Atac cibernetic la Electrica. Compania precizează că nu sunt afectate sistemele esențiale

Stație de transformare Electrica. Fotografie generică.

Grupul Electrica anunţă că este supus unui atac cibernetic, dar precizează că nici un sistem critic nu e afectat. Compania le recomandă consumatorilor să fie atenţi la orice mesaje suspecte primite în numele companiei şi să nu furnizeze date personale prin canale nesecurizate

Actualizare ora 14:15

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat în dimineața zilei de 9 decembrie 2024 referitor la un atac cibernetic asupra Grupului Electrica”, transmite DNSC într-un comunicat de presă. Insituția adaugă că, împreună cu alte autorități cu atribuții în domeniu, a oferit Electrica sprijin pentru „remedierea problemei și investigarea incidentului, unul de tip ransomware.
Pe baza datelor preliminare, sistemele critice pentru alimentarea cu curent electric nu au fost afectate și sunt funcționale, iar investigația este momentan în derulare. Subliniem necesitatea și urgența dezvoltării unui CSIRT sectorial pentru domeniul energetic, ca și capacitate suplimentară specializată.”

Stirea inițială

Grupul Electrica anunţă că e în strânsă legătură cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului.

„Dorim să subliniem că nu sunt afectate sistemele critice ale grupului, iar eventualele disfuncţionalităţi apărute în interacţiunea cu consumatorii noştri sunt efecte ale măsurilor de protecţie a infrastructurii interne. Aceste măsuri sunt temporare şi au rolul de a asigura securitatea întregului sistem”, anunţă compania într-un comunicat, fără a preciza care este sursa atacului.

Electrica transmite că toate protocoalele de securitate au fost activate și că prioritatea companiei este să mențină furnizarea energiei electrice și protejarea datelor.

„Vom continua să informăm publicul despre evoluţia situaţiei şi măsurile întreprinse pentru remedierea acesteia. În acest context, recomandăm consumatorilor noştri să fie atenţi la orice mesaje suspecte primite în numele companiei şi să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate”, transmite Electrica.

La rândul său, ministerul Energiei precizează că din primele cercetări rezultă că a fost vorba despre un atac de tip Ransomware.

„Serverele urmează să fie supuse unor verificări riguroase. Back-up-ul datelor este izolat şi în siguranţă”, a transmis ministerul.

„Reiterăm necesitatea adoptării de urgenţă a Ordonanţei de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE). Proiectul se află în prezent în avizare interministerială la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. CRISCE va avea resursele şi personalul necesar pentru prevenirea, gestionarea şi descurajarea acestor atacuri, asigurând securitatea energetică a României”, arată solicitarea Ministerului Energiei.

Ministerul mai arată că un atac de tip ransomware este un atac cibernetic în care hackerii folosesc un software maliţios pentru a bloca accesul la datele sau sistemele victimei prin criptare. Ulterior, aceştia cer o răscumpărare (ransom), de obicei în criptomonede, pentru a oferi cheia de decriptare necesară pentru a recupera datele.

Grupul Electrica este un jucător cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai mari jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii pentru aproximativ 4 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.