Rezumat
- Armata israeliană a anunțat că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în urma atacurilor asupra clădirilor Hezbollah din capitala Libanului.
- SUA transmit că susțin dreptul Israelului de a se apăra împotriva „grupărilor teroriste susținute de Iran”.
- Rusia transmite că acțiunea Israelului va avea consecințe dramatice pentru Liban și întregul Orient Mijlociu.
- Oficiali libanezi au declarat că 11 persoane au fost ucise și 108 rănite în atacul israelian de vineri. Bilanțul morților în urma atacurilor de la începutul săptămânii s-ar ridica la aproape 800 de persoane.
- Ministerul Afacerilor Externe precizează că de la cei aproximativ 950 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora care şi-au înregistrat prezenţa în Liban la Ambasada României în Beirut nu a fost primită nici o solicitare de evacuare.
Organizația Hezbollah a publicat o declarație în care confirmă că liderul Hassan Nasrallah a fost ucis într-o serie de lovituri aeriene în capitala Libanului, Beirut. Hezbollah adaugă că lupta împotriva Israelului va continua.
Confirmarea vine la câteva ore după ce armata israeliană a declarat că l-a ucis pe Hassan Nasrallah, liderul grupării militante Hezbollah, desemnată organizație teroristă de către Statele Unite, în atacul de vineri (27 septembrie) de la Beirut.
Avichay Adraee, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, spune că Nasrallah, Ali Karki, comandantul frontului de sud al Hezbollah, și o serie de alți comandanți ai acestei grupări au fost uciși.
„Mesajul este clar: îi vom atinge pe toți cei care amenință cetățenii Israelului în nord, în sud și pe fronturi mai îndepărtate”, se arată în declarație.
Armata israeliană a publicat pe rețeaua X un anunț cu textul „Hassan Nasrallah nu va mai putea teroriza lumea”.
General iranian important, ucis în atacurile israeliene
Iranul a transmis că un general important din Garda Revoluționară a fost ucis împreună cu Nasrallah în atacul israelian, scrie AFP. Este vorba despre Abbas Nilforushan, în vârstă de 58 de ani.
SUA l-a identificat pe Nilforushan ca fiind comandantul adjunct al operațiunilor din Garda Revoluționară din Iran.
El a fost sancționat de SUA în 2022 pentru că a fost direct responsabil de suprimarea protestelor de luni de zile față de moartea Mahsei Amini după arestarea ei pentru că nu și-ar fi purtat vălul sau hijabul pe placul poliției.
În 2020, televiziunea de stat iraniană l-a numit „camarad” al generalului Qassem Soleimani, șeful Forței Quds care a fost ucis în atacul cu drone americane din 2020 la Bagdad.
Șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a promis sâmbătă că va „ajunge” la oricine amenință cetățenii israelieni, după ce armata a declarat că atacurile din Beirut din ziua precedentă l-au ucis pe șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah.
„Acesta nu este sfârșitul setului nostru de instrumente. Mesajul este simplu: oricine amenință cetățenii Israelului – vom ști cum să ajungem la ei”, a declarat generalul-locotenent Herzi Halevi într-un comunicat.
Halevi a spus că atacul care l-a ucis pe Nasrallah a fost pregătit de mult timp.
„Acest atac a fost pregătit de mult timp, executat la momentul potrivit cu mare precizie, iar acum mergem înainte cu o pregătire atentă pentru următorii pași”, a spus el.
Reacții la uciderea lui Nasrallah
Rusia condamnă cu fermitate uciderea de către Israel a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a transmis sâmbătă ministerul de Externe, cerând Israelului să oprească ostilitățile din Liban, notează Reuters.
„Această acțiune forțată este plină de consecințe dramatice și mai mari pentru Liban și întregul Orient Mijlociu”, a declarat ministerul într-un comunicat.
„Partea israeliană nu a putut să recunoască acest pericol, ci a făcut pasul de a ucide cetățeni libanezi, ceea ce ar provoca aproape inevitabil o nouă explozie de violență. Astfel, poartă întreaga responsabilitate pentru escaladarea ulterioară”, a mai transmis ministerul rus de Externe.
De cealaltă parte, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA sprijină pe deplin dreptul Israelului de a se apăra împotriva „grupărilor teroriste susținute de Iran”, potrivit unui comunicat al Pentagonului.
Austrin a mai spus că SUA sunt hotărâte să împiedice Iranul și partenerii săi să exploateze situația și să extindă conflictul.
Totuși, într-un interviu la CNN, Lloyd Austin a avertizat asupra consecințelor „devastatoare” dacă Israelul se angajează într-un război total cu Hezbollah, și a adăugat că numărul victimele ar „egala sau depăși” numărul victimelor din Gaza.
