Atac cu dronă la Zaporojie. Rusia dă vina pe Ucraina. Kievul neagă orice implicare

Atac al rușilor la Zaporojie (imagine de arhivă)

Centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de ruși, tocmai a anunțat că o altă dronă a fost doborâtă peste acoperișul reactorului numărul șase.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experți la fața locului, a declarat că este prima dată când centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost vizată direct din noiembrie 2022.

AIEA a spus că atacul a pus în pericol siguranța nucleară.

„Astăzi, o dronă kamikaze a fost doborâtă deasupra fabricii. A căzut pe acoperișul Unității 6”, a transmis centrala, sub o imagine a reactorului nr. 6, scrie The Guardian.

Reactorul numărul șase este acum oprit.

Centrala nucleară are șase reactoare VVER-1000 V-320 de proiectare sovietică, răcite cu apă și moderate cu apă, care conțin uraniu 235.

Reactoarele 1, 2, 5 și 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparații, iar reactorul nr. 4 este în așa-numita „oprire la cald”.

Forțele rusești au preluat controlul asupra centralei în 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat total Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Atât Moscova, cât și Kievul s-au acuzat în mod repetat că riscă un accident nuclear atacând centrala.

Compania rusească de stat Rosatom, a declarat că Ucraina a atacat centrala de trei ori duminică cu drone, mai întâi rănind trei în apropierea unei cantine, apoi atacând o zonă de încărcare și apoi cupola de deasupra reactorului nr. 6.

„Centrala nucleară Zaporojie a fost supusă unei serii fără precedent de atacuri cu drone, o amenințare directă la adresa siguranței centralei”, a spus Rosatom. „Nivelurile de radiații de la uzină și din zona înconjurătoare nu s-au schimbat”, se arată în comunicat.

Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a spus că Kievul nu are nimic de-a face cu nicio lovitură asupra stației și a sugerat că acestea sunt chiar opera rușilor.

„Loviturile rusești, inclusiv cele de imitație, pe teritoriul centralei nucleare ucrainene au fost de multă vreme o practică criminală binecunoscută a invadatorilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Direcției principale de informații HUR din Ucraina, Andrei Usov.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), agenția de supraveghere atomică a ONU a avertizat, după atacurile de duminică, că un nou atac cu drone asupra centralei atomice crește riscul unui „accident nuclear major”.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că lovitura de duminică cu drona a fost „nesăbuită” și „o escaladare majoră a pericolelor de securitate și securitate nucleară” cu care se confruntă centrala.

Îți mai recomandăm Agenția Internațională pentru Energie Atomică avertizează asupra atacurilor „nesăbuite” de la centrala nucleară de la Zaporojie