Auchan, Carrefour și Cora, amenzi usturătoare de la Consiliul Concurenței pentru fixarea prețurilor la raft

Consiliul Concurenței anunțat, joi, că a amendat în șapte companii (trei retaileri și patru furnizori ai acestora), cu amenzi în valoare totală de peste 87,7 milioane de lei (aproximativ 18,8 milioane de euro).

Investigația Consiliului Concurenței viza suspiciuni legate de fixarea prețurilor între retailerii Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora, în perioada 2010-2016.

Ca urmare a anchetei, s-a constatat că „în anumite cazuri, preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final”, precizează comunicatul instituției de control.

Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

În urma investigației a fost sancționată atât încălcarea regulilor naționale, cât și a regulilor europene de concurență, pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri.

Cea mai mare amendă a fost încasată de Auchan România (7,84 de milioane de euro), urmată de Carrefour România (5,79 de milioane de euro) și de Cora (2,66 de milioane de euro). Au mai fost amendați și patru furnizori ai acestora Quadrant-Amroq Beverages, îmbuteliatorul și distribuitorul Pepsi, (1,28 de milioane de euro), Star Foods EM, divizia de snacks-uri a PepsiCo, (peste 843.000 de euro), producătorul de cafea Strauss România (peste 383.000 de euro) și Nelson Prod, producător de înghețată și distribuitor de lipie libaneză (9.252 euro).

Îți mai recomandăm Scandal pe buget.Nemulțumirile primarilor. „Vedem la TV că economia duduie. De ce tăiem de la dezvoltare?”

Dintre companiile sancționate, Carrefour România și-a recunoscut fapta și beneficiază astfel de o reducere a amenzii.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenței se virează integral către bugetul de stat.

Companiile sancționate pot ataca decizia autorității de concurență la Curtea de Apel București, în termen de 30 de zile de la publicarea deciziei.

În anul 2015, autoritatea a mai sancționat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora cu amenzi de circa 35 de milioane de euro pentru fixarea prețurilor, în perioada 2005-2009. Amenzile au fost încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Unele companii sancţionate au contestat sancţiunile Autorităţii de Concurenţă, procesele aflându-se pe rolul instanţelor.