Nou atac cu drone asupra Kievului. Șapte persoane rănite la Herson, după bombardamente în zona catedralei din oraș

Imagine cu caracter ilustrativ, cu o dronă doborâtă de forțele ucrainene deasupra Kievului în 30 mai.

Aproape 15 drone au fost doborâte deasupra Kievului de forțele ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, în al doilea atac consecutiv asupra capitalei Ucrainei. 

Mai multe persoane au fost rănite la Herson, în două bombardamente ale armatei rusești asupra catedralei Sfânta Ecaterina din Kiev și a zonei dimprejur, a spus purtătorul de cuvânt al administrației militare a regiunii, Oleksandr Tolokonniko, pentru serviciul ucrainean al Europei Libere, citat de Radio Free Europe.

În primul atac a fost avariat un troleibuz aflat în deplasare. Trei persoane au fost rănite, o persoană în vârstă fiind în stare critică. În cel de-al doilea atac au fost răniți patru membri ai echipelor de intervenție care încercau să stingă focul declanșat în zona catedralei, în urma primului atac.

Deși forțele ucrainene au preluat controlul asupra Hersonului în luna noiembrie, armata rusească a continuat bombardamentele de pe malul stâng al râului Nipru, notează sursa citată.

Știrea inițială

Forțele de apărare aeriană „au detectat și distrus aproape 15 ținte aeriene”, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, citat de Agenția France Presse (AFP).

„La fel ca ieri, a fost un atac masiv”, a mai spus șeful administrației militare pe canalul de mesagerie Telegram, citat de The Kyiv Independent.

El nu a precizat cine a lansat atacul, care a durat aproximativ trei ore. Din primele informațiii rezultă că nu s-au înregistrat pagube sau victime.

Atacatorii au folosit drone de producție iraniană Shahed, folosite de Rusia în atacurile lansate asupra Ucrainei după invazia declanșată în februarie anului trecut, remarcă AFP.

Îți mai recomandăm Atac cu drone și explozii la Ismail, la 15 kilometri de România

Anterior atacului, administrația militară a emis o avertizare aeriană și a avertizat locuitorii capitalei să rămână în adăposturi

„A devenit a 820-a (alerta aeriană) pentru Kiev de la începutul invaziei la scară largă”, declarase Serghei Popko.

Cu o zi înainte, alte 10 drone Shahed lansate asupra capitalei au fost doborâte, resturi ale acestora aterizând în mai multe cartiere ale orașului, inclusiv în Solomyansky, unde se află un aeroport internațional.

Un alt atac cu drone asupra Kievului a fost lansat și săptămâna trecută, acestea fiind de asemenea doborâte.

Îți mai recomandăm Video | Cum au trăit marinarii români atacul rusesc de la Ismail. Căpitan: „Ne gândim la ce e mai rău, suntem în prima linie”

Miercuri, armata rusească a lansat un atac cu drone asupra unor instalații de cereale din portul Izmail, peste Dunăre față de România, avariind silozuri, depozite și clădiri administrative.

Portul ucrainean a devenit principala poartă de export pentru cerealele ucrainene prin România, după retragerea Rusiei din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră și după ce Kremlinul a lansat atacuri repetate în regiunea Odesa.