Update
Trei persoane, printre care și patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, au fost reținute pentru 24 de ore după audierile care au avut loc în dosarul privind incendiul de la Ferma Dacilor.
Potrivit unui comunicat de presă remis marți seară de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, acuzația principală din dosar este de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Procurorii menționează că Ferma Dacilor a funcționat fără autorizații încă din 2016.
„Construcţia corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire”, exemplifică procurorii.
Aceștia mai notează că Ferma Dacilor nu avea nici autorizație de securitate la incendiu.
În acest context, „situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a șapte persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind «efectul termic al curentului electric»”.
Pe lângă reprezentanții firmei care dețin Ferma Dacilor, procurorii au mai anunțat punerea sub acuzare și a fostului primar din comunei Gura Vadului, dar și un fost funcționar al primăriei.
Aceștia sunt acuzați că „au emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omiţând să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Știre inițială
Mai multe persoane au fost conduse la Parchet marți, 2 ianuarie, pentru a fi audiate în dosarul penal deschis ca urmare a incendiului ce a avut loc pe 26 decembrie 2023 la Ferma Dacilor/jud. Prahova.
La finele audierilor, administratorii pensiunii au fost reținuți, scrie News.ro.
Opt persoane au murit atunci, într-o pensiune care funcționa fără autorizație de securitate de incendiu și în care avea loc o petrecere de Crăciun.
Potrivit Parchetului General, dosarul penal deschis ca urmare a tragediei vizează infracțiuni de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu.
„Au fost efectuate opt percheziții domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau își au domiciliul 7 persoane fizice, în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, a transmis Parchetul.
Șase persoane au fost chemate la Parchet pentru a fi audiate în acest caz, a mai anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, care instrumentează acest caz.
Numele lor nu au fost făcute publice de procurori, însă este vorba de „persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urmanismului.”
Ferma Dacilor, din localitatea prahoveană Tohani, funcționa de mai mulți ani fără autorizații.
În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiune. Deşi nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii i-au permis în continuare funcționarea și au sancționat patronii doar cu un avertisment.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că la pensiune nu a funcționat centrala de alarmare în caz de incendiu, ceea ce ar fi dus și la tragedia din 26 decembrie.
Șeful DSU a mai spus că în 2019, la controlul făcut la Ferma Dacilor, complexul turistic ar fi putut fi închis, conform legii.
Știre în curs de actualizare.