Oficiali americani: A început cel mai important atac al contraofensivei. Sfatul președintelui Zelenski pentru rușii din Crimeea

Sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS, văzute în regiunea Zaporojie, într-o fotografie a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, publicată pe 4 iulie 2022.

Principalul impuls al contraofensivei ucrainene, care durează de aproape două luni, este acum în curs de desfășurare în sud-estul țării, au declarat miercuri doi oficiali ai Pentagonului, pentru The New York Times.

Oficialii americani au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a putea discuta despre detaliile atacului, iar comentariile lor se potrivesc cu rapoartele de pe câmpul de luptă de miercuri, unde luptele de artilerie s-au aprins de-a lungul liniei sudice a frontului, în regiunea Zaporojie, menționează cotidianul american.

Ucraina ar aduce în prima linie o rezervă cu mii de militari, dintre care mulți nu au luptat până acum, dotați cu echipamente și cunoștințe occidentale.

Dacă va avea succes, noua operațiune ar putea dura între una și trei săptămâni, au transmis oficialii ucraineni celor de la Washington.

Cu toate acestea, puține lucruri au decurs conform planului de când contraofensiva a început la începutul lunii iunie, iar oficialii de la Casa Albă și Pentagon au declarat miercuri că urmăresc cu mare interes intensificarea activității.

„Acesta este marele test”, a declarat un oficial de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Lupte crâncene la sud de Orikhiv

Igor Konașenkov, principalul purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a raportat un asalt masiv și lupte crâncene la sud de Orikhiv, un oraș pe care Ucraina îl deține la aproximativ 100 de kilometri nord de Marea Azov.

Vladimir Rogov, un oficial impus de Rusia în sudul Ucrainei, a declarat că asaltul a implicat trupe ucrainene care au fost antrenate în străinătate și au fost echipate cu aproximativ 100 de vehicule blindate, inclusiv tancuri Leopard de fabricație germană și vehicule de luptă Bradley de fabricație americană.

Îți mai recomandăm Contraofensiva ucraineană merge încet. Care e problema?

Un alt oficial rus de ocupație din Zaporojie, Evgheni Balitski, a declarat că Ucraina a făcut 36 de încercări de bombardare a așezărilor din regiune începând de marți.

Afirmațiile rusești potrivit cărora atacurile ucrainene au fost respinse nu au putut fi verificate.

Ocuparea punții terestre

De asemenea, trupele ucrainene de pe frontul de sud au declarat miercuri că împing în mod constant trupele rusești înapoi, dar că avansul lor nu înregistrează progrese majore.

Ei au fost încetiniți de câmpurile minate, iar unii au spus că cele mai mari obstacole au fost tirurile de artilerie și atacurile aeriene ale Rusiei.

Îți mai recomandăm Ministrul Apărării de la Kiev: Continuăm să atacăm Crimeea ocupată şi Podul Crimeea

Oficialii ucraineni le-au spus oficialilor americani că forța ucraineană lărgită va încerca să avanseze spre sud, trecând prin câmpurile minate și alte fortificații ale Rusiei, spre orașul Tokmak și, dacă va avea succes, spre Melitopol, în apropiere de coastă.

Scopul lor este de a rupe așa-numita punte terestră dintre Ucraina ocupată de Rusia și peninsula Crimeea sau, cel puțin, de a avansa suficient de mult pentru a pune peninsula, importantă din punct de vedere strategic, în raza de acțiune a artileriei ucrainene.

Zelenski: Ocupanții să plece în Rusia cât timp Podul Kerci mai este operațional

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul de miercuri seară că „ocupanții ar trebui să ia deja în considerare faptul că, în timp ce podul din Crimeea este încă oarecum operațional, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”.

„Crimeea, ca și restul Ucrainei, va fi liberă de tot răul rusesc, începând cu rachetele rusești și terminând cu fiecare ocupant rus. Rusia va pierde acest război și nicio rachetă nu o va salva”, a spus el.

Îți mai recomandăm Rusia acuză Ucraina pentru noul atac asupra Podului Kerci, care face legătura cu Crimeea. Două persoane ar fi murit

De altfel, Ucraina a revendicat pentru prima dată, miercuri, responsabilitatea pentru explozia care a avariat grav podul care leagă Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

„Este una dintre acțiunile noastre”, a declarat șeful Serviciului ucrainean de securitate, Vasil Maliuk, potrivit AP.

Explozia din octombrie anul trecut, despre care autoritățile ruse au declarat că a fost provocată de un camion capcană, s-a soldat cu trei morți.

Rusia a ocupat Crimeea în 2014 și o folosește ca bază pentru flota sa din Marea Neagră, precum și pentru a-și aproviziona forțele din sud.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.