Firma care asigura mentenanța sistemelor de comunicații ale Primăriei Sectorului 5 a constat că acestea au probleme de funcționare în noaptea de 25 spre 26 octombrie.
„La intervenția firmei care asigura mentenanța acestor sisteme, specialiștii au constat că era vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware”, spune DNSC într-un comunicat de presă transmis duminică, 27 octombrie.
Atacul cibernetic de tip ransomware este acela prin care infractorii cibernetici încearcă să blocheze un sistem informatic sau să îl cripteze, pentru ca ulterior să ceară răscumpărare pentru a-l debloca sau pentru a restabili accesul la informații.
Nu sunt oferite detalii cu privire la ce sisteme au fost atacate.
În schimb, instituția responsabilă cu securitatea cibernetică spune că atacatorii au solicitat cinci milioane de dolari pentru a oferi codurile de decriptare a sistemelor compromise.
Primarul Sectorului 5, Cristian Piedone Popescu, a anunțat public că nu va oferi niciun ban atacatorilor și că nu va ceda în fața acestor atacuri.
Potrivit DNSC, atacatorii nu au putut sustrage date din sistemele informatice compromise, întrucât acestea erau protejate împotriva exfiltrării.
„În prezent, se lucrează la repunerea în funcțiune a infrastructurii informatice. Specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică sunt în legătură cu specialiștii din cadrul Primăriei Sectorului 5 pentru remedierea situației”, mai precizează DNSC.
Nu e primul atac cibernetic asupra unei instituții publice care are loc în România în ultimii ani.
În februarie 2024, peste 20 de spitale din România au fost victime ale unui atac cibernetic care le-a afectat platformele informatice.
În august, Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia Fiscală şi Poliţia Locală Timişoara au fost și ele ţinta unui atac cibernetic de tip ransomware, în noaptea de 23 spre 24 august, anunţă reprezentanţii primăriei. Atacul a vizat serverele pe care rulează mai multe sisteme informatice ale instituțiilor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.