Bogdan Aurescu a adăugat într-un interviu la Digi 24 că Federația Rusă ar trebui însă să aibă aceeași deschidere cu privire la propriile obiective militare și să lase aliații să viziteze bazele rusești, respectând principiul reciprocității privind astfel de vizite.
„Tot ce înseamnă trupe şi echipamente aliate pe flancul estic, inclusiv în România, fac parte din apărarea colectivă, unde un stat terţ nu are cum să aibă un drept de veto”, declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Îți mai recomandăm Rusia, despre refuzul SUA de a-i oferi garanțiile de securitate cerute: „Suntem dispuși să discutăm”Ministrul Afacerilor Externe afirmă că nu este „îngrijorat” de faptul că oficiali ai Federaţiei Rusiei au cerut retragerea trupelor NATO de pe teritoriul României, el arătând că ţara noastră are „toate garanţiile de securitate” care decurg din calitatea de membru al Alianţei.
Bogdan Aurescu a declarat că, în cazul unui conflict militar în Ucraina, Federaţia Rusă riscă sancţiuni la nivel european, arătând că este vorba despre „sancţiuni individuale” care vizează anumite persoane, dar şi sancţiuni care vizează unele sectoare precum cel economic sau financiar.
„În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina - ceea ce, evident, nu ne dorim şi încercăm să evităm tocmai prin aceste eforturi diplomatice foarte intense care au loc în această perioadă - într-un astfel de caz este evident că atât la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, cât şi la nivelul Uniunii Europene vor fi luate măsuri foarte serioase, pe care cred că Federaţia Rusă nu şi le doreşte”.
Îți mai recomandăm Zece ani de la semnarea Acordului SUA-România privind amplasarea sistemului antirachetăBogdan Aurescu a menționat și sancțiunile pe care le pregătește Uniunea Europeană la adresa Rusiei.
Rusia a cerut recent ca NATO să își retragă forțele din România și Bulgaria. În acel moment, ministrul Apărării, Vasile Dâncu a precizat că NATO nu va negocia astfel de pretenții, amintind că inclusiv baza de la Deveselu este una defensivă: „Rusia nu poate condiționa planul defensiv al NATO”.
Aurescu a respins ideea ca România să trimită trupe militare în sprijinul Ucrainei, arătând că acest stat nu este membru al NATO, el susţinând în schimb că „există perspectiva unui sprijin intensificat pentru Ucraina”.
Discuții între România și Bulgaria
În același context, ministrul român a avut joi o convorbire telefonică cu ministrul bulgar al afacerilor externe, Teodora Genchovska. Convorbirea a avut loc cu ocazia aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, colaborare și bună vecinătate între România și Republica Bulgaria.
Cei doi au discutat și despre probleme actuale care țin de securitatea securitate regională.
„De asemenea, au discutat despre perspectivele și măsurile concrete de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO. În acest context, cei doi miniștri au apreciat valoarea adăugată a Formatului București 9 pentru coordonarea aliaților de pe Flancul Estic”, se arată într-un comunicat MAE.
Ministrul Teodora Genchovska a adresat ministrului Bogdan Aurescu invitația de a efectua o vizită la Sofia, acceptată de ministrul român.
Îți mai recomandăm 3 minute | Noi trupe SUA, UK, Franța în Europa de Est, erata Biden, scandalul plagiatului gen. Ciucă