Atac armat la Universitatea din Praga. 14 morți, 24 răniți. Atacatorul, eliminat. Avea un arsenal de arme în facultate. Zi de doliu în Cehia

Studenți care s-au refugiat pe cornișa clădirii din calea atacatorului care i-a urmărit pe acoperișul Facultății de Filosofie.

Autoritățile cehe spun că 14 persoane au fost ucise și că 24 au fost rănite într-un atac armat la Universitatea Carolină din Praga. Incidentul a avut loc joi, pe 21 decembrie, la Facultatea de Filosofie, din Piața Jan Palach.

Sinteza informațiilor despre atacul de la Universitatea din Praga

  • Poliția a început să-l caute pe studentul de 24 de ani cu trei ore înainte de atacul armat de la universitate, după ce tatăl său a fost găsit mort într-un sat aflat la 21 de kilometri vest de Praga.
  • Șeful poliției cehe le-a spus reporterilor că bărbatul „a vrut să se sinucidă”.
  • Poliția a început să evacueze o clădire de la Universitatea Carolină, unde se știa că studentul urma să țină o prelegere, dar acesta a mers în altă aripă a Facultății de Arte.
  • La ora locală 15:00 (14:00 GMT) poliția a primit primele informații despre o împușcătură în centrul orașului.
  • Toate victimele au fost împușcate în interiorul clădirii. Alte 25 de persoane au fost rănite.
  • Poliția a spus că bărbatul înarmat avea un „arsenal uriaș de arme și muniții” și i-a lăudat pe ofițeri pentru că au acționat rapid pentru a preveni alte decese.
  • La douăzeci de minute după începerea împușcăturilor, poliția a spus că a găsit cadavrul bărbatului.
  • La o conferință de presă de joi seară, oficialii au spus că investighează dacă suspectul este responsabil și de dubla crimă din pădurea Klánovice (Praga), unde un bărbat și fiica lui de două luni au fost uciși cu sânge rece săptămâna trecută.

Actualizare 22 decembrie 2023 ora 12.40. Republica Cehă a luat măsuri pentru a securiza școlile și alte ținte în toată țara, în urma atacului în masă de la Universitatea Carolină din Praga.

Poliția cehă a declarat pe 22 decembrie că anchetatorii au rămas la locul împușcăturilor de la Universitatea Carolină și au identificat 11 victime. Ministrul de Interne Vit Rakusan a declarat ulterior presei cehe că au fost identificate 13 victime.

Ministerul de Interne a declarat pe 22 decembrie că trei străini, un cetățean al Țărilor de Jos și doi din Emiratele Arabe Unite,au fost răniți în atac.

Actualizare 22 decembrie 2023. Cehia a declarat că sâmbătă va fi zi de doliu naţional după ce un bărbat înarmat a ucis 14 persoane şi a rănit alte 25 la o universitate din Praga.

Preşedintele Petr Pavel şi-a exprimat „imensa tristeţe” şi „furia neajutorată” privind pierderea de vieţi „complet nenecesară”, potrivit BBC.

Președintele interimar al RFE/RL( Europa Liberă), al cărui sediu se află la Praga, la aproximativ 6 kilometri de Universitatea Charles, a dat un comunicat de presă în care își exprimă regretul față de cele întâmplate joi.

„RFE/RL se alătură comunității noastre din Praga pentru a-și exprima solidaritatea cu toți cei afectați de evenimentele șocante de astăzi de la Universitatea Charles”, a declarat președintele interimar Jeffrey Gedmin într-un comunicat.

Atacatorul, despre care Poliţia a afirmat că a fost ”eliminat”, este suspectat că şi-a ucis şi tatăl şi ar putea avea legătură cu moartea altor două persoane, săptămâna trecută.

Acesta este unul dintre cele mai grave atacuri în masă cu arme de foc din istoria europeană recentă.

Your browser doesn’t support HTML5

Martorii descriu scenele sângeroase din timpul atacului de la Universitatea din Praga

Actualizare: Corpul fără viață al atacatorului a fost găsit în curtea facultății la scurt timp după ce a fost eliminat, a declarat joi seară șeful poliției cehe, Martin Vondrášek.

Șeful poliției cehe Martin Vondrášek (stânga) și ministrul de interne Vít Rakušan (dreapta) vorbesc cu presa

El a confirmat că 14 persoane au fost ucise și 24 au fost rănite în atac, din care 9 în stare gravă, și a spus că atacatorul pare să se fi inspirat din masacre similare care au avut loc în străinătate, transmite BBC.

