În trecut, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a reuşit să blocheze numeroase proiecte considerate nefaste pentru oraş întrucât reduceau spaţii verzi sau afectau imobile de patrimoniu. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă, după cum a scris Hotnews.ro.
„Dispune înscrierea menţiunii dizolvării Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul în Registrul special al asociaţiilor şi fundaţiilor ţinut de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Dispune parcurgerea procedurii de lichidare a asociaţiei. Numeşte lichidator, în vederea îndeplinirii operaţiunilor de lichidare a asociaţiei, societatea Fast Insolv IPUR”, se arată în soluţia pe scurt a Judecătoriei Sectorului 5, publicată pe portalul instanţelor de judecată.
„Stabileşte un onorariu provizoriu al lichidatorului de 2.000 lei, în sarcina reclamantei şi a intervenientului, în mod egal, câte 1.000 lei, fiecare. Dispune publicarea divolvării asociaţiei, pentru un termen de 6 luni, conform art.65 din O.G. nr.26/2000.”
Conform documentului, părţile implicate vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel, în termen de 30 zile de la comunicare.
Îți mai recomandăm Analiză | Lupta pentru București și socotelile PSD și PNL. Cum vor să-și împartă CapitalaActualul primar al Capitalei, Nicuşor Dan, cel care a fondat Asociaţia în urmă cu 15 ani, afirmă, într-o declaraţie pentru Hotnews, că acesta este „un fenomen general care ţine de ce anume este statul de drept în România, în care dezvoltatorii ameninţă cu cheltuieli de judecată uriaşe asociaţiile şi cetăţenii care le contestă proiectele”.
„Și, din păcate, multe asociații și mulți cetățeni au fost intimidați și au renunțat la acțiunile pe care le-au desfășurat. Pe acest fenomen sunt mai multe lucruri de spus. În primul rând consider total nerezonabil ca judecătorii să dispună cheltuieli de judecată de 100.000 lei într-un dosar în care se contestă un act administrativ, dacă se întâmplă ca cine contestă să piardă”, a declarat Nicușor Dan pentru Hotnews.ro.
Miliția Spirituală a fost desființată de același dezvoltator imobiliar
Asemănător, Asociația Miliția Spirituală, care activa în spațiul civic de cel puțin 15 ani, a fost desființată tot prin acțiunea aceluiași dezvoltator imobiliar. Miliția Spirituală ceruse în instanță anularea acordului de mediu și autorizației de construire pentru turnurile One de la Hala Ford, din Floreasca, care aparțin tot de One Mircea Eliade Properties SRL.
După ce Miliția Spirituală a pierdut procesele intentate dezvoltatorului imobiliar și nu a avut bani să plătească cheltuielile de judecată imputate, dezvoltatorul a cerut dizolvarea.
Mihail Bumbeș, reprezentantul Asociației Miliția Spirituală, a spus într-o declarație pentru Hotnews.ro că a atacat acordul de mediu și autorizația de construire pentru turnurile de la Hala Ford ca să-i ajute pe locuitorii din zonă. Miliția Spirituală, alături de Salvați Bucureștiul și S.O.S. Oraşul au reprezentat atunci Grupul Civic Floreasca, care nu are personalitate juridică și care atrăsese atenția asupra faptului că proiectul imobiliar avea niște probleme.
„În motivare au spus explicit că scopul pentru care cer dizolvarea noastră e ca pe viitor să nu mai contestăm astfel de proiecte imobiliare. Acesta a fost scopul. Dacă voiau să-și recupereze banii, nu ne dizolvau, așteptau ca în timp să găsim banii, să strângem finanțări și să le plătim. Legea prezintă niște lacune, e decizia judecătorului, de asta ne-au putut dizolva”, a spus Bumbeș pentru Hotnews.ro.
Asociația Salvați Bucureștiul a explicat vineri într-0 postare pe Facebook cum a ajuns să fie dizolvată de One Properties, alături de Asociația Miliția Spirituală și SOS Orașul.
Cele trei asociații au avut două acțiuni în instanță împotriva proiectului imobiliar dezvoltat de companiile One și Auchan România în Floreasca:
- una în care a fost contestat acordul de mediu, inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul și de Asociația Miliția Spirituală
- a doua în care au fost contestate PUZ-ul și autorizația de construire, inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul și de Asociația SOS Orașul.
Instanțele au respins acțiunile și au dispus următoarele cheltuieli de judecată în sume de zeci de mii de lei pentru asociații.
Salvați Bucureștiul spune că a plătit suma de 95.000 lei catre One și a solicitat respingerea acțiunii de dizolvare întrucât One își recuperase banii. Numai că One a cumpărat creanța de 130.000 lei de la Auchan.
Asociația a reușit să strângă 70.000 lei din suma datorată inițial Auchan și a solicitat amânarea acțiunii de dizolvare până se lămurește dacă trebuie să plătească cheltuielile de judecată integral sau doar jumatate acolo unde a acționat împreună cu Asociația Miliția Spirituală, dizolvată, scrie asociația.
„Judecatoria Sector 5 a respins cererea de amânare și a dispus, în primă instanță, dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Apreciem că dacă plătim și restul de 60.000 lei instanța de apel va admite apelul și va menține în ființa Asociația Salvați Bucureștiul”.