Acestea par a fi primele comentarii publice ale lui Assad de la căderea regimului său în Siria. O postare pe Telegram a contului președinției siriene din 16 decembrie afirmă că fuga lui Assad de la baza aeriană Hmeimim „nu a fost planificată și nici nu a avut loc în ultimele ore ale luptelor”.
Rusia a intervenit în războiul civil, care durează de 14 ani, dintre forțele guvernamentale și rebeli, pentru a-l menține pe Assad la putere.
Fostul liderul a fugit din Siria după ce organizația Hayat Tahrir al-Sham (HTS) - desemnată teroristă de SUA - și aliații săi au atacat forțele guvernamentale într-o ofensivă surprinzătoare.
Locul în care se află Assad a rămas necunoscut pentru o scurtă perioadă înainte ca oficialii de la Moscova să anunțe, pe 9 decembrie, că acesta a primit azil politic în Rusia de la președintele Vladimir Putin.
În postarea de pe Telegram, Assad a spus că „nu s-a gândit niciodată să demisioneze sau să caute refugiu și nici o astfel de propunere nu a fost făcută de vreun individ sau partid”.
Reuters a relatat săptămâna trecută că plecarea lui Bashar al-Assad din țară a luat prin surprindere chiar și rudele și oficialii de rang înalt.
Gruparea HTS s-a mișcat rapid pentru a institui un guvern interimar. Noul șef al executivului, Riad al-Asaad, a declarat că este încrezător că facțiunile care au ajutat la răsturnarea lui Assad se vor uni într-o singură forță.
HTS și guvernul de tranziție au insistat că drepturile tuturor sirienilor vor fi protejate.
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat pe 16 decembrie că Rusia și un alt aliat fidel al Siriei, Iranul, nu ar trebui să aibă influență asupra viitorului țării.
„Mulți miniștri de Externe au subliniat că ar trebui să fie o condiție pentru ca noua conducere să elimine influența rusă [în Siria]”, le-a declarat Kallas reporterilor la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles. Ea a precizat că blocul european va pune problema bazelor militare ale Rusiei în țară.
Viitorul bazelor militare ale Rusiei, țară care a susținut puternic regimul dur al președintelui Bashar al-Assad, este incert. Este vorba, mai ales de baza aeriană Hmeimim din Latakia și de baza navală Tartus.
Reuters a citat surse militare și de securitate siriene care au spus că Moscova își retrage atât forțele de pe linia frontului, cât și unele echipamente grele din această țară.
Direcția principală de informații a ministerului ucrainean al Apărării (HUR) a transmis pe 15 decembrie că personalul militar rus aflat încă în Siria se confruntă cu o lipsă de alimente și apă potabilă, în timp ce evacuarea trupelor și a echipamentelor continuă.
Îți mai recomandăm Servicii de informații ucrainene: Trupele ruse rămase în Siria nu mai au hrană și apăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.