Atacuri israeliene în sudul Gaza, cu zeci de morți. Armata anunță eliberarea a doi ostatici. Netanyahu susține nevoia un asalt asupra Rafah

Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că renunțarea la un atac asupra Rafah ar însemna supraviețuirea Hamas.

Cel puțin 67 de palestinieni uciși de loviturile israeliene în Rafah au declarat oficiali din domeniul sănătății din Gaza. O operațiune comună a armatei, poliției și serviciilor secrete a dus la eliberarea a doi ostatici.

Actualizare

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că este „extraordinar de îngrijorat” de planurile premierului Beniamin Netanyahu de a lansa atacuri asupra orașului Rafah fără niciun plan de evacuare și fără perspectiva unor tabere de refugiați în Egipt.

„Mă bucur să știu că doi ostatici au fost eliberați, dar, de asemenea, sunt foarte îngrijorat de situația de la granița cu Egiptul, unde se pare că au loc noi operațiuni militare ale forțelor de apărare israeliene”, a sus Borrell.

„Netanyahu a cerut evacuarea a 1,7 milioane de oameni, fără a spune unde ar putea fi evacuați acești oameni. Situația cu Egiptul este foarte tensionată și suntem extraordinar de îngrijorați de ceea ce se poate întâmpla acolo”, a adăugat șeful diplomației europene.

Palestinienii se adună la locul unui atac israelian asupra unei moschei din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. 12 februarie 2024.

Știrea inițială

Mai multe lovituri aeriene israeliene în cursul nopţii de duminică spre luni la Rafah, oraş din Fâşia Gaza de la frontiera cu Egiptul, au făcut 52 de morţi, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii din Gaza, relatează AFP.

Armata israeliană a anunțat într-un comunicat că „a realizat o serie de raiduri împotriva unor ţinte teroriste din sudul Fâşiei Gaza”.

Organizația Hamas a avertizat sâmbătă că o ofensivă asupra orașului Rafah ar putea provoca „zeci de mii de morţi şi răniţi”.

De cealaltă parte, armata israeliană a anunţat că a salvat doi ostatici din captivitate în Fâşia Gaza, luni dimineaţă, scrie AFP.

Armata i-a identificat pe cei doi ostatici salvaţi ca fiind Fernando Simon Marman, în vârstă de 60 de ani, şi Louis Har, în vârstă de 70 de ani, şi a precizat că ambii sunt în stare bună din punct de vedere medical.

Oficialii militari au precizat că ambii bărbaţi au fost răpiţi de militanţi Hamas din Kibbutzul Nir Yizhak în atacul transfrontalier din 7 octombrie. Ei sunt al doilea și al treilea ostatici salvați, de la începerea războiului din Gaza.

Premierul Beniamin Netanyahu s-a alăturat şefului armatei israeliene şi altor înalţi oficiali în timp ce se desfăşura raidul care a dus la salvarea celor doi ostatici.

Salvarea tuturor ostaticilor este unul dintre obiectivele esențiale ale războiului declanșat în Gaza, alături de distrugerea organizației Hamas.

Orașul Rafah din sudul Gaza a fost lovit aerian de armata israeliană. 12 feb 2024.

Peste 100 de ostatici au fost eliberaţi în noiembrie, în timpul unui armistiţiu care a durat o săptămână. Israelul spune că aproximativ 100 de ostatici au rămas în captivitatea Hamas. Hamas deţine și corpurile a aproximativ 30 de ostatici care fie au fost ucişi la 7 octombrie, fie au murit în captivitate.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat pentru ABC News că mulți ostatici israelieni din Gaza sunt în continuare în viață și că eforturile Israelului de a-i elibera continuă.

„Vom încerca să facem tot posibilul pentru a-i aduce înapoi pe toţi cei care sunt în viaţă şi, sincer, şi trupurile celor morţi”, a spus el în interviul acordat postului de televiziune ABC.

Premierul a mai declarat că atât eiberarea ostaticilor, cât și distrugerea Hamas sunt importante pentru a proteja țara: „Nu se exclud reciproc”, a răspuns Netanyahu. Acordul anterior privind ostaticii a fost încheiat doar „pentru că am aplicat presiune militară, nu pentru că am încetat să o mai aplicăm”, a afirmat Netanyahu.


Beniamin Netanyahu a mai spus că palestinienii din Rafah se pot întoarce în nordul Fâșiei Gaza, pentru a se feri de atacurile israeliene.

Îți mai recomandăm SUA nu susțin o eventuală ofensivă israeliană în oraşul Rafah, care „ar fi un dezastru”

Premierul israelian a contestat și acuratețea bilanțului victimelor prezentat de autoritățile din Gaza și a declarat că sunt mai mulți militanți Hamas uciși în Gaza decât civili. Premierul a declarat însă că autoritățile de la Tel Aviv se vor strădui să evite victimele din rândul civililor.

Autorităţile sanitare din Fâşia Gaza, care este controlată de Hamas, estimează că aproximativ 28.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în regiune de la începutul conflictului, în octombrie. Autorităţile sanitare palestiniene spun că aproximativ 70% dintre cei ucişi sunt femei şi copii sub 18 ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a descris sistemul Ministerului palestinian al Sănătăţii pentru raportarea victimelor ca fiind „foarte bun”, iar agenţiile ONU citează în mod regulat cifrele privind numărul de decese.

Militanţii înarmaţi ai Hamas au ucis 1.200 de israelieni şi au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, în atacul de la 7 octombrie care a declanşat conflictul.

Însă Netanyahu a respins din nou ideea unui stat palestinian, arătând că ar fi de neimaginat ca un stat palestinian să aibă propria armată sau să aibă libertatea de a încheia acorduri cu Iranul. De aceea, a explicat premierul, Israelul ar trebui să se ocupe de securitatea Fâşiei Gaza şi după încheierea războiului.

Îți mai recomandăm Palestinienii se pregătesc pentru evacuarea de la Rafah, după planul de asalt israelian

Operaţiunile Israelului în Gaza au ajuns să se concentreze în mare parte pe Rafah, un oraş din sud, de la graniţa cu Egiptul, care se estimează că adăposteşte în prezent aproximativ 1,4 milioane de palestinieni.

Adminisitrația SUA, conducerea Egiptului și alte țări au avertizat că un atac major asupra orașului Rafah ar avea consecințe umanitare catastrofale.

Premierul Beniamin Netaniahu a declarat că Israelul nu are altă variantă decât să atace:

„Cei care spun că în niciun caz nu ar trebui să intrăm în Rafah spun practic să pierdem războiul, să menţinem Hamas acolo”, a declarat Netanyahu, care a adăugat: „Nu pot vedea un viitor pentru palestinieni sau pentru pacea din Orientul Mijlociu dacă Hamas este victorios”.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea după ce, săptămâna trecută, premierul israelian a ordonat armatei să „pregătească” o ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru persoanele strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza.

Îți mai recomandăm Netanyahu ordonă armatei să pregătească o ofensivă în sudul Gaza și respinge oferta Hamas de armistițiu