„Un război total între libanezi, Hezbollah și Israel ar fi devastator atât pentru Liban, cât și pentru Israel”, a declarat Austin.
Mișcarea Houthi din Yemen a declarat că deplânge moartea fostului lider Hezbollah, dar a promis că „sprijinul va deveni din ce în ce mai puternic”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a declarat atacul a fost o „crimă de război” pentru care atât Israelul, cât și SUA ar trebui să fie trase la răspundere.
Biroul prim-ministrului irakian a anunțat trei zile de doliu și a declarat că Israelul a trecut „toate liniile roșii” prin uciderea lui Nasrallah
Știrea inițială
Armata israeliana a continuat atacurile asupra Beirutului în noaptea de vineri spre sâmbătă după ce o altă serie de bombardamente masive care au zguduit vineri capitala Libanului. Tot vineri, armata israeliană a emis noi avertismente pentru ca oamenii să părăsească o parte din suburbiile dens populate Dahiyeh înainte de zorii zilei de sâmbătă, transmite AFP.
Sute de familii și-au petrecut noaptea pe străzi, căutând adăpost în Piața Martirilor din centrul orașului Beirut sau de-a lungul falezei de pe malul mării.
Armata israeliană a declarat că atacurile au vizat trei clădiri din sudul Beirutului unde se presupune că Hezbollah ar fi depozitat arme. De asemenea, armata a raportat atacuri în orașul antic Tir, în dimineața zilei de 28 septembrie.
Hezbollah, într-o declarație, a negat că ar exista arme depozitate în locurile vizate de Israel, în principal în suburbiile Hadath și Laylaki din Beirut.
Presa israeliană a scris în dimineața zilei de 28 septembrie că fiica lui Nasrallah, Zainab Nasrallah, a fost ucisă. Hezbollah nu a confirmat informația. Fiul lui Nasrallah, Hadi, a fost ucis în luptele împotriva trupelor israeliene în 1997, relatează RFE/RL.
Hezbollah, aliatul Iranului, este desemnat ca organizație teroristă de către Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră doar aripa armată, dar nu și partea politică. Partidul politic Hezbollah are locuri în parlamentul libanez.
Spitalele din suburbiile sudice ale Beirut se pregătesc să fie evacuate, notează BBC.
Într-o declarație publicată de ministerul Sănătății în această dimineață se spune că spitalele din Beirut și zone „neafectate de agresiunea israeliană” ar trebui să înceteze să primească cazuri care nu sunt urgente până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Sâmbătă dimineața, armata israeliană a anunțat că mobilizează soldați în rezervă pe măsură ce tensiunile cu Libanul cresc. Anunțul vine după ce lideri ai armatei au menționat în această săptămână posibilitatea unei operațiuni terestre în Liban.
Israelul a mai spus că avioanele sale patrulează în apropierea aeroportului din Beirut și a insistat că nu va permite Iranului să transfere arme către Hezbollah prin intermediul instalației.
Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a dezvoltat legături strânse cu alți aliați iranieni și cu grupările armate susținute de Teheran, ajutând la antrenarea și înarmarea luptătorilor lor.
Televiziunea Al-Manar, condusă de Hezbollah, a raportat că cel puțin patru clădiri au fost distruse în atacuri și că au existat victime. Ministerul libanez al Sănătății a declarat că șase persoane au fost ucise și peste 90 au fost rănite.
Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că Statele Unite nu au fost avertizate în prealabil cu privire la atacul israelian.
„Statele Unite nu au fost implicate în această operațiune și nu am avut niciun avertisment prealabil”, a declarat Singh.
Mai devreme, pe 27 septembrie, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a avertizat la ONU că acțiunile împotriva Hezbollah nu se vor opri.
În timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU, Netanyahu a dat un avertisment dur Iranului, spunând că „nu există niciun loc în Iran” la care Israelul să nu poată ajunge dacă republica islamică continuă să încerce să lovească Israelul.
El a mai spus că „vom continua să degradăm Hezbollah până când toate obiectivele noastre vor fi îndeplinite”.
Netanyahu a declarat că Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să reimpună sancțiuni asupra Teheranului pentru a se asigura că nu primește arme nucleare, adăugând că Israelul va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni un astfel de scenariu.
„Ne apărăm, dar vă apărăm și împotriva unui inamic comun care, prin violență și teroare, încearcă să ne distrugă modul de viață”, a spus el referindu-se la Iran.
Îți mai recomandăm Atac masiv asupra Beirutului după ce Netanyahu a jurat în fața ONU că va continua lupta cu Hezbollah. Șeful grupării ar fi fost țintaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.