Autorul atacului era un tânăr de 24 de ani, David Kozák, din Hostouň/districtul Kladno, o localitate aflată la 21 de kilometri vest de Praga. Și el era student.

Poliția a descins la domiciliul său și l-a găsit pe tatăl său mort.

Înainte să plece la Praga, tânărul ar fi spus unor apropiați că merge să se omoare, așa că poliția era deja alertată, doar că l-a căutat la un seminar la care Kozák trebuia să participe, în altă clădire a Universității decât cea în care a făcut atacul.

După cronologia atacului, corelată cu informația morții tatălui, anchetatorii au tras concluzia că studentul și-ar fi omorât mai întâi tatăl și apoi a pus la cale atacul într-un moment de rătăcire.

Cronologia evenimentelor, 21 decembrie 2023
  • La ora 12:40, polițiștii au găsit trupul fără viață al tatălui atacatorului în casă.
  • La 13: 30 polițiștii au pornit în căutarea sa având informații că ar fi vrut să se sinucidă.
  • Atacatorul ar fi trebuit să participe la un seminar la ora 14:00. El urma să țină o prelegere în strada Celetná. În schimb, a mers în altă clădire a universității.
  • Poliția a primit pentru prima dată informații despre atac la 14:59.
  • Primii ofițeri au ajuns la fața locului în câteva minute, o echipă SWAT - în 12 minute.
  • La ora 15:20, polițiștii au primit informații că trupul neînsuflețit al trăgătorului zăcea pe un pervaz al clădirii.
  • În timp ce trăgătorul pare să se fi sinucis, polițiștii l-au împușcat, așa că nu este clar care a fost cauza imediată a morții suspectului.

La fel ca studenții din întreaga Europă și studenții din Praga încheie vineri, pe 22 decembrie, semestrul academic, înainte de sărbătorile de Crăciun.

„Din informațiile pe care le am, a fost un act oribil premeditat care a început în Kladno și, din păcate, s-a încheiat aici”, a spus ministrul Vondrášek într-un briefing organizat chiar lângă facultate.

Filmările realizate în momentul atacului arată cu cât sânge rece a acționat autorul celui mai sângeros atac din istoria Republicii Cehe.

În cele cinci minute cât a fost filmat pe acoperiș, el a tras de treisprezece ori.

„Fără justificare”

Prim-ministrul ceh s-a adresat cetățenilor după atac. Într-un scurt mesaj televizat, premierul ceh Petr Fiala a numit atacul un „un act îngrozitor”.

„Dragi concetăţeni, mă adresez dumneavoastră în acest moment foarte dificil. Cu toții am fost profund afectați astăzi de vestea tragicului atac asupra Facultății de Arte din centrul Pragăi. Nu există nicio justificare pentru acest act oribil. La fel ca mulți dintre voi, simt o tristețe profundă și un dezgust în fața acestei violențe dezgustătoare. Încă o dată, exprim sincerele mele condoleanțe celor dragi victimelor și doresc însănătoșire grabnică tuturor celor răniți”, a spus Fiala, citat de The Guardian.

Poliția cehă le-a transmis joi seară ambasadelor străine că încă lucrează la verificarea identității victimelor atacului.

Ministrul de Interne: „Avea un arsenal de arme și o cantitate uriașă de muniție” în clădirea facultății. Posibilă legătură cu alte două crime

Atacatorul avea un arsenal întreg de arme și muniție în clădirea facultății.

Poliția examinează acum armele. „Avem mai multe arme, expertiza balistică este în curs. Atacatorul avea un număr mare de arme înregistrate”, a spus șeful poliției.

„Nu pot confirma [că avea] explozibil, ci un arsenal de arme de foc și o cantitate uriașă de muniție. Dacă poliția nu ar fi intrat în clădire în câteva minute, ar fi fost mult mai multe victime”, a spus ministrul de Interne, citat de portalul ceh Seznamzpravy.cz, în conferința de presă ținută în seara atacului.

„Aș dori să anunț publicul că luăm foarte în serios posibilitatea, care este foarte plauzibilă în acest moment, ca atacatorul de la atacatorul de la FFUK (Facultatea de Arte a Universității Caroline - n.r.) să fie responsabil pentru cele două victime de la sfârșitul săptămânii trecute din Klánovice," a spus Vondrášek.

