Atac cibernetic masiv asupra Primăriei Timişoara și altor instituții subordonate

Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia Fiscală şi Poliţia Locală Timişoara au fost ţinta unui atac cibernetic de tip ransomware, în noaptea de 23 spre 24 august, anunţă reprezentanţii primăriei. Atacul a vizat serverele pe care rulează mai multe sisteme informatice ale instituțiilor.

„Incidentul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi a fost detectat de sistemul digital de securitate. Specialiştii primăriei au declanşat o serie de contra-măsuri radicale, cu ajutorul firmelor de specialitate contractate de municipalitate, astfel că a fost oprită compromiterea întregului sistem”, transmite Primăria Timișoarei într-un comunicat.

Primăria precizează că nu există indicii că atacatorii au extras date cu caracter personal din sistemele afectate dar că a raportat imediat incidentul autorităţilor. Experții de securitate din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) analizează atacul cibernetic, se mai arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, criptarea şi blocarea sistemului informatic al primăriei au fost scopul atacului.

Atacul cibernetic de tip ransomware este acela prin care infractorii cibernetici încearcă să blocheze un sistem informatic sau să îl cripteze, pentru ca ulterior să ceară răscumpărare pentru a-l debloca sau pentru a restabili accesul la informații.

Primăria Timişoara transmis luni că toate serviciile online ale Primăriei destinate cetățenilor funcţionează normal. Pentru reluarea serviciilor interne, măsurile sunt încă în derulare în colaborare cu DNSC.

„Pentru Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara este temporar suspendată încasarea taxelor şi impozitelor locale online sau cu cardul la ghişeu. Plata se va putea face în numerar (...). La Poliţia Locală, sesizările online sunt suspendate temporar, fiind preluate în continuare telefonic, la dispecerat”, se mai arată în comunicatul Primăriei Timişoara.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.