Asociata lui Navalnîi, transferată într-o închisoare necunoscută fără informarea familiei

Lilia Ceanîșeva a fost condamnată inițial la 7 ani și jumătate de închisoare, în iunie 2023. În luna aprilie a acestui an, Curtea din Bașcortostan i-a prelungit pedeapsa cu încă doi ani de închisoare.

Lilia Ceanîșeva, fost membră a echipei din Bașcortostan a defunctului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, mort în închisoare în condiții neelucidate încă, a fost transferată dintr-o închisoare din regiunea Perm într-o unitate necunoscută, fără ca rudele ei să fie informate.

Soțul Liliei, Almaz Gatin, a scris pe 29 iulie pe X că atunci când a ajuns la închisoare cu un pachet pentru soția sa a aflat că femeia a fost transferată în altă unitate pe 27 iulie. Lucrătorii penitenciarului au refuzat să-i spună și unde.

„Cer tuturor ajutor pentru a-mi găsi soția: vă rog să-mi spuneți dacă știți ceva despre locul unde se află Chanîșeva”, a scris Gatin.

Lilia Ceanîșeva a fost condamnată inițial la 7 ani și jumătate de închisoare în iunie 2023. Un tribunal din Ufa, capitala Bașcortostannului, a găsit-o vinovată de crearea unei comunități extremiste, incitarea la extremism și înființarea unei organizații care încalcă drepturile cetățenilor.

În aprilie, Curtea Supremă din Bașcortostan i-a prelungit pedeapsa cu încă doi ani, după ce procurorii au făcut recurs susținând că pedeapsa pentru extremism este prea blândă.

Cenîșeva a condus unitatea locală a rețelei de grupuri regionale de campanie a lui Navalnîi, până când echipa s-a desființat după ce un procuror din Moscova a mers în instanță pentru a-i cataloga ca „extremisți” în 2021.

Eticheta a scos efectiv grupul în afara legii.

Avocații Liliei au spus că acuzațiile sunt instrumentate retroactiv, pentru fapte comise înainte ca organizația să fie clasificată ca extremistă.

Navalnîi a murit pe 16 februarie într-o închisoare din Arctica, în timp ce ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru extremism și alte acuzații, despre care el și susținătorii lui au spus că sunt false și instrumentate politic.

Mai mulți lideri ai opoziție și asociați de-ai lui au fost acuzați de apartenență la un grup extremist.

De când Rusia a invadat neprovocat, ilegal și nedeclarat Ucraina, pe 24 februarie 2022, mai mulți foști asociați ai lui Navallnîi au fost acuzați de discreditarea forțelor armate ruse, de distribuire de știri „false” despre armată și de extremism.

Fostul lider al echipei lui Navalnîi din regiunea Altai, Vadim Ostanin, a fost condamnat anul trecut la nouă ani de închisoare pentru o acuzație de extremism.

În luna mai, Ceanîșeva i-a cerut oficial clemență președintelui rus Vladimir Putin.

Îți mai recomandăm O membră a echipei lui Navalnîi, arestată în Bașcortostan
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.