Săptămâna trecută, un bărbat și fiica lui de două luni au fost uciși în pădurea de la Klánovice (Praga). Două zile a fost izolată pădurea de poliție pentru a obține indicii despre criminal, fără niciun succes însă.

Jurnalul de pe Telegram: „Întotdeauna am vrut să ucid”. Inspirat de autoarea masacrului de la Breansk/Rusia

Atacatorul a ținut un jurnal pe Telegram. Pe data de 9 decembrie a fost creat un cont pe Telegram cu numele David Kozák, relatează sursa citată.

„Acesta va fi jurnalul meu despre cum voi lansa un atac armat la școală”, a scris autorul în limba rusă în prima postare.

El a spus că a fost inspirat de Alina Afanaskinova, autoarea masacrului în masă de la școala din Breansk, care a ucis două persoane și a rănit alte șapte, la începutul lunii decembrie și că, în final, vrea să se sinucidă.

„Întotdeauna am vrut să ucid, am crezut că voi deveni un maniac în viitor”.

În altă postare, el a scris că se simte urât, că urăște întreaga lume și vrea să provoace cât mai multă durere.

Ultima postare este din 19 decembrie, când suspectul a scris despre un țiuit insuportabil în urechi.

Minciuni și dezinformări

Pe internet se răspândesc deja scenarii conspiraționiste și dezinformări potrivit cărora atacatorul ar fi fost ucrainean.

Expert în dezinformare și teorii ale conspirației, Roman Máca a avertizat despre scenariile potrivit cărora atacatorul ar fi fost refugiat din Ucraina.

Atacul nu are legătură cu terorismul internațional, a declarat și Vít Rakušan, ministrul ceh de interne.

Cu toate acestea, atacul în masă va fi investigat de Centrul Național împotriva Terorismului, Extremismului și Crimelor Cibernetice, scrie portalul ceh Seznamzpravy.cz.

El a implorat publicul să nu răspândească informații neverificate despre atacul de joi.

Știrea inițială

Atacatorul a fost eliminat, a anunțat poliția. „Trăgătorul a fost eliminat! Întreaga clădire este în prezent evacuată și sunt mai mulți morți și zeci de răniți la fața locului”, a transmis poliția pe rețeaua X.

Potrivit primarului Bohuslav Svoboda, atacatorul a căzut din clădire și a murit. Conform mărturiilor neconfirmate de pe rețelele de socializare, atacatorul s-ar fi împușcat mai întâi.

Pe coridorul facultății mergea un bărbat cu o armă de asalt, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare. Alte imagini arată oameni alergând prin clădire cu mâinile ridicate.

O altă imagine arată mai mulți studenți care au ieșit pe ferestrele sălilor de curs și stau îngrămădiți unul în altul, ghemuiți pe o firidă, pe zidul exterior al clădirii, la o înălțime impresionantă.

Un e-mail adresat personalului de la Facultatea de Filosofie a Universității Caroline, văzut de Reuters, a avertizat personalul cu privire la atac.

„Stai pe loc, nu te duce nicăieri, dacă ești în birou, încuie-l și pune mobilă în fața ușii, stinge luminile”, scria în mail.

Așa că studenți și profesori s-au baricadat în sălile de curs.


Autoritățile au spus că întreaga piață și zona înconjurătoare au fost închise.

Clădirea este evacuată, polițiștii o percheziționează pentru a se asigura că făptuitorul nu a avut complici.

Ministrul de Interne Vít Rakušan s-a deplasat și el la fața locului.

Universitatea Carolină din Praga este prima universitate din spațiul central-european, întemeiată pe 7 aprilie 1348 de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg.

Facultatea de Filosofie este situată în inima orașului istoric Praga, la doar o aruncătură de băț de Piața Orașului Vechi și la 500 de metri de pitorescul Pod Carol, o atracție turistică ridicată în secolul al XIV-lea peste râul Vltava.

Orașul vechi este popular printre turiști pe tot parcursul anului, iar în perioada premergătoare Crăciunului este plin de vizitatori. În prezent, piețele de Crăciun au loc atât în Piața Orașului Vechi, cât și în Piața Wenceslas.

Piața în care au avut loc evenimentele tragice de joi și-a luat numele de la studentul la filosofie Jan Palach, care și-a dat foc în centrul orașului în 1969, în semn de protest față de ocupația sovietică.

Your browser doesn’t support HTML5

Atac armat la o universitate din Praga: cel puțin zece persoane au murit