Înainte și după. Imaginile cu suspecții atacului de la Moscova sugerează că aceștia au fost torturați în timpul anchetei

Dalerjon Mirzoev este fotografiat imediat după reținerea sa în regiunea Briansk, pe 23 martie. El este unul dintre cei patru cetățeni tadjici suspectați că au fost implicați în atacul terorist asupra unei săli de concerte de lângă Moscova, din 22 martie, care a provocat cel puțin 137 de morți și peste 180 de răniți.

Iată-l pe Mirzoev fotografiat în instanța de la Moscova pe 24 martie purtând același tricou cu mâneci lungi, dar având semne că a fost bătut.

Faridun Shamsiddin este filmat aparent nevătămat imediat după capturarea sa în regiunea Bryansk pe 23 martie.

Aici, Shamsiddin este fotografiat în instanța de la Moscova pe 24 martie, cu o față umflată și învinețită. Anterior, bărbatul tadjic a fost filmat în timp ce se pare că era torturat de forțele de securitate cu un cablu electric atașat la organele genitale.

Aiden Aslin, cetăţean britanic care a fost capturat de Rusia în timp ce lupta pentru Ucraina în timpul bătăliei de la Mariupol, a declarat pentru RFE/RL că el consideră că publicarea fotografiilor care arată posibila tortură a suspecţilor de terorism are scopul de a „da un exemplu”.

Fostul marin ucrainean spune că astfel de abuzuri asupra suspecților care nu au fost încă găsiți vinovați de vreo infracțiune sunt la „același nivel” cu violența extrajudiciară la care spune că a asistat în timp ce era în captivitate în Rusia.

Saidakram Rajabalizoda este filmat după ce i s-ar fi tăiat urechea de către bărbați în uniformă care l-au prins într-o pădure din regiunea rusă Bryansk pe 23 martie.

Canalul Russian Grey Zone Telegram, care este conectat la grupul Wagner, a publicat un videoclip în care se pretinde că urechea lui Rajabalizoda este tăiată și agenți de securitate încearcă să-l forțeze să o mănânce. Un bărbat din videoclip strigă la suspect: „Mestecă, ticălosule! Te voi tăia și ți-l voi băga în gură.”

Rajbalizoda, la înfățișarea sa în instanță din 24 martie, cu urechea dreaptă bandajată și arătând dovezi că a fost bătut în timp ce se afla în detenție.
 
 
 

Muhammadsobir Faizov este fotografiat după ce a fost reținut pe 23 martie cu o leziune oculară aparent gravă, care a fost blurată de presa rusă.

Faizov apare aici la o ședință de judecată din 24 martie. Suspectul terorist a fost dus în sala de judecată și a părut că nu este receptiv în timpul ședinței.

Cei patru bărbați suspectați că au comis atacul armat de vineri, 22 martie, de la o sală de concerte de la periferia Moscovei, au apărut în instanță plini de vânătăi și răni la față. Ei arătau diferit cu o zi înainte, când au fost reținuți.