Într-un interviu fără precedent acordat televiziunii Digi 24, Augustin Lazăr a cerut să fie tras la răspundere „cel care a furat” protocolul dintre SRI și Parchetul General convenit în 2016.
Darius Vâlcov, considerat eminența cenușie de la Palatul Victoria, este cel care a publicat pe contul său de facebook protocolul invocat. Lazăr a spus că protocolul este un document clasificat, pe care Curtea Constituțională (CCR) l-a declarat constituțional pe fond (era despre combaterea terorismului – n.r.).
Șeful parchetelor din România a precizat că protocolul a fost folosit ca un bumerang care a avut ca scop revocarea sa.Manipulare a fost termenul folosit de procurorul general când a comentat ordonanța de urgență pe care a anunțat-o ministrul Justiției, Tudorel Toader, care deschide calea revizuirii sentințelor definitive pentru corupție.
Este depășită vremea pentru așa ceva. Suntem în Mileniul 3. Suntem în Uniunea Europeană. Magistrații știu că sunt o putere independentă într-un stat de dreptAugustin Lazăr
Procurorul general a invocat principiul retroactivității, care nu este admis în legislația penală. „Jocul politic este de așa natură că va fi dificil să se explice cum va putea fi retroactivă legea penală”, a spus Lazăr, referindu-se la ministrul Tudorel Toader și argumentația acestuia în favoarea ordonanței de revizuire a sentințelor.
Augustin Lazăr a mai spus că se folosesc informații false de către politicieni, care sunt menite să scadă încrederea în magistrați „în procurorul general, în președintele Înaltei Curți (Cristina Tarcea – n.r.)” pentru ca subordonarea acestora să ajungă în custodia politicienilor.
Procurorul general a mai arătat că magistrații sunt deranjați de presiunile politice. „Sunt evoluții fără precedent în România...Sunt deranjați că vin persoane interesate la show-uri tv și anunță reforme legislative”, care să înlăture așa-zise abuzuri ale unor procurori, a spus Lazăr, care nu a dat niciun nume ca exemplu, însă cel mai probabil s-a referit la ministrul Justiției, Tudorel Toader, și la președintele PSD, Liviu Dragnea, cei care au anunțat îndeobște, în interviuri televizate, modificările legislative în domeniu.
„Este depășită vremea pentru așa ceva. Suntem în Mileniul 3. Suntem în Uniunea Europeană. Magistrații știu că sunt o putere independentă într-un stat de drept”, a spus Lazăr despre răspunsul magistraților la presiunile politice.
Îți mai recomandăm ”OUG Toader” pentru cei condamnați de completurile de 5 judecători de la ICCJ. Care sunt consecințeleÎn privința DNA și DIICOT, Augstin Lazăr a anunțat modificări de strategie. Dacă pe vremea Laurei Kovesi DNA cerea mai mulți procurori care să instrumenteze un număr mare de dosare, Lazăr a spus că pe viitor „nu mai este nevoie de mulți procurori”. El a vorbit despre „procurori obosiți”, „uzați”, care „au devenit vulnerabili” sau „confuzi” și care „au stat zece ani în prima linie”. Astfel a categorisit Augustin Lazăr disfuncțiile care au dus la publicarea unor convorbiri între procurori (cum este cazul șefei interimare a DNA, Anca Jurma – retrasă recent din funcție) sau cazurile procurorilor de la Ploiești, Onea și Negulescu.
Fără să ofere exemple, Augustin Lazăr a spus că unii procurori au fost revocați pentru conduită și vor urma și alte plecări din DNA și DIICOT. În opinia sa, cei care instrumentează anchete la DNA și DIICOT ar trebui să aibă mandate de 3-4 ani.
Ministrul Justiției a cerut în două rânduri revocarea din fruntea Parchetului General a lui Austin Lazăr, iar președintele Klaus Iohannis a respins ambele solicitări. Mandatul șefului Ministerului Public expiră la finalul lunii aprilie.