Loviturile rachetelor rusești asupra orașului Odesa au ucis o persoană, au rănit 22 și au avariat catedrala ortodoxă

Urmările atacului rusesc asupra unei catedrale din Odesa.

O persoană a fost ucisă și 19 au fost rănite, inclusiv patru copii, în urma unor noi lovituri cu rachete rusești asupra orașului portuar ucrainean Odesa, au declarat oficialii ucraineni la 23 iulie.

O catedrală ortodoxă a fost, de asemenea, grav avariată în atacul militar rusesc din cursul nopții, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Îți mai recomandăm Trafic întrerupt pe podul din Crimeea după loviturile ucrainene asupra unui depozit de muniții

Armata rusă a lansat atacuri militare asupra orașului Odesa și a altor facilități ucrainene de export de produse alimentare în ultima săptămână, după ce Kremlinul s-a retras dintr-un acord de coridor maritim negociat de ONU care permitea transportul în siguranță al cerealelor ucrainene. Kievul a acuzat Moscova că a vizat livrările de cereale și infrastructura vitală pentru acest acord.

„Rachete împotriva unor orașe pașnice, împotriva unor clădiri rezidențiale, o catedrală.... Nu poate exista nicio scuză pentru răul rusesc. Ca întotdeauna, acest rău va pierde. Și va exista cu siguranță o ripostă a teroriștilor ruși pentru Odesa. Ei vor simți această represalii", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe Twitter după acest nou atac militar rusesc asupra Odesa.

Ca reacție la distrugerea catedralei din Odesa, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei,Vasile Bănesc, spune că aceasta este încă o probă că „Ortodoxia nucleară” nu se-mpiedică de-un „ciot” al culturii şi civilizaţiei creştine reale.

Arhidiaconul catedralei din Odesa, Andrii Palciuk, a deplâns atacul asupra bisericii cu o lovitură directă a unei rachete ruseşti.

Catedrala este sub protecţia UNESCO la începutul acestui an de când instituția a stabilit că centrul istoric al oraşului Odesa este în pericol de dispariţie.

Catedrala a fost fondată în secolul al XVIII-lea, distrusă în comunism și reconstruită după căderea URSS. The Guardian relatează că a fost sființită chiar de către Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.