deseori, ca aceștia să își rupă o mână sau un picior și să aibă nevoie de asistență medicală de urgență.
Destul de întâlnite sunt și situațiile în care clienții au boli preexistente. În mod normal, acestea nu sunt incluse în asigurări, dar dacă boala avută cauzează o urgență și afectează viața, atunci polița de călătorie poate să îi despăgubească.
Deci toate urgențele medicale sunt acoperite, chiar și o durere acută de dinți sau o durere de măsea.
5. Europa Liberă: Dacă ar fi să luăm un caz punctual, spre exemplu un turist își rupe piciorul în timpul unei călătorii, dar este necesită consultație, radiografie, apoi operație, ghips - ce se întâmplă, care sunt pașii pe care trebuie să îi facă turistul în acest caz?
Alexandru Dodea: De obicei, pentru Uniunea Europeană avem convenții încheiate cu spitalele, de exemplu din Turcia sau Grecia, unde turiștii merg mai des. Ce trebuie să facă un turist, dacă se întâmplă un eveniment?
În primul rând, pe polița de călătorie are un număr de asistență. În momentul în care se întâmplă evenimentul, el trebuie să sune la numărul de telefon respectiv și să urmeze exact instrucțiunile care i se dau de la call-centerul de asistență medicală.
De acolo se pot organiza transportul de urgență, consultul de urgență, spitalizarea și, după caz, intervenția chirurgicală, dar numai dacă este o urgență. Dacă nu, partea de tratament ulterior se va face în țară.
6. Europa Liberă: Iar plata cum se face? Pe loc, din buzunarul turistului, sau direct, prin compania de asigurări?
Alexandru Dodea: În principiu, sistemul de plată, de despăgubire, în Uniunea Europeană, este făcut prin convenția cu spitalele și clinicile. Aici se face decontarea directă - adică asiguratul se prezintă la unitatea medicală și nu trebuie să plătească nimic, pentru că a sunat la asistență.
Există și situații în care clientul se prezintă la o clinică cu care noi nu avem convenție - aici va trebui să plătească. Ulterior, când revine în țară, cu documentele aferente, care să ateste despăgubirea, se deschide un dosar și în termen de șapte zile i se rambursează cheltuielile medicale făcute în vacanță.
7. Europa Liberă: Ce oferă în plus o asigurare medicală de călătorie față de Cardul European de Asigurări de Sănătate?
Alexandru Dodea: Prin colaborările cu spitalele, sunt asigurate niște servicii foarte rapide. Clientul nu trebuie să aștepte. Dacă e vorba de o urgență și e nevoie de un transport medical, chiar și cu elicopterul, se poate rezolva.
În afară de asta, paleta de servicii oferite este mult mai mare. După cum spuneam, până și o durere acută de dinți este acoperită de polița „travel”.
În plus, Cardul european nu acoperă cheltuielile cu repatrierea medicală, ca urmare a unei boli sau a unui accident, și nici nu acoperă aspecte legate de îmbolnăvirea cu Covid.
8. Europa Liberă: Iar în cazul decesului, care care este procesul?
Alexandru Dodea: Aici sunt două scenarii. Dacă persoana respectivă are un accident și trebuie spitalizată, iar după aceea moare, tot ce înseamnă costurile legate de accident sunt cuprinse în asigurare.
Dacă persoana respectivă moare în accident, atunci e decontat transportul. Limita, în ambele cazuri, este cea maximă, de 50.000 de euro.
9. Europa Liberă: În asigurarea de medicală de călătorie sunt incluse și clauze non-medicale?
Alexandru Dodea: În afară de urgențele medicale, avem incluse și riscuri de răspundere civilă, în limita a 1.000 de euro. Adică, dacă asiguratul pleacă în străinătate, cu familia, iar copilul intră într-un magazin, trage ceva de pe un raft și provoacă daune, până în limita de 1.000 de euro, acea răspundere civilă funcționează. Clientul plătește bunul respectiv, i se dă o chitanță, ajunge în țară și i se despăgubește.
Pierderea sau furtul bagajelor, la fel, sunt în limita a 500 de euro. Partea de înlocuirea de proteze, de exemplu, pentru că sunt incluse și ele - dacă în mod accidental, se strică sau i se fură turistului, acesta este asigurat, în limita a 300 de euro. În cazul înlocuirii ochelarilor stricați în timpul unei vacanțe, limita este de 150 de euro.
Chiar și partea de Covid e acoperită. Avem pe poliță acoperită și partea de carantină, dacă se constată că persoana respectivă este diagnosticată cu Covid, în urma unui test. Costurile de cazare, mâncarea și transportul - toate intră pe polița de călătorie.
10. Europa Liberă: În cazul în care un membru al familiei trebuie să însoțească persoana care are o urgență medicală, iar șederea în străinătate se prelungește, îi sunt acoperite costurile?
Alexandru Dodea: Da, costurile pentru însoțitor sunt asigurate de polița de călătorie. În momentul în care se întâmplă astfel de cazuri, cele mai bune sunt pachetele pentru familii.
Există polițe „travel family”: pleacă mama, tata și copilul în vacanță și copilul are un accident, la schi sau la piscină. Părinții merg cu el la doctor, iar tot ce înseamnă costuri, inclusiv cazarea părinților, se despăgubesc.
Astfel de pachete există și pentru grupuri, nu doar familii. În loc ca fiecare turist dintr-un grup să-ți facă câte o asigurare, individual, se pot face asigurări colective, pentru mai multe persoane.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.