Israelul a atacat în timpul nopții mai multe ținte din Iran. Teheranul spune că pagubele sunt minore

Mai multe explozii ar fi zguduit capitala iraniană, Teheranul, în primele ore ale zilei de 26 octombrie

Armata israeliană a lansat în timpul nopții de vineri spre sâmbătă mai multe atacuri „precise” asupra unor ținte din Iran, ca represalii pentru atacurile iraniene asupra Israelului de la începutul acestei luni.

Cele mai importante informații

  • Cel puțin șapte explozii au fost raportate în capitala Teheran și în apropiere de Karaj, precum și în orașul de est Mashhad, sâmbătă, după ora locală 2:30, în timp ce avioanele israeliene au lovit ținte militare în țară. Israelul a transmis că a lovit fabrici de armament în care ar fi fost produse rachetele cu care Iranul a atacat Israelul în ultimul an.
  • Atacul Israelului asupra Iranului era așteptat și vine după ce Teheranul a lansat mai multe rachete asupra Israelului, pe 1 octombrie.
  • Doi militari iranieni au fost uciși în urma atacurilor, spune Armata Republicii Islamice Iran. Presa de stat iraniană susține că atacurile nu au provocat daune majore în țară.
  • În jurul orei 6:00 dimineață, atacurile s-au oprit, iar forțele militare israeliene au anunțat că „avioanele noastre s-au întors în siguranță acasă”.
  • Statele Unite ale Americii au fost informate despre atacuri înainte ca acestea să aibă loc, însă nu a avut nicio implicare în ele, a informat Pentagonul.

Actualizare, ora 12:50

Iranul spune că este „îndreptățit și obligat să se apere” după ce Israelul a lansat peste noapte atacuri aeriene împotriva sa.

Ministerul iranian de externe condamnă atacul Israelului și îl descrie drept o „încălcare clară” a dreptului international, scrie BBC.

„Republica Islamică Iran se consideră îndreptățită și obligată să se apere împotriva actelor străine de agresiune.”

Actualizare, ora 11:25

Armata Republicii Islamice Iran spune într-o declarație că doi soldați au fost uciși în atacurile israeliene asupra țintelor militare din Iran.

Scurta declarație nu a detaliat locul unde se află cei doi bărbați și nici gradele lor militare, scrie Radio Farda.

Agenția de presa ISNA a publicat însă o poza cu una dintre cele două persoane.

Declarația precizează doar că armata „și-a sacrificat doi dintre luptătorii săi noaptea trecută în timp ce se confrunta cu proiectilele regimului criminal sionist pentru a apăra securitatea Iranului și a preveni vătămarea națiunii și intereselor iraniene”.

Actualizare, ora 10:10

Iranul nu ar trebui să răspundă atacurilor israeliene, spune premierul britanic Keir Starmer, potrivit BBC.

La o conferință de presă din Samoa, prim-ministrul a spus că Israelul are dreptul să se apere împotriva agresiunii iraniene. „Trebuie să evităm o escaladare regională ulterioară și îndemn toate părțile să dea dovadă de reținere.”

„Iranul nu ar trebui să răspundă. Vom continua să lucrăm cu aliații pentru a detensiona situația din regiune”.

Actualizare, ora 09:20

Secretarul Apărării din Statele Unite Ale Americii, Lloyd Austin, a vorbit sâmbătă dimineață cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, despre atacurile Forțelor de Apărare Israelului asupra țintelor militare din Iran.

Într-o declarație a Departamentului Apărări se menționează că secretarul Austin a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea Israelului și dreptul său la autoapărare.

Actualizare, ora 09:00

Israelul și-a proiectat atacul asupra Iranului cu intenția de a nu provoca daune majore și victime, scrie Washington Post, care citează un oficial ce a fost informat despre atac. Scopul a fost de a menține impactul conflictului la un nivel care să permită Iranului să nege pagubele majore.

Actualizare, ora 8:40

Iranul va relua zborurile după atacurile israeliene asupra mai multor baze militare din țară. Organizația Aviației Civile din Iran a anunțat că zborurile vor „reveni la normal de la ora locală 09:00 (08:30, ora României). Anterior, Iranul și-a închis spațiul aerian.

Actualizare, ora 7:45

În jurul orei 6:00 dimineață, atacurile s-au oprit, iar forțele militare israeliene au anunțat că „avioanele noastre s-au întors în siguranță acasă”.

Potrivit BBC, Iranul a confirmat că Israelul a lovit mai multe ținte militare de pe teritoriul său, fără a produce însă pagube majore

Capitala Iranului, Teheran, sâmbătă dimineață, după ce mai multe explozii au fost auzite în timpul nopții și aici.

Israelul a transmis că a lovit fabrici de armamente în care ar fi fost produse rachetele cu care Iranul a atacat Israel pe parcursul ultimului an.

Statele Unite au avertizat Iranul cu privire la un răspuns, potrivit BBC: „dacă Iranul alege să răspundă, vom fi pregătiți și vor exista din nou consecințe pentru Iran”.

Știre inițială

„Ca răspuns la lunile de atacuri continue ale regimului din Iran împotriva statului Israel, chiar acum, Forțele de Apărare ale Israelului efectuează lovituri precise asupra țintelor militare din Iran”, declarase vineri spre sâmbătă noaptea un purtător de cuvânt al armatei israeliene într-o declarație video.

„Regimul din Iran și proxy-urile lui din regiune au atacat fără încetare Israelul începând cu 7 octombrie(2023 - n.r.) pe mai multe fronturi, inclusiv prin atacuri directe de pe teritoriul iranian”, a adăugat acesta.

Anunțul vine după ce mai multe explozii ar fi zguduit capitala iraniană, Teheran, și orașul Karaj, din sud-vestul capitalei, scriu organisme de presă locale în primele ore ale zilei de 26 octombrie.

Televiziunea de stat și agenția de presă Fars (legată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice - IRGC), precum și CNN, au vorbit de asemenea, despre explozii.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a adăugat că, „la fel ca orice altă țară suverană din lume, statul Israel are dreptul și datoria de a răspunde”.

Mai multe explozii au fost auzite în capitala iraniană, scrie la ora 03.00 a zilei de 26 octombrie BBC, care citează presa de stat iraniană.

Oficialii serviciilor de informații iraniene, scrie tot BBC, au declarat pentru televiziunea de stat că sunetul exploziilor puternice „ar putea proveni de la activarea sistemului de apărare antiaeriană al Iranului”, potrivit agenției de știri Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.