Ucraina: Prioritatea Rusiei sunt porturile de la Dunăre

Consecințele unui atac cu drone al forțelor rusești asupra Odesei.

Moscova și Kievul au declarat, pe 30 septembrie, că au doborât peste noapte zeci de atacuri aeriene asupra teritoriilor lor. Rusia și-a concentrat atacurile asupra porturilor ucrainene, inclusive cele invecinate cu România, în timp ce Ucraina își continuă ofensiva din sud și est.

Statul Major ucrainean a declarat sâmbătă, 30 septembrie, că operațiunile defensive au continuat în regiunile de est și de sud, în timp ce forțele sale au fost angajate în ofensive lângă Bahmut în est și în Melitopol, în regiunea de sud Zaporojie.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au interceptat toate cele nouă rachete despre care a susținut că Ucraina le-a tras în regiunea sa de vest Belgorod. Moscova a spus că atacul a avut loc cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Hurricane.

În Ucraina, sirenele de alertă aeriană au răsunat în orașele din sudul și estul țării în jurul orei 1:30 a.m., ora locală, pe 30 septembrie, urmate de explozii departe de liniile frontului, inclusiv în regiunea centrală Vinița.

Cel puțin o explozie a fost raportată și la Kramatorsk, unde se află o bază de susținere a armatei ucrainene pentru regiunea de est a frontului Donețk.

O purtătoare de cuvânt a Forțelor de Apărare de Sud ale Ucrainei a declarat la televiziunea ucraineană că Rusia a lansat peste 20 de drone kamikaze, aparent, spre sudul și centrul Ucrainei peste noapte, dar că majoritatea au fost distruse.

Îți mai recomandăm Radarul Armatei Române a detectat o posibilă dronă rusească în direcția Galați. Locuitorii au primit mesaje Ro-Alert

Purtătoarea de cuvânt Natalya Humenyuk a spus că multe dintre atacuri par să vizeze zone de la sud de portul Odesa la Marea Neagră și că „prioritatea inamicului este în continuare Dunărea, în special infrastructura portuară”.

Autoritățile din Vinița, un oraș din centrul Ucrainei folosit intens pentru transporturi umanitare de la începutul, au ordonat o evacuare din zona din jurul unui sit de infrastructură despre care au spus că a fost lovit în atacul rusesc.

Guvernatorul regional Serghei Borzov și șeful administrației locale din orașul Kalynivka din zona Vinița au confirmat incidentul, dar nu au oferit detalii.

Humenyuk, purtătoarea de cuvânt a Forțelor de Apărare de Sud, a declarat că incendiul din Vinița a fost stins și situația nu mai este critică acolo.

RFE/RL nu poate confirma în mod independent relatările Rusiei și Ucrainei despre desfășurarea conflictului.