Norvegia | Suspectul atacului terorist din Kongsberg se convertise la islam

 Patru femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, au fost uciși de Braathen cu un arc cu săgeți. Alte trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție aflat în timpul liber, au fost răniți.

Patru femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, au fost uciși de Braathen cu un arc cu săgeți. Alte trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție aflat în timpul liber, au fost răniți.

Bărbatul suspectat de uciderea a cinci persoane într-un atac cu arcul în Kongsberg/Norvegia se convertise la islam, iar poliția îl avea în vizor de mai mult timp, îngrijorată de semnele radicalizării sale.

Suspectul este un cetățean danez de 37 de ani, Espen Andersen Braathen, arestat între timp de poliție, după ce inițial le-a scăpat și despre care se crede că a acționat singur, a declarat joi șeful poliției regionale, Ole Bredrup Saeverud, citat de Reuters.

Patru femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, au fost uciși de Braathen cu un arc cu săgeți. Alte trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție aflat în timpul liber, au fost răniți.

Atacurile au avut loc pe „o zonă extinsă” din Kongsberg, o municipalitate de aproximativ 28.000 de oameni din sud-estul Norvegiei, la 68 km de capitala Oslo.

Îți mai recomandăm La 10 ani după atacul terorist de pe insula Utoya, Norvegia nu a discutat încă despre extremism

Poliția a declarat că a primit rapoarte despre un bărbat care purta un arc și săgeți la după ora 16.00. A fost observat pentru prima dată de o unitate de poliție iar câteva minute mai târziu a început să tragă cu săgeți și în polițiști, iar după o vânătoare de aproximativ 35 de minute a fost prins.

Procurorul de caz a declarat pentru Reuters că Braathen a recunoscut crimele, în timp ce avocatul său a confirmat doar că Braathen a cooperat cu poliția și a dat o declarație detaliată.

Markus Kultima, de 23 de ani, care lucrează într-un magazin de bere, a fost martorul al atacului.

„Am văzut un bărbat cu o săgeată în spate”, a declarat Kultima pentru Reuters. Era ofițerul aflat în afara serviciului și care i-a spus să părăsească magazinul și să plece acasă.

„A trebuit să merg în direcția de unde a venit tipul respectiv, a spus Kultima, marcat de eveniment.

„Evenimentele de la Kongsberg apar în acest moment ca un act terorist", a anunțat poliția într-un comunicat remis presei joi seară.

Șeful poliției regionale, Ole Bredrup Saeverud, a declarat că suspectul s-a convertit la islam.

„Poliția a intrat anterior în contact cu atacatorul, inclusiv ca urmare a preocupărilor legate de radicalizare”, a declarat Sæverud în cadrul unei conferințe de presă.

Suspectul nu a apărut însă anul acesta pe radarul poliției, a indicat Sæverud, declarând că poliția „nu a primit nici un raport în 2021 cu privire la radicalizare”.

„El ne-a spus că i-a ucis și a explicat în detaliu cum s-a întâmplat. Își recunoaște faptele”, a declarat anchetatorul Ann Iren Svane Mathiassen.

Ea a spus că poliția dorește o evaluare psihiatrică pentru a stabili dacă bărbatul este în deplinătatea facultăților mintale, pentru că cei uciși par a fi victime alese la întâmplare.

Îți mai recomandăm Ascensiunea partidelor verzi în Europa: studii de caz

O rudă a suspectului, care a vorbit sub protecția anonimatului cu jurnaliștii de la ziarul danez Ekstra Bladet, l-a descris ca fiind bolnav mintal și a spus că familia lui era terorizată de el de câțiva ani.

Este al doilea atac, ca gravitate, din Norvegia după cel din 2011, când extremistul de extremă dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane, majoritatea adolescenți într-o tabără.

În iulie 2011, extremistul norvegian de dreapta Anders Brevik a comis un atentat cu o maşină capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, loc în care se desfăşura o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist, unde a ucis 69 de persoane.

Brevik a fost condamnat de autoritățile din Norvegia la 21 de ani de închisoare, termenul maxim posibil de detenție din această țară.

În august 2019, un bărbat a luat cu asalt o moschee din Oslo. Un tânăr a deschis focul şi a rănit o femeie de 75 de ani, înainte să fie imobilizat de ceilalţi credincioşi şi arestat.

Acela a fost momentul în care serviciile secrete norvegiene au recunoscut că terorismul de dreapta este în creștere la nivel global, avertizând în același timp că țara va fi probabil vizată de astfel de atacuri în viitorul apropiat.

Atacul de joi are loc în ajunul preluării mandatului unui nou guvern după alegerile parlamentare de luna trecută, care au trimis în opoziție Partidul Conservator, formațiunea politică care a guvernat în ultimii ani Norvegia.

Liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Store, care a preluat joi funcția de prim-ministru, a descris atacul ca pe un „act crud și brutal”.

El a declarat într-o conferință de presă că atacul evidențiază deficiențele din sistemul de îngrijire psihiatrică, unde „una din patru sau una din cinci” persoane sunt refuzate pentru tratament.

Regele Harald a scris o scrisoare de condoleanțe primarului orașului, spunând: „Restul națiunii stă alături de tine”.

Cei care depun flori și lumânări în memoria victimelor vorbesc despre șocul trăit într-o țară în care uciderile în masă sunt extrem de rare.